Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 21. svibnja 2013.

Bez straha pobijedite virusni meningitis!

pregled liječnik dijete liječnički pregled
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Virusni meningitis neusporedivo je manje opasan od bakterijskog; lakše izlječiv, s rjeđim komplikacijama i uglavnom se može izliječiti bez posljedica. No, to ne znači da ga treba shvatiti olako..

Na spomen meningitisa u vrtićima roditelji se “smrznu”. Prijetnja djeluje uistinu zastrašujuće, kao i laičke predodžbe o upali mozga. Težina bolesti, način liječenja i moguće posljedice u stvarnosti se bitno razlikuju s obzirom na uzročnika meningitisa. Virusni meningitis manje je opasan, lako izlječiv, s rjeđim komplikacijama i uglavnom prolazi bez ikakvih posljedica.

No, bez obzira na to, ne treba ga olako shvatiti. Kod djece su simptomi prilično teški i bolni, a s obzirom na to da se samo oni i liječe, potreban je oprez, nježnost i razumijevanje. 70 posto infekcija javlja se u djece mlađe od pet godina. Općenito, ova bolest uglavnom pogađa populaciju mlađu od 30 godina i izuzetno je rijetka kod starijih.

Sumnjiva ukočenost vrata

"Meningitis je upala moždanih ovojnica koja može biti uzrokovana virusima, bakterijama, parazitima i gljivicama, a može biti i neinfektivnog porijekla, primjerice od maligne i autoimune bolesti, nekih lijekova... Najčešći su uzročnik meningitisa virusi, a bolest obilježava nagli početak, povišena tjelesna temperatura, glavobolja, ponekad uz mučninu i povraćanje, zakočenost šije te ponekad i blaži poremećaj svijesti", pojašnjava dr. Branko Miše, spec. infektolog iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Napominje da je virusni meningitis obično blaža samoizlječiva bolest u trajanju od nekoliko dana, a hospitaliziraju se samo teži oblici bolesti s potrebom simptomatske terapije.

Dr. sci. Tamara Voskresensky Baričić, pedijatrica iz Doma zdravlja Zagreb – Centar, ističe da su simptomi virusnog i bakterijskog meningitisa prvih dana isti, no dijagnoza se može potvrditi jedino tzv. “lumbalnom punkcijom”, analizom tekućine u kojoj se nalazi mozak i leđna moždina. U njoj se, u slučaju meningitisa, nalazi povišen broj leukocita. Premda se klinički virusni i bakterijski meningitis u početku ne mogu razlikovati, virusi i bakterije uzrokuju različitu upalu na mjestu nastanka, s tim da bakterijska upala čini znatno veća oštećenja tkiva, koja mogu biti i trajna.

Ljetne epidemije u vrtićima

"Virusni meningitisi prolaze bez posljedica. U ljetnoj ih sezoni vjerojatno ima znatno više nego što ih dijagnosticiramo, ali prolaze bez posljedica nakon prebolijevanja viroze. Vezani su uz ljetne viruse koji uzrokuju bolest sličnu gripi, s ili bez proljeva, s vrhuncem javljanja tijekom srpnja i kolovoza. Bolest se širi kao epidemija u kolektivima. U proljeće i ljeto te ranu jesen javlja se i krpeljni meningitis. Ostali virusi također mogu uzrokovati meningitis, ali znatno rjeđe", kaže dr. Tamara Voskresensky Baričić.

No, je li virusni meningitis baš tako bezazlen? "Tijek svake bolesti, pa tako i virusnog meningitisa, ovisi o vlastitim snagama i prijemčivosti osobe koja oboli. Nema komplikacija koje su vezane samo za uzročnik – virus. Virus, međutim, može zahvatiti uz moždane ovojnice i sam mozak, kada se javlja slika meningoencefalitisa, s poremećajem svijesti koji može ići i do kome. Takav je tijek bolesti izuzetno rijedak", kaže pedijatrica.

Spontano izlječenje

Dr. Miše otkriva da su u našoj sredini komplikacije virusnog meningitisa zapravo izuzetno rijetke i obično su vezane uz bizarnije tijekove bolesti. U većine djece, kaže, u nekoliko dana nastupa spontano ozdravljenje bez ikakvih posljedica.

"Uzročnici virusnog meningitisa mogu biti brojni, a najčešće je riječ o enterovirusima koji uz meningitis uzrokuju niz bolesti tijekom proljeća, ljeta i jeseni, u manjim ili većim epidemijama.

Riječ je o bolestima koje se prenose feko-oralnim putem (stolicom) i obično su vezane uz boravak pri vodama stajaćicama. Najveći broj oboljelih bolesnika s enterovirusnim meningitisom su djeca, znatno rjeđe odrasli.

Ishod enterovirusnog meningitisa, kao i većine drugih virusnih meningitisa, obično je povoljan sa spontanim izlječenjem bez posljedica. Liječenje je samo simptomatsko, suportivno. U teškim infekcijama, ponajprije imunosuprimiranih i onih s hipogamaglobulinemijom, navode se neke mogućnosti antivirusnog liječenja, no za sada je riječ samo o pojedinačnim prikazima bolesnika", kaže dr. Miše te dodaje da se šezdesetak posto virusnih meningitisa i dokaže, a među njima je u gotovo osamdeset posto slučajeva uzročnik enterovirus.

Opasni bakterijski oblik

Drugih je uzročnika, napominje, značajno manji broj, s nešto većim brojem krpeljnog meningoencefalitisa koji se dobije ugrizom zaraženih krpelja: "Djeca rijetko obolijevaju od ovog virusnog meningitisa, a tijek bolesti u djece je obično blaži. Na kraju se može zaključiti da su virusni meningitisi značajno češći u djece, a najčešće je riječ o enterovirusnom meningitisu", poručuje infektolog.

Zaključuje da je razlikovanje bakterijskog i virusnog meningitisa ponekad jednostavno i sastoji se u samoj slici bolesti koja je u slučaju bakterijske infekcije teža i prate je često značajniji poremećaj svijesti, značajniji poremećaj općeg stanja, ponekad i konvulzivni napadaji.

"No ponekad, osobito na samom početku bolesti, ne može se sa sigurnošću tvrditi o čemu je riječ. Napominjem da je neophodno prepoznati bakterijski meningitis i hitno započeti njegovo liječenje koje se obično provodi u intenzivnim jedinicama, često uz niz intenzivnih mjera. Naime, za razliku od virusnog meningitisa, bakterijski meningitis je teška, ugrožavajuća bolest, kod koje je moguć i smrtni ishod, a posljedice bolesti mogu biti neurološke, hidrocefalus, gluhoća, sljepoća....", savjetuje dr. Miše.

Simptomi meningitisa

Glavobolja - javlja se već na samom početku bolesti, no ona je i popratna pojava brojnih viroza, upala i drugih bolesti koje napadaju djecu.

Povraćanje i mučnina - s obzirom na to da je najčešći uzročnik enterovirus koji se jako brzo umnožava u stanicama tankoga crijeva

Osjetljivost na svjetlost - može i ne mora pratiti glavobolju, no pojava fotofobije više je nego dovoljan znak za sumnju na meningitis

Ukočenost vrata i klonulost, ponekad i blaži poremećaj svijesti - Bol stražnje strane vrata onemogućuje djetetu da pogleda u vlastiti trbuh

Temperatura – povišena temperatura također je prva obrana organizma, prisutna i kod ove bolesti. Kao zaseban simptom ne govori mnogo.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.