Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 07. ožujka 2023.

Roditeljski savjet za uspješan odgoj postao je viralan jer je tako jednostavan, a učinkovit

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovaj savjet od 5 sekundi roditelji mogu isprobati odmah kako bi pomogli djeci da se osjećaju viđenima

Sve su oči usmjerene u mentalno zdravlje naše djece - kako zbog pandemije, tako i zbog ekrana i cyberbullyinga. Ali dr. Becky Kennedy, autorica bestsellera Good Inside i praćena stručnjakinja za roditeljstvo s istoimenim podcastom, podijelila svoj savjet od 5 sekundi koji roditelji mogu isprobati odmah kako bi pomogli djeci da se osjećaju viđenima i potvrđenima.

"Znam da to zvuči previše dobro da bi bilo istinito, ali ovo je stvar koja će se višestruko isplatiti'', kaže dr. Becky Kennedy.

"Želim da idete do svoje djece i kažete: "Zaista može biti teško biti dijete, zar ne?", kaže te naglašava da tako djetetu dajete do znanja da vidite svijet iz njegove perspektive. 

"Vidite svijet iz njihove perspektive. Povezujete se sa stvarnošću koju vrlo malo odraslih imenuje umjesto njih. Dok se povezujete, i dok potvrđujete, pomažete svom djetetu da se osjeća viđeno ", kaže ona. "A kad se djeca osjećaju viđenim, njihovo se ponašanje poboljšava."

Dalje objašnjava da isplata za to, "dobro ponašanje" koje spominje, uključuje djecu da imaju veću vjerojatnost da će slušati, koristiti svoje manire i surađivati u izazovnim situacijama.

"S djetetom se morate povezati jer to je sve što vam je potrebno kada je u pitanju dugoročno uspješno roditeljstvo. Sve dobre stvari koje želimo za svoju djecu kada porastu - stvari poput sigurne privrženosti, otpornosti i samopouzdanja - dolaze iz godina u kojima su djeca osjećala da ih roditelji vide i razumiju", zaključila je.

Savjeti dr. Becky ukazuju na to da roditelji moraju utjecati na mentalno zdravlje svog djeteta uz podršku, smisleni razgovor, zabavu, rutine, brigu o sebi i još mnogo toga.

Možda te zanima... Roditelji zbog svoje djece doživljavaju stres šest puta na dan - evo koji su najveći okidači Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.