Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 10. travnja 2013.

Homeopatija sve popularnija u liječenju djece

dr. Nada vidović Živanović pedijatar homeopat
Foto: Goran Jakuš/PIXELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatrica dr. Nada Vidović Živanović objašnjava zašto roditeljima svojih pacijenata preporuča homeopatske pripravke koji liječe većinu dječjih bolesti, podižu imunitet, a pomažu i kod strahova i depresije

dr. Nada vidović Živanović pedijatar homeopat | Author: Goran Jakuš/PIXELL Foto: Goran Jakuš/PIXELL

Iako u Hrvatskoj homeopatija još uvijek nije zakonski regulirana, sve veći broj roditelja svoju djecu liječi homeopatskim pripravcima kada konvencionalni lijekovi ne pomažu.

Dr. Nada Vidović Živanović, pedijatrica s 40 godina iskustva, jedna je od onih liječnika koji u ordinaciji roditeljima svojih malih pacijenata nude homeopatske pripravke.

"Nije normalno da je dijete bolesno i jako mi je bitno da roditelj shvati da pomoći uvijek ima. Moj posao jest da im ponudim najbolju opciju i da im sugeriram što učiniti ", objašnjava dr. Nada Vidović Živanović koja se homeopatijom bavi već 17 godina.

Gotovo 90 posto roditelja prihvaća homeopatiju

Za one koji ne znaju, homeopatija je metoda alternativne medicine kojoj je glavno pravilo 'Slično se liječi sličnim'. Temelj joj je postavio njemački liječnik Samuel Hahnemann u 18. stoljeću, a u homeopatiji bolest se liječi lijekom koji izaziva simptome jednake bolesti. Primjerice, kada čistimo luk, ljudima počnu teći suze i vodenasti iscjedak iz nosa što su slični simptomi kao i kod prehlađenih ljudi. To znači da luk izaziva iste simptome kod zdravih ljudi kao što su simptomi prehlade kod bolesnih. Upotrebljavajući princip sličnosti, ekstrakt luka može se upotrijebiti u liječenju prehlade.

"U početku nije bilo lagano, no prema mome iskustvu danas gotovo 90 posto roditelja prihvaća homeopatske pripravke. Lijekovi su napravljeni od isključivo prirodnih sastojaka biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla i mogu se kupiti u većini ljekarni bez recepta. Ne smiju se dirati rukama, niti metalima. Svaki pripravak ima svoj broj, standardizirani su, a djeluju mnogo brže od uobičajenih lijekova", kaže ova dugogodišnja pedijatrica.

Djeca vole homeopatske pripravke

Homeopatski pripravci su najčešće u obliku granula, ali mogu biti i u obliku tableta, sirupa, kapi i masti. Kod dojenčadi se kuglice otapaju u malo čaja ili vode, a većoj djeci kuglice se stavljaju pod jezik. Dr. Nada Vidović Živanović kaže da su pripravci slatkastog okusa pa ih djeca najčešće vole uzimati.

Homeopatski pripravci, objašnjava dr. Nada Vidović Živanović, mogu ublažiti sve najčešće tegobe u dojenačkoj dobi, ali i kod starije djece. Primjerice, postoje pripravci koji rješavaju respiratorne probleme, kolike, slabokrvnost, opstipaciju, proljev, bolove i nervozu kod rasta zubića, pelenski osip i opekline, atopijski dermatitis, alergijski rinitis, učestale infekcije, a postoje i kreme za otvorene rane.

"Homeopatskim pripravcima kod pacijenata sam uspješno riješila napade panike, depresije i strahove. Nedavno sam tako imala pacijenticu staru osam godina koja je imala strah od vožnje liftom. Nakon dvije doze lijeka, ušla je sama u lift", priča pedijatrica.

Kod bakterijske infekcije uvijek antibiotik

Osim pripravaka, koji su namijenjeni za liječenje neke specifične tegobe, postoje i pripravci za podizanje općeg imuniteta koje dr. Nada Vidović Živanović preporučuje prije polaska djeteta u jaslice, odnosno u neki kolektiv kako bi se zaštitilo prije izloženosti raznim infekcijama.

"Iako postoje homeopatski pripravci za gotovo sve bolesti, kod bakterijske infekcije jedini lijek je antibiotik i u takvim situacijama uvijek ga propisujem", zaključuje dr. Vidović Živanović.

U Velikoj Britaniji pet homeopatskih bolnica

Prema British Medical Journalu čak 42 posto liječnika šalje pacijente homeopatima, a homeopatsku medicinu još od 1830. godine koristi britanska kraljevska obitelj. Zahvaljujući princu Charlesu, koji je veliki zagovornik homeopatije, ona se ne smatra alternativnom medicinskim granom te se integrirala u zdravstveni sustav zemlje. U Velikoj Britaniji postoji i pet homeopatskih bolnica i to u Londonu, Glasgowu, Liverpoolu, Bristolu i Tunbridge Wellsu, a zdravstveno osiguranje pokriva liječenje u tim bolnicama.

U Njemačkoj je homeopatija službeno priznata i zakonski izjednačena s klasičnom medicinom te se koristi i u bolnicama. Troškovi liječenja refundiraju se iz zdravstvenih fondova. I u Francuskoj je homeopatija dosta raširena. Oko 40 posto stanovništva koristilo je homeopatske preparate, a oko 39 posto liječnika ih je prepisivalo u svojim ordinacijama. Homeopatija je zakonski priznata i u mnogim drugim razvijenim zapadnim zemljama poput Švicarske, Austrije, SAD-a i Kanade.

Catherine Zeta Jones | Author: Dave Bedrosian/Geisler-Fotopress/DPA/PIXSELL Foto: Dave Bedrosian/Geisler-Fotopress/DPA/PIXSELL

Velik broj poznatih osoba iz svijeta koristi homeopatske pripravke. Među ostalima, to su Tina Turner, Catherine Zeta Jones, Cher, Olivia Newton John, Rod Stewart, Pierce Brosnan, Whoopi Goldberg, Lauren Bacall, Neil Simon, članovi banda Red hot Chilli Peppers.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.