Šećerna vuna popularna je među djecom diljem svijeta, a vole je zbog njezine ljepljive teksture koja se topi u ustima. No neki indijski dužnosnici kažu da je slatkiš zlokobniji nego što se čini
Može li omiljena dječja poslastica - šećerna vuna, izazvati rak? Neke indijske države misle tako i zabranile su prodaju ovog slatkiša.
Prošli tjedan južna država Tamil Nadu provela je zabranu nakon što su laboratorijski testovi potvrdili prisutnost tvari koja uzrokuje rak, Rodamin B, u uzorcima poslanim na testiranje. Ranije ovog mjeseca savezni teritorij Puducherry zabranio je slatkiš, dok su druge države počele testirati njegove uzorke, prenosi BBC.
Šećerna vuna, koju u Indiji nazivaju i buddi-ka-baal (staričina kosa), popularna je među djecom diljem svijeta. Najčešće se nalazi u ponudi zabavnih parkova, sajmova i drugih zabavnih mjesta koja posjećuju djeca, a vole je zbog ljepljive teksture koja se topi u ustima.
P. Satheesh Kumar, službenik za sigurnost hrane u gradu Chennai u Tamil Naduu, rekao je za Indian Express da neki spojevi u šećernoj vuni 'mogu dovesti do raka i utjecati na sve organe u tijelu'.
Njegov tim izvršio je pretres prodavača slatkiša na plaži prošli tjedan. Kumar je rekao da slatkiše, koji se prodaju u gradu, proizvode neovisni prodavači, a ne registrirane tvornice.
Nekoliko dana kasnije vlada je objavila zabranu njegove prodaje nakon što su laboratorijski testovi u uzorcima otkrili prisutnost kemijskog spoja rodamina-B. Kemikalija daje fluorescentnu ružičastu nijansu i koristi se za bojenje tekstila i kozmetike.
Studije su pokazale da kemikalija može povećati rizik od raka, a Europa i Kalifornija zabranile su njezinu upotrebu kao boje za hranu. Dok je zabranjivao šećernu vunu u Tamil Naduu, ministar zdravstva Ma Subramanian rekao je da će korištenje Rhodamine-B u prodaji i posluživanju hrane biti kažnjivo prema Zakonu o sigurnosti hrane.