Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 29. svibnja 2016.

Jesu li 3D filmovi štetni za djecu?

3D kino
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Proces prilagođavanja očiju trodimenzionalnim efektima zahtijeva da oči promatraju slike na dva različita mjesta istovremeno, prije nego što mozak od tog prikaza napravi jednu sliku

Francuske zdravstvene vlasti preporučile su da roditelji djeci mlađoj od šest godina ne dozvoljavaju gledati sadržaje u trodimenzionalnom (3D) prikazu.  Agencija za hranu, okolinu, zdravlje i sigurnost priopćila je da djeca u dobi od šest do 13 godina trebaju imati “umjeren” pristup 3D sadržajima.

Koliko televizije je previše?

Ova preporuka uslijedila je nakon istraživanja o mogućem utjecaju 3D slika na oči koje se još razvijaju. Do sada je samo nekolicina zemalja usvojila preporuke u vezi s upotrebom 3D sadržaja. Francuska agencija navodi da proces prilagođavanja očiju trodimenzionalnim efektima zahtijeva da oči promatraju slike na dva različita mjesta istovremeno, prije nego što mozak od tog prikaza napravi jednu sliku. 

U priopćenju se navodi da kod djece mlađe od šest godina zdravstveni učinak ovog prilagođavanja može biti puno ozbiljniji, imajući u vidu njihov aktivni razvoj vizualnog sustava. Trodimenzionalni prikazi koriste se u mnogim filmovima, pojedinim video-igricama, televizijskim sadržajima i na računalnim ekranima.

Kako odabrati filmove i igrice za djecu?

Italija planira ograničiti upotrebu 3D naočala za mlađu djecu, poslije sličnog upozorenja koje je prošle godine uputila njihova nacionalna zdravstvena agencija. Kada je Nintendo predstavio 3D video konzolu 2010. godine upozorio je da igranje igrica na ovom uređaju može oštetiti vid djece mlađe od šest godina.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.