Beba Mama poslije poroda 17. rujna 2016.

10 savjeta koji olakšavaju život mladim mamama

novorođenče spava mama dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dolaskom bebe sve se mijenja. Kako biste se bolje pripremili za promjene, usvojite neka nova pravila i navike

1. Spavajte kad god možete

Iskoristite vrijeme tijekom dana kad vaša beba spava kako biste i vi odspavali. Bebe su sklone češćem hranjenju tijekom noći, jer razina hormona koji potiče vaše tijelo na proizvodnju mlijeka raste kada ste opušteni, a vaša beba će to namirisati. Preko dana beba je smirenija, pa ne oklijevajte iskoristiti svaki trenutak da se i vi malo odmorite.

Zašto je beba nervozna baš kad je vama najteže?

2. Ne budite opsesivni kad je riječ o higijeni

Možda ste navikli na uredan dom, ali to se u potpunosti mijenja kad stigne dijete. Najvažnije je da bebina oprema za hranjenje bude čista, jer mlijeko sadrži šećer koji privlači bakterije.

Kako se ženski mozak mijenja nakon rođenja djeteta?

3. Pažljivo s bebinom glavicom

Dječja glavica toliko je nježna da vam se čini da će se razdvojiti. Ne brinite se, kada se beba rodi, kosti lubanje su odvojene, a srastanje se odvija postupno kako bi se mozak mogao širiti i rasti.

4. Hranjenje ne ide tako lako

Iako početak može biti težak i za mamu i za bebu, dojenje je u osnovi ipak instinktivno. Sastav majčina mlijeka prilagođava se potrebama dojenčeta, ovisno o njegovoj dobi, temperaturi i tako dalje. Nije kraj svijeta ako ne možete dojiti i ne plašite da ćete biti osuđivani od strane okoline.

10 rečenica zbog kojih sam se osjećala kao najgora majka jer nisam dojila

5. Ne bojte se nositi bebu

Mnoge mame se boje uzimati bebu u ruke dok je jako mala, ali će se ona osjećati sigurnije ako to učinite. Stavite jednu ruku ispod bebine glave, a drugu ispod tijela. Smjestite joj glavu na unutarnji pregib lakta i pridržavajte tijelo podlakticom, a drugom rukom obgrlite bebu za dodatnu podršku.

6. Odmarajte se

I vama je potrebno malo nježnosti, ljubavi i brige. Zamolite prijatelje i obitelj da preuzmu brigu nad djetetom makar na sat vremena, i posvetite se sebi. Na taj način ćete se odmoriti i lakše nositi s emocijama.

mama majka beba novorođenče | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

7. Za neke lekcije treba vremena

Previjanje bebe ćete najvjerojatnije odmah naučiti, ali za neke druge lekcije o njezi i brizi oko djeteta trebat će vam malo više vremena. Ali, ne trebate biti zabrinuti, i to ćete savladati s vremenom i praksom.

8. Naučite razlikovati vrste plača

Najčešći uzrok bebinog plača je glad, kao i premorenost. Preduhitrite plač tako što ćete bebu staviti na spavanje čim primijetite da počinje trljati oči ili da zijeva. Beba će zaplakati i kada je vrijeme za promjenu pelene, kada ima grčeve, ako joj je vruće ili hladno ili ako joj je jednostavno potrebno malo pažnje i ljubavi. Ako vaš mališan plače neutješno bez pravog razloga, pokazuje znakove bolesti poput osipa ili diše s naporom, posjetite pedijatra.

Tajni jezik beba - prepoznajte značenje plača

9. Za ljubav treba vremena

Nije ništa strašno ako ne osjećate odmah povezanost i bliskost s djetetom. Za to je potrebno vrijeme, ali i dosta nježnosti. Uzrok može biti i postporođajna depresija, ako ste loše raspoloženi i mnogo plačete. U tom slučaju, obratite se liječniku.

10. Sve će to proći

Iako osjećate da ste konstantno umorni, iscrpljeni i da nemate vremena za sebe i za brojne druge aktivnosti, budite svjesni toga da takvo stanje neće trajati vječno. Vrlo brzo ćete uhvatiti ritam i sve te promjene bit će vam mnogo lakše prihvatiti i savladati.

Miris bebe pomaže mami nakon poroda

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.