Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 20. listopada 2021.

Za male pacijente: Kreativni brodić za snižavanje stresa kod djece "uplovio“ u Klaićevu

Foto: julienduvalphoto
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovaj brodić svojim dizajnom uvlači dijete u svijet mašte koji je daleko od bolnice, te svojim dodacima (kormilo, propeler, prozori i vizualni elementi) odvlači pažnju od stresora koji djetetu uvelike utječu na podizanje razine stresa prilikom boravka na bolničkom liječenju

Zagrebačka kreativna agencija I TO NIJE SVE! u suradnji s Klinikom za dječje bolesti Zagreb predstavila je rezultat suradnje na zajedničkom projektu snižavanja stresa kod djece na bolničkom liječenju. Radi se o dječjem bolničkom krevetu, odnosno u ovom slučaju brodiću koji će djeci, koja se nalaze na bolničkom liječenju, olakšati boravak te utjecati na smanjenje razine stresa prilikom odlaska na dijagnostičke preglede ili operativne zahvate.

Možda te zanima... Za male pacijente: Klaićeva dobila novi CT u obliku svemirskog broda Vrtić

Suradnja je započela na inicijativu I TO NIJE SVE! kreativne agencije te tima kreativaca koji su, nakon uvida u razne znanstvene studije, objavljene u stručnim medicinskim medijima, otkrio da je veliki stresor kod djece na bolničkom liječenju upravo "putovanje u nepoznato". Naime, djeca koja borave u bolnici, smješteni su u sobe kojima pristup imaju njihovi roditelji, no u trenutku kada dijete mora ići na dijagnostički pregled ili operativni zahvat, napušta se sigurno okruženje te dijete hodnicima i liftovima putuje u nepoznato te se razina stresa podiže, pogotovo kada se uzme u obzir i činjenica da roditelji u tom trenutku više nemaju mogućnost biti uz svoje dijete, već samo bolničko osoblje.

 | Author: julienduvalphoto Foto: julienduvalphoto U navedenim se trenucima razina stresa kod djece značajno podiže. Galama i plač na hodnicima, nepoznata lica koja okružuju dijete, neshvaćanje situacije i u pojedinim situacijama ozbiljnost potencijalnog zahvata ili pregleda, udaljenost od roditelja i obitelji…sve su to izrazito stresne situacije u kojima se djeca nalaze tijekom svog boravka u bolnici. Posebno dizajniran i osmišljen krevet doskače ovim situacijama te uvelike pomaže djeci da se nose s navedenim situacijama kako samo djeca znaju – upotrebom mašte!

Brodić je posebno dizajniran za bolničke uvjete te prati gabarite standardnih kreveta, kako bi se s njim moglo manevrirati po bolničkim hodnicima, liftovima i sobama. Također, prilikom dizajna vodilo se računa o svim ostalim aspektima upotrebe kreveta, te dizajn dozvoljava upotrebu svih potrebnih monitora, bolničkih aparata ili medicinskih instrumenata bez sigurnosnih rizika po zdravlje djeteta. Osim praktične primjene, ovaj brodić svojim dizajnom uvlači dijete u svijet mašte koji je daleko od bolnice, te svojim dodacima (kormilo, propeler, prozori i vizualni elementi) odvlači pažnju od stresora koji djetetu uvelike utječu na podizanje razine stresa prilikom boravka na bolničkom liječenju.

"Osim činjenice da je ovaj kreativni brodić naša investicija i ulog u budućnost, vodili smo se prvenstveno problemom koji je prisutan kod sve djece koja se nalaze na bolničkom liječenju - stres. S obzirom da mi u agenciji uistinu njegujemo problem solving mindset, investirali smo svoje vrijeme i resurse u ovaj projekt kako bismo djeci na bolničkom liječenju u što većoj mjeri smanjili razinu stresa te ponudili potencijalno rješenje u obliku nečeg kreativnog. Iznimno mi je drago što imamo priliku na ovaj način vratiti zajednici te se i ovim putem zahvaljujem Klaićevoj na povjerenju i strpljivosti“, zaključio je Alen Kekić, osnivač i kreativni direktor I TO NIJE SVE! kreativne agencije.

"Kad nam se agencija prvi puta javila s idejom bili smo oduševljeni. Brodić će sigurno pozitivno utjecati na snižavanje razine stresa kod djece te ćemo ga upotrebljavati u većini slučajeva za prijevoz djece iz soba na dijagnostičke preglede koji znaju biti invanzivni i stresni za djecu, pogotovo djecu manjeg uzrasta. Vjerujem da će dugoročnom upotrebom ovog brodića uistinu i postati jasno da bolnice ne moraju biti mjesta kojih djecu treba biti strah već naprotiv. Pratit ćemo situaciju te uspoređivati kako djeca reagiraju na vožnju u ovom brodiću za razliku od standardnih bolničkih kreveta te vjerujem da ćemo dugoročno svakako i u većoj mjeri mijenjati dosadašnje prakse“, zaključuje doc.dr.sc. Iva Hojsak, zamjenica Ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb.

 | Author: Promo Foto: Promo

Idejni začetnik projekta, Ozren Tabaković naglašava: "Vjerujem da ćemo primjenom ovog kreveta prilikom bolničkog liječenja djece potaknuti bolnice na određene promjene. Osoblje Klaićeve uistinu budi nadu te pokazuje koliko su pojedinci u zdravstvenom sustavu progresivni u svom razmišljanju i radu te me veseli što smo ovu suradnju realizirali upravo u Hrvatskoj. Naime, ovaj krevetić je prvi takav bolnički krevet na svijetu te će biti zanimljivo pratiti njegovu primjenu i u ostatku svijeta“, zaključuje Tabaković.

Dora Bence, Art direktorica iz I TO NIJE SVE! kreativne agencije dodaje: "Iako vrlo zabavan, brod je ujedno bio i zahtjevan projekt. Morali smo voditi računa o mnogo toga što utječe na izradu jednog ovakvog proizvoda. Prvenstveno smo morali voditi računa o vanjskim utjecajima koji kod djece dodatno podižu razinu stresa, poput nepoznatog okruženja ili plača te pogleda po bolničkim hodnicima, što smo riješili jedinstvenim oblikom uzglavlja koje blokira pogled te ih ujedno zabavlja, okuplja pažnju i drži usmjerene na likove koje smo dizajnirali na prozorima i u unutrašnjosti. Dodatno, krevet mora biti jednostavan za korištenje i održavanje - jer ga se mora dezinficirati nakon svakog korištenja, izgledom privlačan djeci te dodatno paziti na njegovu uporabnost. Više od svega, krevet mora biti funkcionalan te se svojim dizajnom uklopiti u praktičnu upotrebu. Prilikom dizajniranja morali smo isto tako uzeli u obzir i parametre poput korištenja monitora prilikom prijevoza i raznih medicinskih instrumenata koja djeci pomažu kod liječenja ili oporavka te dizajn nije smio nikako utjecati na praktičnu primjenu. Zadovoljna sam onim što smo postigli te vjerujem da će ovaj brodić svoju primjenu svakako opravdati", zaključila je Bence.

Kako bi svim bolnicama u Hrvatskoj ali i svijetu osigurali ovakve krevete, I TO NIJE SVE! kreativna agencija će vlastiti jedinstveni dizajn, module, gabarite i mehaniku kreveta ustupiti svim zainteresiranim bolnicama na globalnoj razini u potpunosti bez naknade putem svojih web stranica.

Krevet je rezultat suradnje zagrebačke I TO NIJE SVE! kreativne agencije, koja ga je osmislila i dizajnirala, Klinike za dječje bolesti Zagreb te poduzeća Balboa koja je krevet izradila prema dizajnu i nacrtu I TO NIJE SVE! agencije. Projekt izgradnje ovog jedinstvenog kreveta započeo je 2020. godine u jeku COVID-19 pandemije u suradnji s osobljem iz Klaićeve – prof.dr.sc. Goranom Roićem (Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb), doc.dr.sc. Ivom Hojsak (zamjenica Ravnatelja) i Irenom Mršić Rimac (voditeljica Odjela za brigu o pacijentima).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.