02. svibnja 2013.

Meningitis

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Meningitis je upala meninga, ovojnica koje štite mozak i kralješničnu moždinu.

Simptomi

Ako tijekom kakve bolesti primijetite da vaše dijete ne podnosi temperaturu kao ranije, ili vam djeluje mlitavo, ili je naprotiv, nemirno i ne smiruje se u rukama, morate obavijestiti vašega liječnika. Ovi znakovi za uzbunu obično su popraćeni glavoboljom, povraćanjem ili odbijanjem hrane.

Liječnik će potražiti i druge simptome meningealnoga nadražaja: nenormalnu napetost ili izbočenost fontanele u maloga djeteta, osip na koži koji ne nestaje pod pritiskom (purpura) ili ukočenost vrata. Ako se potvrdi dijagnoza meningitisa, biti će potrebna lumbalna punkcija, kojom će se točno utvrditi uzročnik.

Liječenje 

Meningitis je najčešće virusnog podrijetla; u takvu slučaju liječi se samo bol i snizuje temperatura. Ako je uzrokovan bakterijom, potrebno je dati odgovarajući antibiotik intravenskim putem što je prije moguće.

Riječ "meningitis" i danas izaziva strah. Zbog toga treba znati da se suvremenim medicinskim pristupima u većini slučajeva omogućuje izlječenje te bolesti bez posljedica. Što se ranije otkrije, i što se prije započne liječenje, prognoza je bolja.

Prevencija

Različite bakterije mogu uzrokovati meningitis: meningokok, Haemophylus influenzae i pneumokok. Cjepivo postoji, ali je odgovor samo djelomičan. Cjepivo protiv meningokoka ne štiti od svih sojeva meningokoka. Cijepljenje protiv Hemophylusa influenzae trebalo bi rano provesti, s tri injekcije, prije navršenih šest mjeseci. Cjepivo protiv pneumokoka još uvijek se ne podnosi dobro.

Ukućane bolesnika koji boluje od meningitisa također treba liječiti i/ili cijepiti kako bi se spriječilo širenje bolesti.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.