Roditelji Sretna mama 29. lipnja 2016.

Jesu li skupe naočale zaista i bolje?

sunčane naočale bazen obitelj ljeto
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sunčane naočale mnogima su tek modni detalj, no prvenstveno bi trebale služiti zaštiti očiju. Izrazito je bitno da imaju UV filter jer se zjenica pri izlaganju svjetlosti sužava, a u mraku širi

Ako stavite tamne naočale bez UV zaštite, zjenica će se proširiti te će još veća količina štetnih UV zraka ulaziti u oko, upozorava dr. Anđelko Parać, oftalmolog iz poliklinike Sunce. Bitno je da sunčane naočale imaju UV zaštitu, inače oči izlažete štetnom djelovanju UV zraka koje mogu uzrokovati kataraktu, to jest zamućenje leće, makularnu degeneraciju, koja je vodeći uzrok sljepoće u starijih ljudi, te niz lezija kože oko očiju, što dobroćudnih, što zloćudnih.

Zaštitni UV filtar

Izrazito je bitno da naočale imaju zaštitni UV filtar i iz sljedećeg razloga: zjenica se pri izlaganju svjetlosti sužava, a u mraku širi… Ukoliko stavite tamne naočale bez UV zaštite, zjenica će se proširiti te će još veća količina štetnih UV zraka ulaziti u oko. Dobra je vijest u cijeloj priči da većina naočala na tržištu blokira najveću razinu UV zraka.

Kada kupujete sunčane naočale potražite oznaku da osiguravaju UV 400 ili barem 99% UVB i 95% UVA. Naočale su generalno sigurne ako imaju ove oznake i od respektabilnog su proizvođača. Skupe naočale nisu nužno i bolje u blokiranju UV zraka od onih za "pristojnu cijenu" s obzirom da će cijena ovisiti o brandu, marketingu, marži trgovca i tako dalje. Jednako tako jeftine naočalne leće mogu imati lošiju optičku kvalitetu te uzrokovati glavobolje ili neugodan opći vizualni dojam.

Savjetnik za kupnju sunčanih naočala

UV zaštita trebala bi pri odabiru sunčanih naočala biti glavni faktor, no postoje još neki faktori koji mogu biti važni, a to su : 

  • Veličina naočala: veće naočale generalno bolje štite oči i okolnu kožu od manjih
  • Boja leće: sivo-smeđe ili sivo-zelene leće pružaju bolju zaštitu od zablještenja, ali boja naočalne leće općenito na utječe na postotak blokiranih UV zraka
  • Polarizirajuće naočalne leće: u slučajevima kad se svjetlo reflektira od površine kao što je to slučaj s vodenom površinom, snijegom i slično, polarizirajuće leće blokiraju reflektirano svjetlo i tako sprječavaju zablještenje
  • Zrcalni antirefleksni sloj: popularne "špiglerice" odbijaju dio svjetlosti, tako da su odlične u zimskim uvjetima, kao i na moru

Djeca i tinejdžeri su općenito osjetljiviji na negativne učinke UV zraka pa je vrlo bitno da zaštite oči. To se osobito odnosi na ljetni period u vremenu od 11 do 17 sati kada je sunce najjače.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.