Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 31. listopada 2023.

Odgojiteljica: Ovako izgleda soba u vrtiću nakon izljeva bijesa trogodišnjaka

Foto: Reddit
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna odgojiteljica sada je na Redditu odlučila pokazati kako izgleda soba u kojoj boravi grupa mališana nakon što jedan od njih doživi izljev bijesa.

Odgojiteljica, koja je odlučila ostati anonimna, na Redditu je podijelila fotografije jedne sobe u vrtiću koja izgleda kao da je prošla kroz oluju. Nažalost, razlog za tu katastrofu su izljevi bijesa, odnosno tantrumi jednog djeteta. "Ovo se dogodilo jer je dijete odbilo otići na spavanje. Roditelji inzistiraju da njegovo ponašanje nije problem", pojasnila je te dodala da dijete ima tri godine. Dijete je razbacalo sve igračke i srušilo predmete s polica. Iako su mnogi čitatelji pretpostavljali da je riječ o više djece, iznenađeni su bili kada su shvatili da je samo jedno dijete uzrokovalo takav kaos. 

Možda te zanima... 44 potpuno racionalna razloga zašto trogodišnjaci plaču Vrtić

"Ovo je više od običnih izljeva bijesa, ovo je problem ponašanja. Kao bivša odgojiteljica, imala sam iskustva s djecom koja su pokazivala ovu razinu bijesa. To je izazovno ponašanje s kojim se teško nositi, što je jedan od razloga zašto više ne radim u toj profesiji. Postoji mnogo faktora koji mogu utjecati na takvu reakciju djeteta. Iz mog iskustva, jedan od čestih faktora je stresan obiteljski život. Malo dijete tek uči kako regulirati osjećaje i ako život kod kuće nije sređen ili siguran, onda se ponašaju ovako jer ne znaju kako razgovarati o onome što ih zapravo muči. To čak i ne mora biti pravo zlostavljanje ili nešto slično", objasnila je jedna od komentatorica je nastavila:

 | Author: Reddit Foto: Reddit

"S jednim klincem kojeg sam imala je problem bio razvod njegovih roditelja. Neprestano su se svađali i on je dane u tjednu provodio u dva različita doma doma. Svaki od roditelja je provodio drugačiju disciplinu tako da nije bilo dosljednosti ni stabilnosti. Zato je rutina jako važna za malu djecu. Ovo je samo jedan primjer. Ovakva djeca trebaju odgovornu odraslu osobu koja će im pomoći da pravilno i na zdrav način izraze snažne emocije. No, nažalost, mnogi roditelji ne znaju kako ih naučiti“, zaključla je komentatorica.

Ovo su najbolje reakcije na dječje ispade bijesa

Kako reagirati na ispade bijesa?

Budući da su ispadi bijesa veliki izraz emocija i misli, ali i disregulacije živčanog sustava, morate pomoći svom djetetu regulirati ga. Kako to činiš, ovisi o trenutku i djetetovoj osobnosti. Ako dijete prihvaća da ga nosiš, primi ga u naručje ili stavi ruku na djetetova ramena kako bi mu dala do znanja da čuješ koliko je uznemireno. Neka djeca smire se fizičkim dodirima, a maženje i grljenje im pomaže da dođu k sebi. Ako je tvoje dijete takvo, čak možeš ispružiti ruke i pitati: "Mogu li te zagrliti?" 

Međutim, puno djece treba svoj prostor kako bi se sama nosila s emocionalnim valovima. Neka djeca ne vole da ih se dira kada su uznemirena (baš poput odraslih jer nismo svi isti), posebno ako je dijete uznemireno zbog vas - tada vjerojatno ne želi da ga zagrlite. Ako primjećuješ da je dijete 'nedostupno' i ne pomaže ništa što kažete ili napravi - daj djetetu prostora (u redu je dok god je na sigurnom i ne uništava stvari oko sebe). Reci nešto poput: "Razumijem te. Zbilja si htio kocke, ali ja sam ih maknula jer nisu za bacanje. Ali, shvaćam te." (Ne dajete mu kocke, ali dajete djetetu do znanja da razumijete njegove osjećaje). 

Možeš ostati u istoj sobi ili se malo udaljiti te provjeriti dijete s vremena na vrijeme kako biste mu dali do znanja da ste i dalje u blizini. Ovo nije kazna. Međutim, ako učiniš ovo na ljutit ili frustrirajuć način - poništavaš smisao dopuštanja i otpuštanja djetetovih emocija. Dijete tada može početi plakati glasnije i duže zbog vaše nestrpljive ili nagle reakcije. Ako je dijete sposobno slušati i ne plače prejako - nastavi govoriti. Jednom kada se prilagodiš, odrediš granicu i zatim se prebaciš na rješavanje problema.

Možda te zanima... Ovaj nježni trik za zaustavljanje tantruma je apsolutni hit na društvenim mrežama Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.