Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 16. lipnja 2020.

Zašto djeci trebamo ponavljati jednu te istu stvar i po sto puta?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koliko puta te iznervira kad svom djetetu moraš jednu stvar ponoviti bezbroj puta? Čini ti se kao da 'sjedi na ušima' ili da te jednostavno ignorira. Budimo iskreni, to ponavljanje te može i do ludila dovesti. Ali zašto je to tako? Ignoriraju li nas doista ili je stvar u nečem drugom? Odgovor donosi Family coach Dragana Aleksić

Proces učenja u ranom uzrastu je veoma složen jer se istovremeno razvija mozak kao organ, a uz taj razvoj on mora procesuirati sve informacije koje stižu do djeteta – svaki novi zvuk, ukus, miris, dodir, boje, nove pjesmice, priče, nova lica, nove riječi, oblike, pravila, zahtjeve... jednom riječi bezbroj stvari!

Uz sve ovo mozak “uči” i kako da te informacije sistematizira – što će staviti u dugoročnu memoriju, a što ne. S obzirom na to da je za mozak djeteta sve novo, dakle nema kreiranih neuronskih veza (koje nastaju i jačaju kroz ponovljena iskustva), mozak “sam odlučuje” kako će to filtrirati i odbacuje sve što je za njega višak.

Možda te zanima... Možemo li izbjeći kazne u odgoju djeteta i kako? Vrtić

Tako da kada jednom nešto kažemo, pokažemo ili objasnimo djetetu ta informacija se veoma kratko zadržava u njegovoj kratkoročnoj memoriji (do 30 sekundi), i nakon toga možemo očekivati da je mozak jednostavno tu informaciju odbacio, jer on “ne zna“ da je nama važno da dijete to zapamti.

Zato je ključ - za granice, učenja pravila i poštovanje dogovora - u adekvatnom ponavljanju. Kada roditelj ponovi u istoj situaciji ista pravila i to što govori poveže s pokazivanjem (slike se lakše pamte), i još sve “oboji” pozitivnom emocijom koja se osjeća u glasu i vidi na licu, tada su stvoreni pravi uvjeti da se taj zahtjev u djetetovoj memoriji i zadrži.

dječak dijete beba jelo hrana Možda te zanima... Kako odgojiti samostalno i samopouzdano dijete? Vrtić

Kada me roditelji pitaju – Pa koliko puta moram ponoviti djetetu? – ja im kažem – Bar milijun. Tada shvate cijelu ovu priču bez opterećenja da je dijete bezobrazno i neposlušno, jer ono to i nije, već je to proces učenja na duge staze.

Savjete Dragane Aleksić možete potražiti na web stranici i pratiti je na Facebook profilu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.