Beba Razvoj u 1. godini 09. kolovoza 2021.

Najmanja beba na svijetu nakon 13 mjeseci stigla kući, imala je samo 212 grama

Foto: NUH & keluarga Kwek
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Beba za koju se vjeruje da je bila najmanje novorođenče na svijetu puštena je iz bolnice u Singapuru nakon 13 mjeseci intenzivnog liječenja.

Kwek Yu Xuan je po rođenju imala samo 212 grama, težina jedne jabuke, i bila je dugačka 24 centimetara. Na svijet je došla sa samo 25 tjedana, što je daleko manje od prosječnih 40, prenosi BBC.

Prethodna “rekorderka” bila je djevojčica rođena u SAD-u, koja je po rođenju 2018. godine bila teška 245 grama.

Yu Xuan je rođena carskim rezom četiri mjeseca ranije nakon što je njenoj majci dijagnosticirana preeklampsija, vrlo visok krvni tlak koji može oštetiti vitalne organe majke i djeteta.  Yu Xuan sada ima 6,3 kilograma. Nakon rođenja liječnici u Nacionalnoj sveučilišnoj bolnici u Singapuru nisu joj davali velike šanse da će preživjeti. 

Možda te zanima... Što je preeklampsija u trudnoći i kako utječe na porod? Trudnoća

"Protiv svih pravila, sa silnim zdravstvenim komplikacijama koje je imala pri rođenju, inspirirala je ljude koji je okružuju sa svojom ustrajnošću da raste, što ju čini iznimnom Covid-19 bebom - tračkom nade uslijed svog nemira", napisali su iz bolnice u kojoj je rođena.

Tijekom svog boravka u bolnici Yu Xuan je bila pod različitim tretmanima, a prikopčana na razne aparate kako bi preživjela. Njezino zdravlje poboljšalo se pod budnim okom liječnika i sada je dovoljno dobro da može ići kući.  Yu Xuan još uvijek ima kroničnu plućnu bolest i trebat će joj pomoć pri disanju i kad dođe doma. Ipak, liječnici smatraju da će s vremenom biti bolje.

Njezina majka Wong Mei Ling za lokalne medije je kazala kako ju je veličine njezine druge bebe šokirala, s obzirom na to da je prvog sina rodila u punom terminu.

Možda te zanima... Čudesna beba rođena u 21. tjednu daje nadu za svu nedonoščad Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.