Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. siječnja 2020.

Znanost dokazala zašto tvoje dijete ne mari za nikog osim za sebe

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čini li ti se ponekad da tvoj dvogodišnjak ili trogodišnjak ne mari za nikog osim za sebe? Pa, postoji i znanstveni razlog za to!

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications, tek kad dijete napuni 4 godine ono počinje imati empatiju.

Istraživači s Instituta Max Planck za ljudske kognitivne i moždane znanosti (MPI CBS) u Leipzigu i na Sveučilištu Leiden kažu da ovakva vrsta društvene svijesti proizlazi iz sazrijevanja kritične veze vlakana u mozgu, što se zapravo događa do 4. godine života. U osnovi, regija na stražnjem dijelu temporalnog režnja odgovorna za razmišljanje o drugima i njihovim mislima i regija u prednjem režnja koja je uključena u pomaganje ljudima da razumiju što je stvarni svijet (ne samo njihov vlastiti svijet) i misli drugih, ostaje odvojena to čarobne četvrte godine. 

Možda te zanima... Aktivnosti kojima ćeš potaknuti razvoj mozga kod djeteta Vrtić

Dakle, 4. godina je kada djeca razvijaju tu "Teoriju uma" ili sposobnost pripisivanja misli i vjerovanja drugima. Karakterizira ga i razumijevanje da vjerovanja drugih mogu biti različita od vlastitih.

Prije 4. godine djeca nisu u stanju shvatiti da bi misli mogle postojati neovisno o onome što vide i znaju o svom svijetu. Primjerice, trogodišnjak koji je u kutiji čokolade pronašao olovke, misli kako bi svako dijete očekivalo da će naći olovke u kutiji čokolade, čak i ako nije imalo isto iskustvo.


 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.