Beba Dohrana 17. svibnja 2016.

Na što trebate paziti kada pripremate hranu za bebe

Beba jede
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada pripremate hranu za djecu, posebno vodite računa o higijeni jer bebe se puno osjetljivije na mikroorganizme od starije djece i odraslih

Svi znamo da bebi do šestog mjeseca nije potrebno ništa drugo osim majčinog mlijeka. Mame često pitaju zbog čega je to tako i zašto ne mogu ranije početi s uvođenjem čvrste hrane. Odgovor je vrlo jednostavan: bebin sustav za žvakanje, gutanje i probavu nije spreman boriti se s čvrstom hranom sve dok ne sazri, a to se kod 95 posto beba događa oko šestog mjeseca života.

Kada pripremate hranu za djecu, posebno vodite računa o higijeni jer su bebe puno osjetljivije na mikroorganizme od starije djece i odraslih. Uvijek dobro operite ruke, kao i pribor za pripremanje hrane.

S čime započeti dohranu i kako dalje uvoditi namirnice?

Kako se priprema hrana za bebu?

1. Pažljivo operite i osušite ruke i pribor.
2. Pripremite svježe voće i povrće ribanjem, ljuštenjem i uklanjanjem sjemenki. Uklonite kosti, kožu i masnoću s mesa. Ne koristite ostatke za pripremu hrane.
3. Kuhajte hranu u maloj količini vode dok ne omekša. Ako recept zahtijeva dodavanje tekućine, koristite vodu od kuhanja. Hrana također može biti kuhana na pari ili pečena.
4. Nemojte dodavati sol ili začine.
5. Sameljite ili ispasirajte kuhanu hranu.
6. Spakirajte ju i označite, pa je spremite u hladnjak ili zamrzivač.

Koju hranu bebe ne smiju jesti?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.