Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 26. listopada 2016.

Steroidi u inhalatorima za astmu usporavaju rast?

astma inhalator
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Grupa djece koja je koristila steroide, osim što je sporije rasla, u odrasloj je dobi bila niža gotovo 1,2 centimetra od druge djece, zaključak je četverogodišnje studija

Studija Sveučilišta u Washingtonu koja je provedena na 1000 djece u dobi od 5 do 12 godina, otkrila je da su djeca koja boluju od astme, a koristila su inhalatore sa kortikosteroidima, rasla sporije od svojih vršnjaka koji su koristili inhalatore bez steroida.

Znanstvenici su djecu podijelili u tri skupine: prva skupina je koristila inhalator sa steroidima, druga bez, a treća je bila na placebu. U zaključku studije navodi se da su djeca iz prve skupine sporije rasla u odnosu na svoje vršnjake iz drugih skupina, i da su u odrasloj dobi bili niži za gotovo 1,2 centimetra od druge djece

Istraživači ističu da su kortikosteroidi, sastavni dio inhalatora sa steroidima, odgovorni za usporavanje rasta, ali da to ne znači da ih treba potpuno odbaciti. Naime, oni djeluju protuupalno i pomažu kod astme, pa bi liječnici trebali savjetovati o smanjenju doze.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.