Beba Mama poslije poroda 14. listopada 2015.

Mogu li ići na ultrazvuk dojki dok dojim?

ultrazvuk, dojke, grudi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

37-godišnju mamu zanima je li moguće obaviti ultrazvuk dojki za vrijeme dojenja, a s obzirom da je redovni pregled obavila prošle godine i namjerava dojiti još nekoliko mjeseci

Zanima me je li potrebno/moguće raditi preglede dojki za vrijeme razdoblja dojenja. Ja sam redovni ultrazvučni pregled napravila u siječnju prošle godine (bio je uredan, kontrola za godinu dana), a rodila sam u siječnju ove godine. Dojim i namjera mi je nastaviti još bar nekoliko mjeseci. Ima li smisla u tom razdoblju raditi ultrazvuk? Imam 37 godina.

Dojke u laktaciji nisu zapreka za UZV dijagnostiku. U vašem slučaju ako namjeravate dojiti još nekoliko mjeseci, a prethodno ste redovito bili na UZV pregledu dojki, smatram da nema žurbe te da s pregledom možete pričekati još nekoliko mjeseci, kada više nećete dojiti, a sam nalaz bit će sigurniji.

ultrazvuk, dojke, grudi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

U slučaju da pacijentica ima opterećenu obiteljsku anamnezu (u obitelji je netko bolovao od karcinoma dojke) može obaviti UZV pregled dojki i za vrijeme dojenja, ali svakako preporučujem i kontrolu nakon prestanka dojenja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.