Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 01. travnja 2016.

Većinu poremećaja vida teško je prepoznati bez pregleda

naočale pregled vida
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odvedite dijete na pregled ako škilji, pokriva oko rukom, naginje glavu, gleda u stranu, trlja oči ili ima česte glavobolje. Neke smetnje vida ne mogu se uočiti bez očnog pregleda

Uz kratkovidnost i dalekovidnost, ambliopija, strabizam i astigmatizam su poremećaji vida koji se javljaju kod velikog broja djece. Većinu je teško prepoznati bez liječničkog pregleda pa je u Hrvatskoj nedavno uveden obvezni pregled četverogodišnjaka na slabovidnost.

Na pregled što ranije

"Neke smetnje vida ne mogu se uočiti bez pregleda pa je to pravo vrijeme za očni pregled. To nam daje dovoljno vremena da se neke nepravilnosti isprave do škole. Ovdje prvenstveno mislim na slabovidnost (lijeno oko), koje se u toj dobi vježbom može i potpuno izliječiti", objašnjava specijalist oftalmolog dr. Gorana Pavičić iz očne poliklinike OKUC. 

Astigmatizam je pogreška gledanja koja nastaje zbog nepravilne građe rožnice, zbog čega nastaje mutna slika u oku. "Roditeljima je teško razlučiti radi li se o astigmatizmu ili nečem drugom, pogotovo kod male djece pa je potreban detaljan pregled", kaže dr. Pavičić.

Nekad su leće bolji izbor od naočala

Roditelji se najčešće odlučuju za naočale, no ni za nošenje leća ne treba čekati punoljetnost. "Najidealnije vrijeme za početak nošenja leća je kad to oni sami požele, obično oko 13. godine", kaže doktorica dodajući kako u nekim sportskim aktivnostima djeci mogu smetati naočale. Postoje i medicinske indikacije, nastavlja, kad su leće najbolji izbor, recimo zbog velike razlike u dioptriji lijevog i desnog oka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.