Beba 14. srpnja 2022.

Mišljenje stručnjaka: Je li loše uspavljivati bebu dojenjem?

Mišljenje stručnjaka: Je li loše uspavljivati bebu dojenjem?
Foto: Shutterstock ; Mišljenje stručnjaka: Je li loše uspavljivati bebu dojenjem?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uspavljivanje dojenjem - dobra ili loša navika?

Kada je riječ o roditeljskim navikama, puno je oprečnih mišljenja o bebama i načinu njihovog uspavljivanja. Dodamo li toj temi i dojenje, imamo zajamčenu debatu. Mame koje doje, na taj način često uspavljuju svoju djecu pa je normalno da se zapitaju je li to loše i kako će njihovo dijete zaspati jednog dana kad više ne bude na prsima.

Žene uspavljuju svoje bebe dojenjem oduvijek. Bebe zaspe kada im je toplo, udobno i kada su zadovoljne i ispunjene. I, nekako, milijuni i milijuni ljudi naučili su kasnije zaspati bez bradavice u ustima. Drugim riječima, ne postoji opravdani razlog zbog kojeg biste trebali prestati s uspavljivanjem bebe dojenjem, ako je to ono što funkcionira kod vas, prenosi Romper.

Možda te zanima... Mama je pokazala kako je izgledala prvog i posljednjeg dana dojenja Beba

Doktorica naglašava da je izbor na tebi!

Pedijatrica Gina Posner za portal Romper kaže da sve ovisi o tome kako se majka osjeća. "Ako želite da vaše dijete ovisi o dojenju kao metodi uspavljivanja, onda je to u redu. No kad dijete dobije zubiće, nije dobra ideja da pije mlijeko prije nego što zaspi. Mnoge majke se ne žele obvezati na takav način pa izbjegavaju dojenje kao oblik uspavljivanja", pojašnjava.

Savjetnica za dojenje Deedee Franke ne vidi u tome ništa loše ako dojenjem uspavljujete bebu prvih četiri do šest mjeseci njihovog života. Ipak, savjetuje da bebu prebacite u krevetić dok još ne utone potpuno u san. Savjetnica Rebecca Costello pojašnjava da je "jedna od najljepših strana dojenja to što pomaže smiriti uznemirenu bebu ili pomoći premorenoj bebi da zaspi".

Ipak, s vremenom ćete ipak morati provesti promjenu. Neke mame imaju tu sreću da se njihove bebe same odviknu od uspavljivanja dojenjem, a neke moraju uvesti nove rituale za spavanje, što najčešće uključuje čitanje knjiga, pjevanje ili nježnu kupku prije spavanja.

"Možda ćete kako dijete raste poželjeti prekinuti vezu između dojenja i spavanja. Dobro je da se, kad prestane dojiti, dijete zna uspavati i na neki drugi način", upozorava. "Najbolji savjet koji mogu dati je da razumijete faze djetetovog razvoja i njegove potrebe za snom, da naučite prepoznati rane znakove umora kod djeteta te da stvorite rutinu. I upamtite, ako niste sigurni kako je najbolje uspavljivati dijete, uvijek se konzultirajte sa stručnjacima", poručila je Posner.

 

Možda te zanima... Pismo majke: 'Ne znaš zašto bočicom hranim svoje dijete' Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.