Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 13. srpnja 2016.

Dječak oduzet roditeljima zbog veganske prehrane

dječak
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

14-mjesečnog dječaka u bolnicu su doveli zabrinuti baka i djed. Došao je pothranjen, s malom većom težinom od novorođenčeta, niskom razinom kalcija u krvi i urođenom srčanom manom

Dječak star 14 mjeseci oduzet je roditeljima nakon što je došao u bolnicu u Milanu pothranjen. Navodno su ga roditelji držali na veganskom režimu prehrane, što znači da nije jeo meso, ribu, morske plodove, jaja, mlijeko, mliječne proizvode, med, a nisu mu niti davali vitaminske dodatke.

Beba vegetarijanac - za i protiv!

Beba su u bolnicu doveli zabrinuti baka i djed. Liječnici su bili šokirani kad su vidjeli u kakvom je stanju. Tjelesna težina bila mu je malo veća od težine novorođenčeta. Krvni testovi pokazali su kako je dječak jako pothranjen, s razinom kalcija jedva dovoljnom za preživljavanje. Dječak je također imao urođenu srčanu manu i hitno je operiran. Trenutno se opravlja u bolnici.

'Moje dijete nikad nije probalo meso ni ribu'

Procjenjuje se da su 2.8 posto stanovnika Italije vegani, a još četvero djece bilo je hospitalizirano zbog pothranjenosti u prošlih 18 mjeseci, prenosi Telegraph"Nije problem izabrati drugačiji ili neobični režim prehrane i zasigurno ne želimo ulaziti u raspravu o osnovanosti takve odluke. Ali, od rođenja, beba bi trebala dobivati sve što joj je potrebno, u ovom slučaju kalcij i željezo", izjavio je direktor pedijatrije u bolnici koja je primila dječaka, Luca Bernardo, za Telegraph.

'Naš sin će sam odlučiti hoće li jesti meso'

Bolnica je odmah dojavila policiji za slučaj malog dječaka i otvorena je istraga, a dječak je oduzet roditeljima. Sud sad mora odlučiti hoće li dodijelirti skrbništvo baki i djedu. 

Veganska prehrana se ne preporučuje za djecu

"Stroga vegetarijanska prehrana, bez stručnog nadzora i pažljivog svakodnevnog planiranja i kombiniranja namirnica može dovesti do usporenja rasta i razvoja, poremećaja mineralizacije kostiju te do razvoja deficitarnih bolesti od kojih je najčešća sideropenijska anemija. Važno je voditi računa da nutritivna gustoća obroka bude adekvatna za dob (što znači da u toj maloj količini hrane koju dojenče može pojesti budu prisutne sve hranjive tvari potrebne za neometani rast i razvoj djeteta) te namiriti nedostatne minerale i vitamine", kaže nutricionistica dr.sc. Mihela Dujmović. 

Američko društvo za prehranu i Kanadsko udruženje dijetetičara smatraju da je pravilno planirana vegetarijanska prehrana zdrava, prehrambeno zadovoljavajuća i doprinosi zdravlju u prevenciji i liječenju različitih bolesti. U Europi ESPGHAN preporučuje da djeca koja su na vegetarijanskoj prehrani moraju dnevno dobiti zadovoljavajuću količinu (~ 500 ml) mlijeka (majčinog mlijeka ili formule) i mliječnih produkata, dok vegansku prehranu za dojenčad i djecu ne preporučuje. Pročitajte cijeli članak Dohrana bez mesa - na što trebate paziti?

Pravila prehrane za djecu mlađu od godinu dana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.