Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 23. kolovoza 2021.

Treba li se muškim bebama prevlačiti kožica na penisu?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nemogućnost prevlačenja kožice prepucija preko glansa, česta je pojava kod dječaka. Kako je prepoznati, kako se liječi i što se nikako ne smije raditi, objašnjava pedijatrica Iva Palčić.

Kako muškim bebama čistiti spolovilo? Treba li dječacima prevlačiti prepucij i ispod njega čistiti spolovilo kako ne bi došlo do nakupljanja naslaga i upala? Sva ta pitanje često muče mame dječaka.  Kako bismo riješili nedoumice oko higijene muške bebe, dobili smo savjet dr. Ive Palčić, specijalistice nefrologije iz Poliklinike Helena kako točno treba čistiti spolovilo i treba li dječacima povlačiti prepucij, odnosno do koje dobi se to ne preporučuje raditi.

"Muško spolovilo u dojenačkoj dobi treba prati kao i svaki drugi dio tijela i obavezno paziti da se ispere nakon sapunanja. Preporučuju se blaga sredstva za pranje prilagođena dječjoj koži i topla voda. S vrška glavića samo lagano gazicom ili blazinicom očistiti sekret ako postoji. Nikako se ne smije na silu prevlačiti prepucij preko glavića jer može doći do krvarenja, ožiljaka i ozlijede penisa te sekundarne infekcije. Kako bi prevenirali upalu između ostalog treba češće mijenjati pelene, imati dulje periode bez pelena, izbjegavati iritirajuće sapune i pudere, piti više da urin nije koncentriran", savjetuje dr. Palčić.

Možda te zanima... VIDEO: Kako pravilno kupati novorođenče i održavati higijenu spolovila? Beba

Nefrologinja kaže kako je osnovna zadaća prepucija da prekriva i štiti vrh penisa – glans te da omogućava da je površina glansa meka, vlažna i osjetljiva što je osobito važno kada je dijete u pelenama jer bakterije iz stolice reagiraju s urinom te stvaraju amonijak koji može dovesti do upale glansa kao i pelenskog osipa.

dječak toalet tuta odvikavanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock "Kod rođenja je prepucij povezan s glavićem penisa što je potpuno normalno i kako beba raste, dolazi do spontanog odvajanja prepucija od glavića. Kod neke se djece to događa brzo po rođenju, no kod neke puno kasnije", objašnjava dr. Palčić.

Kada se prepucij odvaja, ponekad se vide bjelkaste naslage po glaviću i bjelkasto žućkaste nakupine ispod prepucija, a te se naslage nazivaju smegma i to su zapravo odumrle stanice koje su povezivale prepucij s glavićem. "Te naslage s glavića možemo kod kupanja očistiti vodom ili dječjim uljem. Kada se prepucij može normalno prevući dječaci se trebaju naučiti sami oprati glavić, uvijek dobro isprati nakon sapunanja i prevući prepucij natrag. Nije preporučljivo koristiti antiseptička sredstva i agresivne losione za čišćenje penisa", kaže nefrologinja.

Fimoza zahtijeva liječenje

Ponekad se dogodi i da se prepucij ne može navući unatrag niti kada se razdvoji od glavića penisa, a tako stanje se naziva patološka fimoza. Može biti prirođena ili nastati sekundarno nakon ozljede prepucija prilikom nasilnog prevlačenja u ranoj dobi, u slučajevima kada je dijete nepotpuno obrezano te kod nekih kožnih bolesti.

Dr. Palčić opisala je kako roditelji mogu prepoznati fimozu, odnosno koji su simptomi izrazito suženog prepucija:

  • tanak mlaz urina,
  • kapanje mokraće napinjanje kod mokrenja i
  • bolno mokrenje nadimanje prepucija prilikom mokrenja
  • ponavljajuće upale prepucija
  • nemogućnost prevlačenja prepucija unatrag

"U tim slučajevima treba se obavezno potražiti savjet liječnika jer uz fimozu i gore navedene simptome mogu biti pridružene i druge bolesti i stanja poput infekcije mokraćnih kanala, suženja uretre i slično", savjetuje nefrologinja.

Kod blažih slučajeva fimoze koža se pokušava omekšati kratkotrajnom primjenom kortikosteroidne kreme na rubove prepucija gdje je on vezan uz glans kako bi se koža prepucija stanjila i postala elastičnija. No, svakako bi trebalo potražiti savjet kirurga-urologa koji će indicirati kirurško liječenje ako je to potrebno.

"Nasilno prevlačenje prepucija se ne preporučuje jer može dovesti do parafimoze. Parafimoza je stanje kada je prepucij stegnut iza glavića penisa i ne može se prevući natrag. Može biti izrazito bolna i dovesti do otoka glavića kao i do njegove nekroze", zaključuje dr. Palčić.

Možda te zanima... Pet najčešćih problema s penisom kod beba i dječaka Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.