14. kolovoza 2014.

Zaštita od insekata

mama kći livada
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ljeto sa sobom nosi komarace i druge insekte koji nam često kvare bezbrižan boravak u prirodi ili nas noću ometaju u spavanju. Ne brinite, jer za sve postoji rješenje! U nastavku vam donosimo savjete kako se zaštititi i ublažiti posljedice uboda

Komarci znaju biti izrazito iritantni, a posljedice njihovog uboda katkada se osjećaju dulje od očekivanog. Najčešće se javlja crvenilo te blago nabubrenje praćeno nepodnošljivim svrabom. Kao i sa svime, prevencija je najbitnija, a sredstva za odbijanje insekata, repelenti, uvijek mogu biti od velike pomoći. U slučaju da niste uspjeli izbjeći ubod, morate znati tretirati ubode različitih insekata. Većina se nas, a posebice djeca, ne može othrvati potrebi da počešemo ubod komarca iako znamo da će od toga biti samo gore jer ćemo kožu nadražiti, ona će popucati pa će upala i dulje trajati. Prva pomoć definitivno je primjena leda koji lagano hladi i umrtvljuje sprečavajući svrbež ili sredstva na osnovi prirodnih tvari kao što su kamilica i aloe vera.

Ipak, komarci su najbezopasniji među insektima koje nailazimo u prirodi. Pčela će nakon uboda ostaviti žalac koji je spojen s otrovnom vrećicom. Pokušajte ga ukloniti što je prije moguće. Jedan od načina uklanjanja žalca je da ga blago zagrebete tupim predmetom, kao što su kreditna kartica ili tupi nož, a zatim mjesto uboda operite sapunom i vodom i taj postupak ponovite nekoliko puta na dan tako dugo dok oteklina ne splasne. Ako imate nešto jaču, ali ne i zabrinjavajuću reakciju na ubod, na oteklinu možete staviti hladan oblog od leda ili pak oblog od alkoholnog octa, a ako osjećate samo jaku bol, bez druge alergijske reakcije, možete uzeti laganu tabletu protiv bolova.

Ugriz krpelja koliko može biti bezazlen, toliko može biti opasan, pa čak i koban bilo za djecu, bilo za odrasle. Nakon boravka u šumi, pregledajte djecu i kućne ljubimce od krpelja. Izvući ćete ga tako da ga pincetom čvrsto uhvatite za glavu, tik uz kožu, te ga snažno, jednim potezom povučete prema van. Nemojte ga "frkati" ili ga povlačiti lijevo-desno. Mjesto ugriza potom očistite alkoholom. Ukoliko je krpelj na koži više od 24 sata ili ga niste cijelog uspjeli izvući van obavezno se obratite liječniku ili pedijatru. Također, pažljivo promatrajte područje ugriza u sljedećih 48 sati. Ako se crvenilo širi, odmah zatražite liječniku pomoć, te ako se javi visoka temperatura, glavobolja, vrtoglavica, povraćanje, bol u vratu i ukočenost, što mogu biti prvi znakovi meningitisa.

Najsigurnija prevencija za sve slučajeve je korištenje repelenata te pažnja na to da ste vi i vaša djeca adekvatno odjeveni kada boravite u prirodi ili bilo kojem mjestu na kojem ste izloženi insektima. Ponudu najpovoljnijih proizvoda za bezbrižno ljeto, pronađite na Popustolovac.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.