Beba Za velike snove malih junaka 05. veljače 2021.

Zašto dolazi do prijevremenog rođenja i postoje li faktori na koje možemo utjecati?

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svake se godine milijuni beba u svijetu rode prijevremeno, odnosno prije 37. tjedna trudnoće, a u Hrvatskoj je riječ o otprilike 2500 beba. Iako je mnogo uzroka koji mogu dovesti do prijevremenog porođaja, na neke od njih možemo utjecati.

Prijevremeno rođene bebe, tzv. palčići posebna su skupina beba koja nerijetko zahtijeva intenzivnu skrb i njegu, a svoj životni put počinju u inkubatoru, što roditeljima pada vrlo teško, osobito u trenutnoj situaciji kad zbog Covid-19 ne mogu biti s njima u bolnici. Ovisno o situaciji, ponekad prođe i nekoliko mjeseci dok ovi hrabri mališani napokon mogu otići kući, no nažalost, statistika je nemilosrdna i od ukupnog broja beba u Hrvatskoj koje se rode prijevremeno, njih između 60 i 80 ne preživi dulje od prvog tjedna. 

Zašto dolazi do prijevremenog rođenja i postoje li faktori na koje možemo utjecati pitali smo doc. dr. sc. Gordana Zlopašu, pročelnika Zavoda za perinatalnu medicinu Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb

Točan uzrok prijevremenog porođaja još se ne zna

Unatoč silnom napretku medicine koji se događa iz dana u dan, neke odgovore, nažalost, stručnjaci još ne znaju. Iako točan uzrok nastanka prijevremenog porođaja još nije poznat, najčešće se spominju prijevremena aktivacija osovine hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda, koja regulira početak porođaja, potom upala, odnosno infekcija, krvarenje u području posteljice te prekomjerno rastezanje maternice, zbog čega nastaju prijevremeni trudovi, saznajemo od doc. dr. sc. Zlopaše. 

No ono što najviše brine mnoge trudnice i žene koje tek planiraju trudnoću jesu faktori rizika - mogu li se ikako smanjiti, odnosno spriječiti? Budući da je rizičnih čimbenika za prijevremeni porođaj doista mnogo, doc. dr. sc. Zlopaša ističe one koje smatra češćima ili značajnijima: 

  • prijevremeni porođaj u prethodnim trudnoćama,
  • nepravilnosti u građi maternice (pregrađena, dvoroga i sl),
  • nepravilnosti u razvoju ploda (Downov sindrom ili neka druga kromosomopatija, strukturalne nepravilnosti ploda, teški intrauterini zastoj rasta),
  • nepravilnosti od strane posteljice (placenta previa ili prijevremeno ljuštenje posteljice),
  • loše životne navike majke (pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, ovisnost o opijatima),
  • dob majke manja od 18 ili veća od 35 godina,
  • smanjena ili prekomjerna količina plodove vode,
  • višeplodna trudnoća,
  • trudnoća začeta postupkom pomognute oplodnje, 
  • bolesti majke poput hipertenzije, dijabetesa, autoimunih bolesti ili bolesti štitnjače,
  • prethodni operacijski zahvati na vratu maternice (npr. konizacija),
  • kronična infekcija cerviksa ili rodnice, skraćivanje cerviksa utvrđena UZV pregledom ili njegova prohodnost između 16. i 28. tjedna trudnoće. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Na neke čimbenike rizika moguće je utjecati

Na sreću mnogih trudnica i onih koje će to tek postati, na neke od navedenih čimbenika zaista se može utjecati, kaže pročelnik Zavoda za perinatalnu medicinu. Rizik od prijevremenog porođaja može se smanjiti promjenom životnih navika kao što su prestanak pušenja ili konzumacije alkohola i droga, korekcijskim operacijama uterinih anomalija prije začeća, prenatalnom dijagnostikom kromosomskih nepravilnosti u djeteta te dobrom regulacijom bolesti majke koje postoje prije trudnoće (npr. visok tlak, bolesti štitne žlijezde, dijabetes, autoimune bolesti i dr.), objašnjava doc. dr. sc. Zlopaša.

Kod drugih se čimbenika rizika intenzivnim nadzorom trudnoće može na vrijeme detektirati trenutak u kojem nastaju promjene te se tad pravodobnom intervencijom može spriječiti ili odgoditi prijevremeni porođaj, primjerice postavljanjem šava cerclage (kirurško podvezivanje vrata maternice) ako je riječ o skraćenom cerviksu ili ranim otkrivanjem i liječenjem cervikalnih ili vaginalnih infekcija, ističe doc. dr. sc. Zlopaša, no navodi kako se ipak, relativno često, nailazi na situacije koje je nemoguće predvidjeti ili na njih utjecati, primjerice ako je riječ o prijevremenom ljuštenju posteljice, prijevremenom prskanju vodenjaka, anomalijama u razvoju djeteta i slično. 

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Prijevremeni porođaj često završava carskim rezom

Budući da je nedonoščad krhkija i manja, prijevremeni porođaj nerijetko se mora obaviti carskim rezom zbog mogućih komplikacija.

Porođaj nedonoščadi u odnosu na terminsku djecu značajno češće može biti kompliciran intrakranijskim krvarenjem (krvarenje unutar glavice djeteta) ili ozljedama kostiju i živaca, posebice kod nepravilnih stavova i položaja koji su u nedonoščadi češći. Upravo su to razlozi zbog kojih se prijevremeni porođaj češće od terminskog dovršava carskim rezom, objašnjava sugovornik te dodaje:

To nikako ne znači da se, ako postoje povoljni uvjeti, prijevremeni porođaj ne može obaviti na siguran način i prirodnim putem.

U svakom slučaju, nijedan prijevremeni porod zasigurno nije lak, niti za roditelje, niti za bebu, ali vjerujemo da će se, uz podršku liječnika, medicinskih sestara te napretka medicine, jednog dana broj prerano rođenih beba značajno smanjiti. 

Nagradni natječaj - za miran san bebe!

Pampers i All4kids odlučili su jednu mamu nagraditi baby kolicima u kojima će njena beba neometano spavati i uživati. Pravila nagradnog natječaja pročitaj u obrascu i, ako želiš, zaprati IG profile All4kids i Pampers Pure Protection.

Nagradni natječaj je završio, hvala ti na sudjelovanju! Najkreativniju uspavanku poslala je: Jagoda Stošić Bulka

Zahvaljujući svima vama koji ste podržali Pampers kampanju kupnjom pelena, Pampers će donirati 68.000 Preemies Protection pelena udruzi PALČIĆI
.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.