Beba Mama poslije poroda 16. travnja 2021.

'Umorna sam od mokrenja po sebi': Ženska inkontinencija i kako ju liječiti

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Medicinski problem i tegoba o kojoj žene šute, iako je mnogo češća nego što mislimo.

Sve više mladih žena susreće se s problemimam inkontinencije. Inkontinencija je poremećaj nehotičnog gubitka kontrole nad mjehurom, a može se manifestirati kao stresna ili kao urgentna inkontinencija. Jedna je žena podijelila svoju priču i borbu s inkontinencijom kako bi ohrabrila sve druge žene koje muči ovaj problem. Njezinu priču prenosimo u nastavku.

Priča jedne majke o inkontinenciji...

Čini se da se gotovo svaka mama koju poznajem redovito mokri po sebi, a većina se samo nasmije i to brzinski riješi. Ali iskreno, umorna sam od stiskanja nogu svaki put kad zakašljem ili kihnem i molim se bogovima mjehura da se ne pomokrim. Došlo je do točke da moja inkontinencija više nije smiješna i želim nešto poduzeti po tom pitanju.

Rodila sam troje djece, a probleme s inkontinencijom imam od svoje prve trudnoće prije 10 godina. No, došlo je do točke da je to postalo svakodnevna pojava. Kad god osjetim da ću kihnuti, moram prestati raditi sve, prekrižiti noge, stisnuti se i nadati se da mi neće pobjeći. Zamislite samo kako to izgleda usred trgovačkog centra ili trgovine.

Ako me kašalj ili kihanje neočekivano pogodi ili dok sjedim, tada dolazi do panike. Ne mogu vam ni reći koliko sam puta zapravo procurila iz svojih očito oštećenih djelića. Jednom sam kihnula, nakašljala se, pomokrila  se i razbila telefon, i to sve odjednom pokušavajući spriječiti da se dogodi neizbježno. A jesam li spomenula da imam alergije? Tako da vjerojatno možete zamisliti čemu se moram radovati svakog proljeća kad se pelud širi zrakom.

Tek sam u ranim 40-ima i perspektiva nošenja pelena do kraja života jednostavno mi nije privlačna. I to nije nešto što sam ikad mislila da će mi biti potrebno u ovim godinama. Ali prilično sam siguran da nisam sama u ovome. Šalim se s mnogim maminim prijateljicama na temu koliko smo se puta i na koji način uspjeli popiškiti. Čini se da je ovo trajna šala među mamama,  koja je na neki način normalizirala žensku inkontinenciju. I iskreno, inkontinencija nije nešto s čime bismo mi, mame ili bilo tko, jednostavno trebali živjeti.

mokrenje žena Možda te zanima... Kako spriječiti bježanje mokraće nakon poroda? Beba

Različite vrste inkontinencije

Inkontinencija mokraće - gubitak kontrole nad mokraćnim mjehurom - zapravo je čest problem, posebno među ženama. Prema WomensHealth.gov, inkontinencija pogađa dvostruko više žena nego muškaraca. Činjenica je da mnoge žene susreću s trudnoćom, porođajem i menopauzom, stanjima koja mogu utjecati na mokraćni sustav i okolne mišiće poznate kao dno zdjelice.

Postoji nekoliko različitih vrsta inkontinencije. Osobno patim od stresne inkontinencije , a to je slučaj kada bilo kakav fizički stres na trbuhu ili mjehuru može natjerati mokraću da "pobjegne". To može biti od kašljanja, smijanja, kihanja, skakanja, dizanja teških stvari poput djece ... znate ... stvari koje vjerojatno radite svaki dan. A stresna inkontinencija ima tendenciju da je češća kod mlađih žena, zbog čega se osjećam samo malo bolje zbog nje.

Postoji i nagonska inkontinencija koja se javlja kada se pojavi nagon za mokrenje prije nego što stignete u kupaonicu ili osjećate porive više puta dnevno. Žene koje pate od ovog oblika inkontinencije obično ne mokre puno kad dođu u kupaonicu. Ovo je također poznato kao preaktivan mokraćni mjehur i jednako je neugodan problem.

Možete biti i dovoljno nesretni da patite od miješane inkontinencije, koja je kombinacija stresne i nagonske inkontinencije. Tu je i prekomjerna inkontinencija, što mislim da je prilično samoobjašnjivo. A od milijuna žena koje žive s tim simptomima, manje od polovice traži pomoć liječnika. No, ženska urinarna inkontinencija nije normalan dio starenja i može se liječiti.

Riješenja postoje!

Bila sam jedna od žena koja je inkontinenciju tretirala kao neugodan problem s kojim sam živjela. Međutim, jedne večeri nakon sjedenja na zahodu i višestrukog mokrenja, htjela sam navući hlače, kihnula sam i odmah poprskala mokraću po cijelim nogama. To je bila točka u kojoj sam shvatila da ovako više ne mogu dalje i već sljedeći dan nazvala sam svog liječnika.

Otkrila sam da postoji više načina za liječenje ženske inkontinencije. Dobra vijest je da mnogi od njih nisu kirurški i ne uključuju svakodnevno nošenje pelena. Vjerojatno ste čuli za Kegelove vježbe. To može pomoći u jačanju dna zdjelice i poboljšanju problema s inkontinencijom. No, jeste li znali da postoji i fizioterapija zdjeličnog dna koja vam može pomoći da vratite zdjelično dno u formu?

Možda te zanima... Kegelove vježbe za sasvim nevidljive mišiće Beba

Uz to, postoje medicinski uređaji dizajnirani da pomažu kod inkontinencije, a također postoje i uretre poput tampona koje se mogu kupiti u lokalnoj ljekarni, a djeluju kao čep za sprečavanje curenja, no njega je potrebno ukloniti prije nego što se popiškite.

Klinika Mayo također navodi lijekove kao mogućnost liječenja urgentne inkontinencije. Tu je i lokalni estrogen u obliku vaginalne kreme, prstena ili flastera koji može pomoći u toniranju i pomlađivanju tkiva u uretri i vaginalnim područjima. Štoviše, električna stimulacija može se koristiti za poticanje i jačanje mišića dna zdjelice. Pa čak i injekcije kolagena i botoksa mogu se koristiti za liječenje nekih oblika inkontinencije.

Operacija je za mene zadnja opcija, ali prema klinici Mayo, ako patite od stresne inkontinencije, možete umetnuti remen koji će vam pomoći da podrži mokraćnu cijev ili zahvat nazvan suspenzija vrata mokraćnog mjehura. Neke žene mogu imati koristi od umetanja umjetnog sfinktera mokraće, a žene koje imaju prolaps zdjeličnih organa i mješovitu inkontinenciju mogu imati koristi od operacije prolapsa.

Tek sam na početku svog putovanja u rješavanju problema s mokrenjem. No, tako sam sretna što znam da ne moram živjeti s inkontinencijom i odlučila sam napokon nešto poduzeti u vezi s tim. I dijelim svoju priču kako bih dala do znanja svima koje muči isti problem da rješenje postoje i da u ovome niste sami!

Možda te zanima... Tabu tema nakon poroda o kojoj je ženama neugodno pričati Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.