Beba Mama poslije poroda 13. travnja 2016.

Kako preboljeti porođajnu traumu?

depresivna žena
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Većina žena nikome ne želi pričati o svojim problemima i strahovima. Trajanje porođaja, tip medicinske intervencije i intenzitet porođajnih bolova nemaju presudni utjecaj na to hoće li žena biti traumatizirana nakon porođaja ili ne

Rađanje djeteta je jedinstveno iskustvo koje se teško može usporediti s bilo kojim drugim događajem u životu svake majke. Tijekom porođaja, kao i tijekom trudnoće, tijelo žene prolazi kroz čitav niz fizičkih i emotivnih stanja. Ali, čim beba dođe na svijet, većina majki zaboravi teškoće i bolne trenutke.

Ipak, pojedine majke ne zaboravljaju brzo na sve ono što su proživjele tijekom trudnoće i porođaja. One često svoje bolne osjećaje zadržavaju za sebe, što se odražava na njihov odnos s bebom i bračnim partnerom.

Jeste li samo umorni ili je to postporođajna depresija?

Psiholozi tvrde da se ovaj problem bitno razlikuje od postporođajne depresije, kao i to da su njegove posljedice daleko štetnije od nje. Ipak, još veća opasnost od postporođajnog traumatskog stresa krije se u postavljanju pogrešnih dijagnoza tijekom porođaja, ili u njihovom potpunom izostanku.

Kako se osjećaju žene koje su doživjele traumu na porodu?

Većina žena nikome ne želi pričati o svojim problemima i strahovima. Trajanje porođaja, tip medicinske intervencije i intenzitet porođajnih bolova nemaju presudni utjecaj na to hoće li žena biti traumatizirana nakon porođaja ili ne.

Kako preboljeti traumu?

  • Pričajte o tome, ako ne s nekim tko vam je blizak, bar s nekom stručnom osobom.
  • Ne zaboravite na svog partnera i nemojte ga zapostaviti.
  • Morate shvatiti da niste jedina osoba na svijetu s ovim problemima.
  • Priznajte i prihvatite činjenicu da niste savršeni.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.