Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 06. rujna 2023.

Zašto dijete grize majicu? Evo što kažu stručnjaci...

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vjerojatno se sjećaš oralne faze tvoje bebe, kada se činilo da stavlja u usta sve što joj dođe pod ruku. Dojenčad to čini dok niču zubići ili kako bi naučila o svijetu oko sebe. Ali što se događa kada dijete predškolske ili školske dobi siše ili žvače svoju košulju ili druge odjevne predmete?

Ponekad će starije dijete razviti naviku stavljanja kragne, manšete ili ruba košulje u usta. Mogu žvakati ili sisati materijal do te mjere da na njemu nastaju rupe. Možda ćeš se brinuti da će ovo ponašanje izazvati kritike vršnjaka i učitelja ili da je povezano s određenim problemima mentalnog zdravlja ili razvoja. Saznaj zašto dijete žvače svoju odjeću i kako mu možeš pomoći da se oslobodi te navike.

Zašto djeca grizu svoje majice?

Oralna stimulacija igra važnu ulogu u razvoju vašeg djeteta. "Oralno motoričko traženje ukorijenjeno je u našim najosnovnijim metodama samoregulacije ili smirivanja", kaže Monal Patel, radni terapeut u programu Blue Bird Day u Chicagu. “Od djetinjstva do male dobi, dijete koristi refleks sisanja kako bi zadovoljilo osnovne potrebe gladi i žeđi. Kasnije mogu koristiti taj obrazac sisanja i ukorjenjivanja da se smire, najčešće u obliku duda i sisanja palca."

I nakon djetinjstva neka djeca još uvijek nastoje stimulirati svoja usta i čeljust. To je u svijetu radne terapije poznato kao proprioceptivni unos. "Taj duboki pritisak može djelovati umirujuće na djecu dok traže načine da se smire", kaže Patel.  Dijete koje se samoumiruje na ovaj način može žvakati svoju majicu jer je lako dostupna.

Možda te zanima... Tvoje dijete je počelo gristi druge? 7 Montessori savjeta što napraviti Vrtić

Kada se treba zabrinuti zbog žvakanja majice?

Samo zato što je ovo prirodno i duboko ukorijenjeno ponašanje ne znači da ga treba ignorirati kako vaše dijete stari. “Do treće godine djeca obično prestaju stavljati stvari u usta i istraživati ​​stvari na ovaj način”, kaže Laura Grashow, licencirana pedijatrijska klinička psihologinja na Child & Family Institute u Scarsdaleu. "Ali vidio sam učenike četvrtog i petog razreda kako hvataju ovratnike svojih košulja i stavljaju ih u usta."

Dr. Grashow kaže da žvakanje košulje može biti samo bezopasan način na koji vaše dijete traži senzorne informacije ili se smiruje i fokusira. (Zamislite koliko odraslih žvače žvakaću gumu ili grize nokte kada su nervozni ili koncentrirani.)

Međutim, postoje trenuci kada žvakanje dječje košulje može imati negativan učinak. "Najvažnija razlika je utvrditi ometa li sisanje ili žvakanje sposobnost vašeg djeteta da sudjeluje u svojim dnevnim rutinama ili predstavlja sigurnosni problem", kaže Patel. Na primjer, ako žvakanje vašeg djeteta uništava školsku ili sportsku uniformu ili uzrokuje opasnost od gušenja, trebali biste intervenirati.

U nekim slučajevima žvakanje majice može biti znak anksioznosti, ADHD-a ili problema u razvoju, pa je dobro obavijestiti liječnika ako je to kronična navika koju vaše dijete teško kontrolira.

Razgovarajte s djetetom o žvakanju majice

Dr. Grashow preporučuje da razgovarate sa svojim djetetom ako mislite da je njegova navika sisanja ili žvakanja odjeće problematična. Ono što je ovdje kritično je da ne osuđujete. Vaš bi prvi cilj trebao biti naučiti je li vaše dijete toga svjesno i postoje li obrasci u žvakanju. Ne želite da se vaše dijete osjeća posramljeno zbog svog ponašanja ili da se posrami zbog uništavanja odjeće. “Dijete to može internalizirati i pomisliti: ‘Ja sam loša osoba i ljigavac koji radi nered.' Ne želite da to ugrade u svoju sliku o sebi,” kaže dr. Grashow. Umjesto toga, pokušajte s nježnim, istraživačkim pristupom. "Možete reći: 'Primijetio sam da ponekad žvačeš svoju majicu. Što misliš, zašto to radiš?", savjetuje dr. Grashow. Djeca možda nisu ni svijesna da to rade i postanu je svjesnija nakon što im skrenete pozornost.

Ako je vaše dijete svjesno da žvače svoju majicu, pitajte ga osjeća li se dobro što to radi pred drugom djecom. Također možete provjeriti s djetetovim odgojiteljima ili učiteljima učiteljem da vidite primjećuju li ikakve obrasce i dolazi li do zadirkivanja. To će vam pomoći da shvatite ima li ponašanje utjecaja na društveni život vašeg djeteta.

ADHD kod djece Možda te zanima... Djetinjstvo s ADHD-om: Kako prepoznati hiperaktivni poremećaj kod djece? Roditelji

Kako spriječiti dijete da žvače majicu?

Možda ćete odlučiti da je ta navika samo prolazna faza i da nije velika stvar. Međutim, ako im takvo ponašanje smeta ili negativno utječe na njihov svakodnevni život, postoje načini da im se pomogne riješiti te navike.

Prepoznajte okidače

Možda postoje obrasci u žvakanju. Učine li to prije vremena za užinu kada su možda gladni? Je li to kada su koncentrirani na školski zadatak ili slagalicu? Je li prije odmora ili spoja za igru ​​kada bi mogli biti nervozni zbog društvene interakcije?

Ako primjetite da žvakanje ima uobičajene okidače, možda ćete moći suzbiti to ponašanje u korijenu. Na primjer, ako imaju tendenciju žvakanja kad su gladni, možete im staviti zdrave zalogaje na raspolaganje. Ako se to dogodi kada su nervozni, možete im pomoći da razviju druge tehnike upravljanja stresom, poput trbušnog disanja.

Dajte im alternativu

Dijete koje žvače svoju majicu traži oralnu stimulaciju, stoga mu ponudite proizvode napravljene upravo za ovu situaciju. Postoje meke, sigurne ogrlice za žvakanje koje dijete može grickati, uključujući neke u obliku zuba morskog psa ili perli.

Često zaokupljenost djetetovih ruku može igrati ulogu u smanjivanju žvakanja kaže dr. Grashow. Možete pokušati svom djetetu ponuditi mali kist ili igračku da ga okupirate i odvratite od refleksnog stavljanja majice u usta.

Posavjetujte se sa stručnjakom

Ako ste zabrinuti zbog žvakanja, dr. Grashow savjetuje da prvo razgovarate s iskusnim razvojnim pedijatrom. "Oni su stvarno usklađeni s razvojem djeteta i pokrit će sve osnove", kaže ona. "Tražit će poteškoće s fokusom ili pažnjom, koliko dobro se vaše dijete odnosi prema drugima, povijest kašnjenja u razvoju ili govoru i razine anksioznosti."

Ako vaše dijete guta nejestive namirnice dok žvače, liječnik će također možda htjeti napraviti nutricionistički pregled kako bi se uvjerio da to nije imalo utjecaja na njihovo zdravlje, dodaje Patel.

Pedijatar vas može uputiti stručnjaku. Psiholog može pomoći ako se čini da je tjeskoba temeljni problem. Radni terapeut može pomoći u rješavanju proprioceptivnih potreba vašeg djeteta pomoću alata kao što su nakit za žvakanje ili oralne motoričke vježbe. Konačno, stomatolog ili ortodont može napraviti procjenu da vidi postoji li fizički uzrok za takvo ponašanje, poput bolnog područja u ustima koje se umiruje žvakanjem ili sisanjem, prenosi Verywell family.

Možda te zanima... Zašto je dobro pustiti dijete da bijes izbaci kroz suze? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.