Beba Zdravlje i njega bebe 28. rujna 2020.

Na ovim mjestima u kući skriva se najviše bakterija

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čišćenje i održavanje higijene doma dio je svakodnevnih obaveza u kućanstvu. A s dolaskom prinove značenje higijene i dezinfekcije, uzevši u obzir i globalnu pandemiju bolesti Covid-19, poprima sasvim novu dimenziju

Dolaskom novorođenčeta počinje novo životno razdoblje, prepuno ljubavi, ali i brige. Uz gomilu obaveza koje imaš oko malene bebe, održavanje kuće čistom može biti pravi izazov. Nekad ste možda čistile jedanput na tjedan, radeći „generalku“ vikendom, kad imate više slobodnog vremena, no sad slobodno možete zaboraviti na takav režim održavanja higijene u kućanstvu.

Bebe su u kontaktu s mnogim površinama i predmetima. One istražuju, pužu, dotiču sve predmete na koje naiđu potaknute urođenom znatiželjom. Otkrivanje svijeta oko sebe njihov je jedini zadatak, zato im moramo omogućiti siguran i uredan prostor kako bi mogle razvijati svoje motoričke i kognitivne sposobnosti.

Na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje i dezinfekciju površina, no svakako trebamo pripaziti da ne koristimo ništa što je agresivno za nježnu dječju kožu. Mnoga sredstva mogu uzrokovati osipe i opekline na nježnoj koži tek rođene bebe, pa je oprez opravdan i prijeko potreban.

U obzir trebamo uzeti da bebe istražuju svijet oko sebe i stavljajući predmete u usta – dezinficijense koji sadrže toksične supstance u potpunosti zaboravite. Isto je s onima koji sadrže velik udjel alkohola jer opetovano i dugotrajno izlaganje kože takvim pripravcima povećava rizik od isušivanja kože i narušavanja njene fiziološke funkcije.

Predmeti i površine na koje treba obratiti pozornost pri održavanju higijene doma oni su s kojima bebe često dolaze u doticaj, a koji ujedno sadrže velik broj grinja, prašine, virusa, bakterija i raznih patogenih mikroorganizama.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako čistiti igračke?

Igračke su još jedan izvor potencijalne zaraze jer se na njima sakuplja velik broj bakterija i mikroba – bebe ih ližu, stavljaju u usta, bacaju po podu, pa se tako na igračkama mogu pronaći prave pravcate mikroskopom vidljive kulture. Održavanje igračaka čistima ovisi i o materijalu – one plastične možemo svakodnevno dezinficirati i čistiti pranjem blagim deterdžentom i vodom ili iskuhavanjem u perilici za suđe, ako je vrsta plastike otporna na visoke temperature. Plišance bi svakako trebalo redovito oprati u perilici za rublje.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kolica, krevetići, plohe za igranje...

Dječji krevetići i sva mjesta na kojima beba spava treba redovito pospremati, a posteljinu bi bilo dobro promijeniti svaka tri dana, no vjerojatno će ti se dogoditi da posteljinu mijenjaš i češće. Stranice i ogradice krevetića trebalo bi svakodnevno prebrisati nježnim sredstvom za čišćenje i dezinfekciju koje neće oštetiti površine niti uzrokovati nepoželjne posljedice za bebu.

Dječja kolica također bi svakodnevno trebalo prebrisati, posebice nakon i u vrijeme šetnje ako se za to ukaže potreba, pri čemu je praktično koristiti zaštitna sredstva jer ih možemo ponijeti sa sobom te su korisni kad nešto na brzinu moramo očistiti.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Nova generacija zaštitnih sredstava protiv mikroba

Na tržištu su danas dostupna zaštitna sredstva protiv mikroba nove generacije koje nije potrebno opetovano nanositi jer zbog svojih specifičnih sastojaka imaju produljeno djelovanje te pružaju dugotrajnu zaštitu od patogenih mikroorganizama. Jedan od takvih je i ZOONO koji sadrži kvaternu amonijevu sol kao primarnu djelatnu komponentu. Formula je to koja je usavršavana desetljećima i koja se razlikuje od tradicionalnih dezinficijensa zbog svojeg produljenog djelovanja, čime je spriječena rekontaminacija kože ili površina. Visoko protumikrobno djelovanje bitna je odlika kvalitetnog zaštitnog sredstva, a značajna prednost takvih proizvoda jest i izostanak stvaranja rezistencije mikroorganizama na antibiotike. ZOONO proizvodi se mogu koristiti na svim vrstama materijala; tekstilu, kamenu, drvetu, staklu, plastici… a sigurni su za ljude, životinje i biljke pa na svojem pakiranju nemaju istaknut niti jedan znak upozorenja. Njihovo korištenje odobrila je i stroga američka regulatorna agencija, FDA. 

Zaključno, podne površine, dječje igračke, kolica, radne plohe i plohe za igranje treba redovito čistiti i higijenu održavati sredstvima koja moraju biti prikladna za djecu i sigurna za kućne ljubimce, a ona koja pružaju i do 30-dnevnu zaštitu te imaju jako antimikrobno  djelovanje savršen su izbor u vrijeme pojačane potrebe za prevencijom širenja zaraznih bolesti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.