Sigurno si nebrojeno puta čula od starijih ljudi: "U moje vrijeme nije bilo tih alergija, jeli smo sve i ništa nam nije bilo!", i vjerojatno si zakolutala očima. Ali istini za volju, nisu potpuno u krivu.
Alergije na hranu u porastu su diljem svijeta. Samo u SAD-u oko 32 milijuna ljudi, uključujući 6 milijuna djece, ima barem jednu alergiju na hranu. I dok danas o alergijama znamo više nego ikada, još uvijek ne razumijemo točno zašto i kako nastaju.
Genetika definitivno igra ulogu, ali istraživači još uvijek pokušavaju otkriti ostale faktore koji utječu na razvoj alergija. Novo istraživanje iz Švedske, objavljeno u časopisu Pediatric Allergy and Immunology, sugerira da rano izlaganje različitim vrstama hrane može značajno smanjiti šanse za razvoj alergija kasnije u životu.
Više raznolike hrane = manji rizik od alergija?
Prema istraživanju, rana konzumacija jaja i kikirikija može smanjiti rizik od alergija na te namirnice. No, što je s ostalim potencijalnim alergenima? Kako bi to istražili, znanstvenici su pratili prehrambene navike više od 2000 beba u dobi od 6 i 9 mjeseci. Pratili su koliko su različitih namirnica bebe probale i koliko često su ih jele. Kasnije su ponovno provjerili zdravstveno stanje tih beba u dobi od 9 i 18 mjeseci.
Rezultati su bili zanimljivi: bebe koje su do devetog mjeseca probale 13 do 14 različitih namirnica imale su 45% manju šansu za razvoj alergija u usporedbi s bebama koje su probale 10 ili manje namirnica. Taj učinak bio je prisutan čak i kod djece koja su imala obiteljsku povijest alergija ili ekcema. S druge strane, kod beba koje su probale raznoliku hranu već sa šest mjeseci nije zabilježena značajna razlika u kasnijem razvoju alergija.
Što roditelji mogu učiniti?
Popularni pedijatrijski imunolog dr. Zachary Rubin, koji često dijeli savjete na TikToku, komentirao je ovo istraživanje, rekao je kako se nada da će buduće studije potvrditi ove rezultate. Također je naglasio da je važno razgovarati s pedijatrom o tome kada i kako uvoditi nove namirnice u prehranu djeteta.
Većina namirnica sigurna je za uvođenje oko šestog mjeseca, ali postoje iznimke. Cijeli orašasti plodovi predstavljaju opasnost od gušenja, a med se ne preporučuje zbog mogućnosti trovanja botulizmom, koje je posebno opasno za dojenčad.