Vrtić Igre za djecu 30. rujna 2021.

Preporučio logoped: Slikovnice za poticanje jezično-govornog razvoja kod djece

Foto: Shutterstock ; Slikovnice su klasici s kojima ne možemo pogriješiti kod poklona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Često se uhvatimo u situaciji da nam ponestane ideja što pokloniti djetetu za rođendan. Imamo osjećaj da se stalno vrtimo u krug i poklanjamo nešto već viđeno ili pak nešto za što nismo sigurni koliko će obradovati dijete ili mu koristiti.

Odjeća je izbor s kojim ne možemo pogriješiti jer ju djeca vrlo brzo prerastu, ali s druge strane, mnogo roditelja nastoji reciklirati odjeću, prenositi s jedne generacije na drugu te ju poklanjati i/ili posuđivati od bliskih osoba. Sljedeće što nam pada na pamet su igračke, ali broj igračaka koje većina djece posjeduje je uglavnom pozamašan te je igračkama redovito zakrčena cijela dječja soba, a nerijetko i dnevni boravak.

Možda te zanima... Djeca kojoj se čita prije vrtića naprednija su od svojih vršnjaka Vrtić

I upravo nakon ovog slijeda razmišljanja nameće nam se zaključak da će se na nekoj od polica zasigurno naći još pokoje slobodno mjesto za zanimljivu, edukativnu i zabavnu slikovnicu. One nisu rezervirane samo za djecu vrtićke i predškolske dobi već se preporučuje s djecom nastaviti čitati slikovnice i kroz niže razrede osnovne škole. Slikovnice su klasici s kojima ne možemo pogriješiti, a uz domišljatu posvetu ostaju i kao lijepa uspomena za cijeli život.

Međutim, s obzirom da nije uvijek jednostavno pronaći odgovarajuću slikovnicu te da je izbor koji se u knjižarama i na web shopovima nudi jako raznolik, spomenut ćemo pet SLIKOVNICA s kojima, usuđujemo se reći, ne možete pogriješiti.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

1. Pino

Slikovnice u kojima glavni junak Pino i njegova vesela obitelj proživljavaju razne zgode osmišljene su od strane logopeda. Vrlo su jasno i temeljito razrađene na način da potiču jezični i govorni razvoj kod djece. 'Pino uči govoriti', 'Pino uči prve riječi', 'Pino sastavlja rečenice' i 'Pino na ljetovanju' samo su neki od naslova koji su postali omiljeni brojnoj djeci. Tvrdo ukoričene, jasnih ilustracija i s iznimno korisnim edukativnim predgovorom izbor su koji će zasigurno oduševiti ne samo djecu nego i njihove roditelje.

2. Pia Mia

Interaktivne slikovnice 'Pia Mia u parku' te 'Pia Mia ima novog prijatelja' odličan su izbor koji spaja tiskani i virtualni svijet. Pia Mia koristi se u tiskanom obliku, ali i putem besplatne mobilne aplikacije čije je rukovanje vrlo jednostavno. Slikovnica potiče cjelokupan socio-emocionalni, jezično -govorni, motorički i kognitivni razvoj djeteta. Korištenjem ove slikovnice djeci je omogućeno jednostavno učenje kroz igru.

3. Piko

'Piko ide spavati', 'Piko na selu' i 'Gdje je Piko?' slikovnice su koje kriju posebno iznenađenje – prozorčiće za otvaranje. Ovaj zanimljivi dodatak djeci donosi pozitivnu dozu napetosti i uzbuđenja, održava njihovu pažnju i interes te im golica maštu. Osim ovih naslova, psić Piko nalazi se i u još jednoj prigodnoj avanturi koju možemo pratiti kroz zvučnu slikovnicu 'Piko slavi rođendan'.

4. Vuk

Ciklus slikovnica o neobičnom i simpatičnom Vuku britko obrađuje teme koje su korisne i zanimljive predškolskoj djeci, ali i nama odraslima. 'Vuk koji je htio biti druge boje', 'Vuk koji je tražio ljubav', ' Vuk koji je želio postati umjetnik' i 'Vuk koji je htio obići svijet' naslovi su koji na duhovit i promišljen način govore o samopouzdanju, strahovima, odvažnosti i hrabrosti.

5. Pip i Popi

Zanimljivi dvojac, zečić Pip i mišica Popi uvijek nas iznova iznenađuju i oduševljavaju. 'Pip i Popi – Lokvica', Pip i Popi – Žabica za laku noć', 'Pip i Popi – Novi romobil' naslovi su iza kojih se kriju domišljata rješenja naših junaka u različitim nezgodnim situacijama koje su ih snašle i koje moraju riješiti. Ove slikovnice karakteriziraju prekrasne ilustracije živih boja i jasno definiranih oblika što djeci olakšava praćenje i shvaćanje same biti slikovnice.

Nadamo se da ćemo vam ovim prijedlozima barem malo olakšati potragu te da će se upravo neke od ovih slikovnica naći na policama i u rukama zadovoljnih mališana.

Možda te zanima... Kako djeci usaditi ljubav prema čitanju i zašto je to važno? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.