Želim dijete Planiranje trudnoće 3993 prikaza 18. ožujka 2018.

9 dobrih razloga da se odlučite na još jedno dijete

Foto: Thinkstock

Mnoge mame priznaju da im ne bi smetalo da imaju samo jedno dijete, i da bi se za drugo odlučile samo ako bi im se neplanski "desila" još jedna trudnoća. Ako još niste odlučili, a razmišljate o još jednom djetetu, pročitajte dobre strane nove trudnoće

Mnoge mame priznaju da im ne bi smetalo da imaju samo jedno dijete, i da bi se za drugo odlučile samo ukoliko bi im se neplanski "desila" još jedna trudnoća. Razlozi zbog kojih se mnoge žene teško odlučuju na taj korak otprilike su ovi: napokon su se oslobodile dojenja; dijete je prihvatilo kahlicu i doraslo je da ide u jaslice; konačno su se oslobodile trudničkih kilograma; spremne su se vratile na posao, i sad, odjednom, treba reći "zbogom" teško stečenoj slobodi!

Ipak, nije sve tako teško kao što se čini! Pokazat ćemo vam kako sagledati situaciju iz drugog kuta i shvatite da nova trudnoća ima mnogo dobrih strana. Evo devet najvažnijih.

1. Više vremena za sve

Mada će vam ovo zvučati nevjerojatno, ipak je istinito! S obzirom na to da ste s prvim djetetom pregurali sve etape njegovog razvoja i savladali većinu lekcija iz roditeljstva, sada ćete brže i lakše "odrađivati" obveze koje su vam ranije teško padale. Zahvaljujući tome, "uštedjet ćete" dosta vremena koje ćete moći posvetiti starijem djetetu i - sebi!

Jeste li spremni za novu trudnoću?

2. Nema nepotrebnih strahova

S prvim djetetom, plašili ste se svega i paničarili oko raznih sitnica. Sada će vaši strahovi biti sasvim druge prirode. Primjera radi, mnogo više ćete brinuti da li ste starijem djetetu posvetili dovoljno pažnje nego to je li beba kihnula ili "mekano" kakila. Jasno vam je da su sve te tegobe prolazne, dok štetu koju nebrigom možete nanijeti starijem djetetu - teško možete popraviti!

braća beba dijete Možda te zanima... 10 stvari koje radite drugačije s drugim djetetom Roditelji

3. Više boravka na svježem zraku

Kao što je poznato, trudnicama se preporučuje svakodnevna šetnja! U prvoj trudnoći, možda to niste činili, ali sada imate dvostruki razlog da izađete u park i nadišete se svježeg zraka: godit će i vama i starijem djetetu.

Idealno vrijeme za drugo dijete

4. Manje troškova

Sigurno vam je ostalo dosta trudničke garderobe koju možete ponovo iskoristiti. Također, ako ste bili mudri, pa ste za prvu bebu kupovali opremu u neutralnoj boji, sada nećete morati ništa novo kupiti, čak i u slučaju da druga beba bude suprotnog spola. Ako ste, pak, pobornik trenda da djevojčice trebaju nositi roza, a dječaci plavo, pa vam je sada bez veze da dječaka oblačite u kćerkinu odjeću, bar nećete morati kupiti flašice, posteljinu, ručnike, kadicu i ostalu opremu, jer stvarno nije važno koje su boje.

Možda te zanima... 3 razloga zbog kojih je puno lakše imati drugo dijete Želim dijete

5. Fizički ste snažniji

Mnoge mame se sjećaju prve šetnje s bebom, kada im se deset minuta nošenja bebe od 5-6 kg činilo kao čitava vječnost! Nakon toga su im ruke drhtale još neko vrijeme. Sada možete zaboraviti na taj osjećaj. Pogledajte se u ogledalo i obratite pažnju na svoje definirane mišiće na rukama. Kod svake žene je to manje ili više vidljivo, ali budite sigurne da će vam se, nakon nošenja starijeg djeteta, beba činiti lakom kao perce!

Kada je najbolje vrijeme za bracu ili seku?

6. Stekli ste iskustvo i vještine

Kada se vratite kući iz rodilišta, nećete (kao prvi put) lupati glavu što učiniti, već kada i kako sve to postići. Iskustvo i znanje imate, nedostaje vam samo vremena. Savjetujemo vam da prvih nekoliko tjedana angažirate rodbinu da povremeno pričuvaju starije dijete da biste se uspjeli "uštimati" s novorođenčetom. I još nešto: dobro bi bilo da se na internet forumima povezati s drugim majkama koje, kao i vi, imaju dvoje male djece, te da se s njima porazgovarate i razmijenite iskustva.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

7. Zreliji ste i stabilniji 

S obzirom na to da već imate dijete, nećete se više nervirati oko nevažnih stvari, već ćete svoju energiju usmjeriti na brigu o djeci. Dokazano je da žene poslije drugog porođaja postaju stabilnije, zrelije i ispunjenije, pa većina nema problema s postporođajnom depresijom. Ako su i bile sklone pesimizmu, sada će prijeći na "ružičastu" stranu, prvenstveno zbog toga što će shvatiti da nema veće radosti od dvoje zdravih i sretnih mališana.

Možda te zanima... 18 stvari koje znaju samo roditelji troje djece Roditelji

8. Veselite se budućnosti

Zamislite kako će vaš život izgledati za nekoliko godina: pripremate ručak (ili razgovarate s prijateljicom, čitate, sjedite za kompjuterom), dok se vaši mališani bezbrižno igraju u dječjoj sobi. To ne bi bilo moguće da je među njima velika razlika u godinama. Mala razlika u dobi je veliki plus i to upravo zbog toga što djeca imaju slične interese, pa ne morate čitav dan smišljati kako ih zabaviti.

Obiteljsko nasljeđe određuje najbolje vrijeme za trudnoću

9. Pomladit ćete se!

Znanstvenici su dokazali da svako novo dijete podmlađuje roditelje za nekoliko godina! Priroda se za to pobrinula na vrlo lukav način: nakon svake trudnoće, u tijelu žene se povećava razinu endorfina i serotonina, hormona dobrog raspoloženja, koji utječu na njen bolji izgled i otpornost organizma. Osim toga, zbog obveze brige o novorođenčetu, odrasli postaju izdržljiviji, imaju više elana i bolju kondiciju.

trudnica, djevojčica, sestra Možda te zanima... Planirate li još jedno dijete u četrdesetima? Želim dijete

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.