Beba Igre za bebe 30. listopada 2019.

Što je funkcionalna yoga i zašto je odličan izbor za tvoje dijete?

1/4
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zašto je baš yoga posebno važna za razvoj djece od novorođenačke dobi pojasnili su nam Ana i Juraj Zobundžija koji su osmislili program funkcionalne yoge za najmlađe te nam u u razgovoru približili pozadinsku filozofiju njihove kombinacije kineziologije, fizioterapije i yoge

Ana Zobundžija diplomirani je fizioterapeut, međunarodni učitelj joge i Bobath terapeut, a kontinuiranom edukacijom u području yoge, fizioterapije i komplementarnim terapijama na međunarodnim radionicama i tečajevima promiče yogu u svakodnevnom životu.

Juraj Zobundžija yogu smatra načinom života koji čovjeku pristupa holistički, fizički, mentalno i duhovno te na taj način omogućuje zdrav, sretan i ispunjen život. Ana i Juraj zajedničkim snagama promiču funkcionalnu yogu kao stil života koji uvelike usmjerava motoričku koordinaciju novorođenčeta te poboljšava koncentraciju i pažnju kod starije djece. 

 | Author: Promo Foto: Promo

Zašto je baš yoga posebno važna za razvoj djece od novorođenačke dobi pojasnili su nam Ana i Juraj Zobundžija koji su osmislili program funkcionalne yoge za najmlađe te nam u u razgovoru približili pozadinsku filozofiju njihove kombinacije kineziologije, fizioterapije i yoge. 

Kako biste funkcionalnu jogu objasnili laicima na najjednostavniji način i približili roditeljima?

Yoga je drevna, jako stara disciplina nastala na području i u vremenu vrlo različitom od ovog današnjeg gdje se mi nalazimo i gdje živimo. Funkcionalnom yogom nastojimo prilagoditi tehnike proizišle iz Yoge, kao što su tehnike tjelesnog vježbanja, tehnike disanja ili meditacije, uskladiti ih sa potrebama modernog načina života i novim znanstvenim saznanjima o funkcioniranju čovjeka te time jednostavno popratiti samu evoluciju čovjeka i olakšati mu suvremeni način života. Yogu, u kombinaciji sa kineziologijom i fizioterapijom, koristimo kao praktičan, jednostavan i funkcionalan alat za promicanje cjelovitog zdravlja, prevenciju modernih bolesti i pomoć pri aktivnom življenju u svim aspektima i razdobljima života.

 | Author: Promo Foto: Promo

Na koji način integrirate jogu od novorođenačke dobi te zašto je joga posebno važna za djecu?

Novorođenačka dob pa do otprilike prve godine života vrlo je dinamično razdoblje razvoja djeteta u kojem dijete prolazi jednu cjelovitu „mikroevoluciju“ u funkcioniranju, od ležećeg položaja i aktivnosti u njemu pa sve do stojećeg položaja i funkcije hoda. Kroz te faze razvoja po različitim tjelesnim položajima prirodno zauzima brojne kretnje i položaje koje možemo vidjeti i u uobičajenim satovima yoge kod odrasle populacije (tzv. asane), ali malo drugačijim tijekom. Novorođenački razvoj kreće se od ležećeg prema stojećem položaju dok su satovi yoge kod odraslih koncipirani uglavnom od stojećih prema ležećem položaju. S obzirom na faze razvoja kroz prvu godinu života, očekuje se da ukoliko razvoj teče normalnim tijekom, dijete u određenoj dobi radi aktivnosti poput samostalnog okretanja s leđa na trbuh, s trbuha na leđa, uspravljanja do četveronožnog i sjedećeg položaja, samostalnog sjedenja, puzanja, stajanja i na posljetku hodanja. Poznavajući okvirni tijek razvoja za određenu dob i primjenom adekvatnih položaja iz yoge primjerenih za određeni stadij moguće je integrirati yogu u svakodnevno rutinsko bavljenje djetetom (nošenje, previjanje, hranjenje, oblačenje, igranje) te na taj način usmjeravati dijete, potaknuti ga i olakšati mu normalan motorički razvoj, a roditelju olakšati svakodnevne aktivnosti i generalno bavljenje bebom. Ovo je naročito korisno kod specifične populacije kao što su prijevremeno rođena djeca, kao što su bile i naše kćeri blizanke s kojima smo detaljno prolazili poticanje normalnog razvoja kombinacijom fizioterapijskih vježbi integriranih s položajima iz yoge.

 | Author: Promo Foto: Promo

Možete li nam opisati kako izgleda joga za djecu u praksi? Kako izgledaju vaši sati?

S ovakvom yogom se može nastaviti i nakon prve godine života pa sve dok dijete ne savlada neka osnovna tzv. biotička motorička znanja (genetski uvjetovani, bazični, prirodni oblici kretanja) i ono što je specifično za nju je da se provodi individualno, znači roditelja se educira kako da radi s djetetom sam ili učitelj yoge/terapeut radi s bebom jedan na jedan. Kasnije je yoga za djecu organizirana u grupne satove koji se obično formiraju s obzirom na dobne skupine pa sve do školske dobi. Takvi satovi obično uključuju tehnike yoge koje se kroz igru ukomponiraju u grupi. Sat uvijek ima neku temu (primjerice put u Afriku, dan u šumi i sl.) kroz koju djeca osim što vježbaju nauče i nešto novo o nekoj kulturi, životinji i slično. Za uvod se obično igra neka igra kako bi se djeca malo zagrijala, zatim se mogu raditi prilagođeni i modificirani pozdravi Suncu. U glavnom dijelu sata radi se glavna tema sata gdje djeca imaju priliku izraziti se kroz pokret, izvođenjem položaja koji njima predstavljaju neku životinju, prijevozno sredstvo, neku stvar ili bilo što u vezi sa temom sata. Nakon toga opet je moguće odigrati neku igru, a sat uvije završava opuštanjem i prilagođenom meditacijom. Dok je u školskoj dobi sve više prepoznata korist tehnika fokusiranja pažnje, odnosno meditacije koje bi bilo korisno da svaki nastavnik i učitelj zna i provodi u okviru nastave za što bolju koncentraciju i sveukupan rad s učenicima.

 | Author: Promo Foto: Promo

Na što sve utječe joga kod djece?

Danas su poznate mnogobrojne dobrobiti yoge generalno pa tako i one primijenjene kod djece. Spomenute su dobrobiti u smislu poticanja normalnog motoričkog razvoja u najranijoj dobi, a kod djece općenito možemo izdvojiti sljedeće:

  • razvoj koordinacije, snage i ravnoteže
  • poticanje i razvoj mašte i kreativnosti
  • razvijanje osjećaja kolegijalnosti, ekološke svijesti i empatije
  • razvoj koncentracije i svjesnog održavanja pažnje

Koje programe imate za roditelje i djecu, na kojim lokacijama i koje su sve opcije? 

Programe funkcionalne yoge trenutno provodimo u obliku manjih grupnih satova za odrasle/roditelje te individualnih satove yoge za sve dobne skupine i specifična zdravstvena stanja (djeca, trudnice, ozljede i sl.) u prostoru Funkcionalne yoge, Naselak 29, Zagreb. Pored toga, provodimo razne oblike edukacija koje organiziramo u suradnji sa drugim centrima, institucijama ili ustanovama (yoga centri, škole, rehabilitacijski i terapijski/fitness centri) prema dogovoru te pišemo razne edukacijske materijale, tekstove i blogove.

Više informacija potražite na web stranici i Facebook stranici.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.