Beba Dohrana 12. prosinca 2013.

Koja je najbolja zamjena za majčino mlijeko?

dijete
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mlijeko se ističe kao jedna od najvažnijih i najpotpunijih namirnica u dječjoj prehrani, no ono o čemu treba voditi računa jest koje mlijeko, kada i koliko! Pročitajte koje su razlike u sastavu kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka u odnosu na majčino te koje su moguće posljedice nadohrane životinjskim mlijekom

Često čujemo: Svaka majka može dojiti, a svako dijete može sisati majčino mlijeko. Tvrdnja je točna, ali uvijek postoje iznimke koje potvrđuju pravilo. Majčino mlijeko je idealna hrana za novorođenče, ali postoje situacije fizičke ili emotivne prirode kada dojenje nije (u potpunosti) moguće, pa je potrebno uvesti nadohranu. Nadohrana je prehrana dojenčeta izdojenim majčinim mlijekom ili dojenačkim mliječnim pripravkom.

U slučaju da se iz bilo kojeg razloga, medicinskog ili nekog drugog, odlučite za nadohranu, ne hranite svoje dojenče kravljim mlijekom ili mlijekom drugih domaćih životinja prije navršene prve godine života, pa čak i dulje, već jedinim adekvatnim izborom - dojenačkim mliječnim pripravkom.

Niti jedno od mlijeka životinja ne može se upotrijebiti za prehranu dojenčadi bez odgovarajuće prilagodbe. Kravlje mlijeko, kao i mlijeko drugih sisavaca, nemojte davati svom dojenčetu, jer u usporedbi s majčinim mlijekom:

  • nema dovoljno željeza i cinka, 
  • ima nedostatak vitamina E i C, 
  • ima nedostatak esencijalnih masnih kiselina, 
  • ima visoki sadržaj bjelančevina što može naškoditi još nerazvijenom probavnom sustavu dojenčeta i opteretiti bubrege,
  • ima visoki sadržaj minerala (natrij, kalij) što, također, opterećuje bubrege

Trebate znati da, ukoliko je dijete alergično na kravlje mlijeko, vjerojatno je alergično i na kozje i ovčje mlijeko.

Razlike u sastavu majčinog mlijeka i mlijeka životinja

Uspoređujemo li komponente majčinog mlijeka i mlijeka životinja, vidimo da je bjelančevina u kravljem i kozjem mlijeku tri puta više, a u ovčjem mlijeku šest puta više, što opterećuje bubrege i oštećuje nerazvijeni probavni sustav djeteta. Minerala je u kravljem mlijeku četiri puta više, u kozjem pet puta, a u ovčjem tri puta više nego u majčinom. To posljedično također predstavlja opterećenje za bubrege.

Zbog neznatnih količina vitamina i željeza u svakom od ova tri životinjska mlijeka, kod djeteta se može javiti anemija. Laktoza je također kod svih njih prisutna u manjim količinama nego u majčinom mlijeku. Nedostatak esencijalnih masnih kiselina pak nadražuje crijeva. Folna kiselina nešto je više zastupljena u kravljem nego u majčinom mlijeku, u kozjem su prisutne tek neznatne količine, a u ovčjem jednake kao u majčinom mlijeku. Njezin nedostatak uzrokuje pojavu anemije. 

Količina energije u kravljem i kozjem mlijeku približno je ista kao u majčinom, a u ovčjem je ima dva puta više, zbog čega je moguć prekomjeran porast tjelesne mase.

Mlijeko se ističe kao jedna od najvažnijih i najpotpunijih namirnica u dječjoj prehrani, no ono o čemu treba voditi računa jest koje mlijeko, kada i koliko! Nije preporučljivo da razrjeđujete bilo koje mlijeko životinja, jer iako ćete tako smanjiti količinu bjelančevina i minerala, smanjujete i količinu masti i ugljikohidrata, kojih u mlijeku životinja ionako nema dovoljno za dijete. Radije se odlučite za mliječne dojenačke formule, koje su proizvedene prema majčinom mlijeku kao zlatnom standardu i vrlo su visoke kvalitete i sigurnosti.

Sojino, bademovo, zobeno i rižino "mlijeko" nisu zamjene za majčino mlijeko!

Sojino "mlijeko" naziva se mlijekom prvenstveno zato što je bijele boje. Zapravo se radi o napitku od mahunarke soje koji je svojim sastavom prilagođen (obogaćen kalcijem, mastima i ugljikohidratima) ne bi li više nalikovao kravljem mlijeku i tako mu postao adekvatna zamjena. 

Napitak od badema ili "bademovo mlijeko", izrazito je bogat mineralima i nezasićenim masnim kiselinama, no smanjenog udjela bjelančevina.

Rižino i zobeno "mlijeko" predstavljaju napitke pripravljene od žitarica. Često se koriste u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani, no djeci ih se, kao osnovni mliječni napitak, ne preporučuje davati prije navršene 5. godine života. Oba napitka sadrže izrazito visok udio minerala, te obiluju složenim ugljikohidratima, a za razliku od životinjskih mlijeka sadrže i vlakna. U osnovi imaju nizak sadržaj bjelančevina i masti, no često se obogaćuju biljnim uljima. 

Bebimil Junior- nakon dojenja, a prije kravljeg mlijeka!

Bebimil | Author: Promo Foto: Promo

Za djecu od jedne do tri godine. Sadrži hranjive sastojke neophodne za zdrav rast i razvoj vašeg mališana: bjelančevine prilagođene dobi djeteta, željezo za prevenciju anemije (sadrži 20 puta više željeza od kravljeg mlijeka), omega 3 masne kiseline koje pomažu razvoju vida i mozga, 13 vitamina i cink. Sadržaj minerala također je prilagođen dječjem organizmu i ne opterećuje bubrege.

Blagog je okusa vanilije, pa je odlična baza za različite kombinacije. 

Ponudite djetetu šalicu toplog mlijeka navečer ili ujutro za doručak, uz komad kruha i omiljeni namaz (možete ga pripremiti i kao kakao) ili mu jednostavno u zdjelicu toplog Bebimil Juniora dodajte najdraže žitarice (müsli, cornflakes ili žitarice za djecu). 

Za popodnevnu užinu, djetetu ponudite par keksića i šalicu mlijeka ili pripremite voćni frape u koji ste dodali ohlađeni Bebimil Junior. Vjerujemo da će novi oblici serviranja i novi okusi oduševiti vašeg mališana.