Beba 14. svibnja 2024.

Ovo su najpopularnija američka imena u 2023., a mnoga su iskoristiva i kod nas

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna od najvažnijih odluka kad stiže beba je bez premca odabir imena za bebu. Oko tog se lome koplja, svađa, pregovara, i to sve više kako se traže sve neobičnija…

Znaš li da su imena za djecu, dječja imena, imena za bebe neka od najtraženijih pojmova na internetu, i to konstantno. S razlogom? Pa rekli bismo da da. Upravo je davanje imena djetetu koje roditelji očekuju jedna od najvažnijih odluka u životu novih roditelja. Hoće li spavati u kinderbetu ili krevetu, s vama ili samo, hoće li ga mama dojiti bez obzira na sve ili će brzo prijeći na adaptirano mlijeko, hoće li… Sve se to nekako može lako dogovoriti.

Možda te zanima... Objavljen popis: Ovo su bila najpopularnija imena za djevojčice i dječake u Hrvatskoj u 2023. Beba

Ali ime… Ime je nešto što dijete nosi cijeli život i nekad ga čak donekle i određuje, pa nije čudo da se oko te teme puno raspravlja kad stiže beba. Hoće li biti staromodno ili moderno, popularno ili potpuno neobično, vjersko ili možda unisex – dilema je puno. Zato uvijek dobro dođu razni popisi imena, kao što je i ovaj koji stiže s druge strane bare.

Američka Uprava za socijalno osiguranje objavila je najpopularnija imena u 2023. godini, a baš kao i kod nas imena na vrhu nisu se mijenjala već neko vrijeme. Već pet godina na vrhu ljestvice najpopularnijih dječjih imena u SAD su Liam i Olivia.

Liama već ima kod nas, a posebno među iseljenicima – jer ime funkcionira dobro na raznim govornim područjima. Inače, Liam je irsko ime koje znači „odlučna zaštita“. Olivia možda nema baš puno u Hrvatskoj, ali s obzirom na značenje, nije uopće loš izbor. Naime, Olivia je ime latinskog podrijetla i znači „stablo masline“.

Evo popisa koja su dječja imena bila najpopularnija prošle godine u Americi:

Najpopularnija ženska imena

Olivia

Emma

Charlotte

Amelia

Sofia

Mia

Isabella

Ava

Evelyn

Luna

Najpopularnija muška imena

Liam

Noa

Oliver

James

Elijah (naša verzija je Ilija)

Mateo

Theodore

Henry

Lucas

William

 

Trending dječja imena u prošloj godini

Osim klasične tablice, odnosno popisa dječjih imena, objavljen je i popis imena koja su u trendu, moderna, odnosno trending imena u SAD-u prošle godine. To su imena inspirirana modernom kulturom i trendovima, popularnim osobama i slično. Nisu na vrhu ljestvice, ali ih ima dovoljno da se zapaze.

Ženska trending imena 2023.

Kaeli (Kaeli Mae je popularna influencerica)

Alitzel

Emryn

Adhara

Azari

Muška trending imena u 2023.

Izael

Chozen (Lik iz Netflixove serije Cobra Kai)

Eiden (Wyatt Eiden je popularni TikToker)

Kasijana

Kyren

Možda te zanima... Zanimljiva karta Hrvatske otkriva koje je najčešće ime tvoje generacije Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.