05. lipnja 2013.

Žutica

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U djeteta žuta obojenost kože (ikterus) i sluznice nastaje zbog lošega rada jetre (zadržavanja žuči) što je tipično za brojne bolesti, između ostalih i za virusni hepatitis.

Kako bi procijenio važnost žutila kože, liječnik će vam postavljati pitanja o pridruženim simptomima. Je li stolica vašega djeteta bez boje? Ima li vrućicu, bolove u trbuhu, svrbež? Analiza krvi i mokraće kao i ultrazvuk abdomena pomoći će u prikupljanju informacija potrebnih za određivanje odgovarajućega liječenja. Osim toga, ako je retencija žuči dugotrajna, vašem djetetu možda nedostaju vitamini. Žuč doista ima veliku ulogu u njihovoj apsorpciji u probavnom sustavu. Tada će biti nužno davati mu vitamine injekcijom.

Mnogo je rjeđe žutica odraz opsežne razgradnje crvenih krvnih stanica ili hemolize. Takva je žutica povezana s tipičnim tegobama anemije (bljedilo, umor, ubrzani rad srca i ubrzano disanje). U takvu slučaju odvedite dijete u bolnicu. Ovaj tlak uzrokuje bolove koje osjeća vaše dijete.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.