Beba Igre za bebe 09. ožujka 2023.

'Moj sin se voli igrati s lutkama' - Stručnjakinja otkriva zašto je to dobro

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U nedavno objavljenom videu Jess je pokazala svog jednogodišnjeg dječaka kako se igra s lutkom i vrti četku za kosu. Prenijela je objavu s porukom: "Igračke nisu rodno određene" i izazvala raspravu.

I dok djevojčicama više-manje dopuštamo da se igraju autićima i kamionima, često je mnogo veći problem kada se interesi dječaka vrte oko lutaka, roze boje i lakova za nokte. Tada se suočavamo s pitanjima: Je li u redu da se moj sin voli igrati lutkama? Što to znači za njegov razvoj? Trebam li mu zabraniti? Hoće li to utjecati na razvoj njegove spolne orijentacije?

Jedna mama je ispričala kako joj je divno kada se njen sin igra lutkama i četkama za kosu, iako se nisu svi složili.

Mama Jess Katz redovito na TikToku redovito objavljuje crtice iz života svog sina. Od mnogih je dobila pohvale zato što je dopustila svom sinu da se igra s lutkama, ali nisu svi bili impresionirani. 

U nedavno objavljenom videu Jess je pokazala svog jednogodišnjeg dječaka kako se igra s lutkom i vrti četku za kosu. Prenijela je objavu s porukom: "Igračke nisu rodno određene."

@jesskkatz

Toys aren’t gendered ##babiesoftiktok ##fairenough ##momlife

♬ original sound - BuffaloBillyg

Mnogima se video svidio i brzo su komentirali s porukama podrške. "Mislim da se igranje s lutkama ne bi trebalo smatrati igrama za djevojčice... i dječaci i djevojčice će u budućnosti imati svoje bebe o kojima će se brinuti.", komentirala je jedna. Drugi je dodao: "Igrao sam se s Barbikama i dotjerivao ih."

Treći je rekao: "Kad sam bio mlađi igrao sam se s lutkama i češljao im kosu jer mi je bilo cool, a sada s 18 godina radim isto sa svojom djevojkom!"

Ali bilo je i onih komentara koji mamu Jess nisu impresionirali.  Mama je snimila prateći video obraćajući se osobi koja je napisala: "Ono što imaš tu je gay klinac".

Jess je odmah odgovorila: "Je li ili nije, nije važno, ali znam da ga igra s lutkama automatski ne čini 'gayom'. Volimo ga i uvijek ćemo ga voljeti." Druga osoba složila: "Zašto je to važno? Sve dok je sretan i zadovoljan u životu, može voljeti koga god želi."

Možda te zanima... Zašto je nestrukturirana igra izuzetno važna za djetetov razvoj? Vrtić

Zbog čega je dobro da se dječaci igraju lutkama?

Psihologinja i terapeutkinja igrom Sanja Ivanušević Grgas objasnila je zašto dobro da se dječaci igraju s lutkama.

Naime, iako igra izgleda kao nešto banalno, radi se o biološkom nagonu koji se javlja kod sve djece urednog razvoja i predstavlja glavni način učenja i komunikacije djeteta. A to možemo podržati osiguravanjem širokog spektra igračaka i spontani odabir djeteta. A igra s lutkama, i za djevojčice i dječake, omogućava izuzetno mnogo učenja:

•    razvija se fina motorika (manipulacija s lutkama, oblačenje…)
•    stvaranje priča s lutkama razvija simboličku igru koja je izuzetno važna za cjelokupan razvoj, uključujući i inteligenciju, razvoj govora, način izražavanja osjećaja i rješavanja problema
•    suradnja s drugom djecom u toj igri pridonosi razvoju socijalnih vještina, vještinama pregovaranja, rješavanja konflikata…
•    teme njege i brige koje se prorađuju u toj igri, uče našu djecu, bez obzira bile djevojčice ili dječaci, kako biti empatični i brižni u stvarnom životu
•    igra dječaka s lutkama ne uzrokuje promjenu spolne orijentacije djeteta već potiče razvoj

Dakle, radi se o razvojno kompleksnoj igri koja potiče cjelokupan razvoj. Njenim kontroliranjem ili zabranjivanjem smanjujemo prilike za učenje što može negativno utjecati na općenit razvoj, odnos između djeteta i roditelja, kao i stvaranje emocionalne nesigurnosti.

Naime, s obzirom da je igra primaran način na koji se djeca izražavaju, kontroliranje ili ograničavanje načina igre jednako je kao i da odrasloj osobi pokušamo "narediti" što da misli i govori. S druge strane, time izravno djetetu komuniciramo da ga ne prihvaćamo uistinu onakvo kakvo jest. A upravo roditeljsko prihvaćanje i način na koji to pokazuju postaje djetetova slika o sebi samom i dio njegova identiteta. 

djevojčice autići Možda te zanima... Što ako djevojčica voli autiće, a dječak lutke? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.