Vrtić 22. prosinca 2022.

5 načina kako izgraditi bolji odnos s mališanom

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ma koliko vremena provodili sa svojim mališanima, ma koliko im se veselili i s njima uživali, nekad kao da osjećamo da nismo dovoljno povezani s njima. Možemo li se ikako povezati s tim malim ljudima? Možemo pokušati!

Djeca su neizmjerno veselje! Jednostavno su toliko slatki i ispunjavaju nas ponosom, srećom, ne možemo više zamisliti život bez njih. A opet, nekad kao da ih jednostavno niti najmanje ne razumijemo i dovode nas do ludila! I onda su opet beskrajna sreća… No, da. Mališani prolaze kroz različite faze u svom razvoju i mijenjaju se, a to roditelji nekad teško prihvaćaju.

To se najčešće događa u „toddler“ fazi, odnosno u dobi od 2 i 4, pa čak i 4 godine. To je uistinu burno razdoblje, s velikim promjenama ponašanja, izljevima osjećaja, promjenama u ponašanju… Tad je vrlo teško održati dobar odnos s mališanima, a ujedno i održati disciplinu na razini. Nekad se jednostavno pitamo je li moguće i kako izgraditi bolji odnos s mališanom.

Ne znamo vrijedi li za sve i je li uvijek moguće, ali možeš pokušati održati disciplinu na neki bolji način, možeš ih pokušati razumjeti, možeš izgraditi bolji odnos s njima. Sigurni smo da načina ima i puno više od ovog, ali donosimo 5 načina kako izgraditi bolji odnos s mališanom.

Podijelite zabavne aktivnosti

S dvije ili tri godine tvoje dijete osjeća razne osjećaje koji mu nisu poznati, a javljaju se i tantrumi. Dijete ne zna ovladati time, a ujedno uče razne nove vještine. Zbog tog bi moglo biti teško povezati se s njima. Posvetite se zabavnim aktivnostima koje su ključne za djetetov razvoj i pomažu im osloboditi se frustracija. To može biti „običan“ razgovor ili igranje uloga.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Igranje uloga je korisno jer djetetu omogućava razvijanje vještina potrebnih za rješavanje problema i pokušavaju shvatiti ono što su primijetili u svojoj okolini. Osim tog, takva igra im potiče maštu, a igranje im gradi samopouzdanje i poboljšava vaš odnos. U nekom trenutku će se tvoje dijete početi igrati raznim igračkama, pa čak i neke predmete koji nisu igračke, nego ih vidi u okruženju. Dodaj stoga neke predmete vašoj igri i sve će postati još zanimljivije!

Budi prisutan/na

To ne znači da sjedneš pored djeteta i tipkaš po mobitelu. Usmjeri svu svoju pažnju na dijete i posveti mu se, osluhni njegove potrebe i želje. Svi trebamo pažnju, ali za dijete koje je u ovoj fazi razvoja, to je izrazito bitno, zato što mu pomaže usvojiti društvene i kognitivne vještine. Osim tog, to djetetu ulijeva povjerenje da se može osloniti na nekog kad god treba, pa će se lakše upuštati u rizik i samim time više učiti.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

No, nekad je korisno dijete i – ignorirati. Na primjer, kad se ružno ponaša ili kad te ne sluša uopće. To je sjajan način da mu daš do znanja da takvo ponašanje nije prihvatljivo i da će izgubiti tvoju pažnju kad se tako ponaša. Djeca vole pažnju i ako ih nagradiš svojom pažnjom kad se ružno ponašaju, to će im biti nagrada.

Jedite kao obitelj

Ovo nije važno samo za zdravu prehranu, nego je sjajan način za povezivanje obitelji, pa i povezivanje tebe s djetetom. Dok sjedi za blagovaonskim stolom s obitelji, dijete može bolje upoznati članove svoje obitelji, a tebi daje priliku da ostvarite novu razinu povezanosti jer se dijete osjeća sigurno i zadovoljno.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Također, razgovori koje čuje za vrijeme jela mogu utjecati na djetetov vokabular i način izražavanja, komunikacijske vještine. Naravno da se ne očekuje da savršeno pričaju, ali ovakvo okruženje može biti sjajan poticaj za učenje.

Postavi zdrave granice

Djeca nemaju urođene granice dobrog i lošeg ponašanja. Treba im vodstvo i pažnja kako bi ustanovili što smiju, a što ne, a najbolji način za to je postavljanje zdravih granica. Iako su još mali, djeca mogu razumjeti cijeniš li ono što su napravili već samim tvojim izrazom lica, tonom glasa i gestama.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Dakle, razgovor s djetetom nije nepotreban gubitak energije jer ono također pokušava procesuirati ono što mu ti pokušavaš prenijeti. Kad god dijete prekrši pravilo, neka osjeti uvijek istu posljedicu prikladnu dobi. Na primjer, odmor ili „time out“ ili privremeno oduzimanje određene igračke. U svakom slučaju, moraš biti siguran/na da dijete razumije što je napravilo pogrešno, da zna zašto osjeća posljedice.

Suosjećaj

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Ako ne želiš da tvoje dijete bude neosjetljivo na druge ljude, odvoji vrijeme u kojem ćeš pokazati da suosjećaš s njim/njom. Važno je da im pokažeš da ih slušaš i daš im do znanja da razumiješ to što ih muči. Kad ti mališan dotrči u potrazi za pažnjom, pomoći, ako se želi igrati, pokušaj vidjeti stvari iz njegova kuta i utješiti ga. Na ovaj način dijete neće samo razviti odnos s tobom, nego će ti još i više vjerovati.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • RonaldNazario984

    My comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me 95 bucks every hour... My last month paycheck was 11000 dollars... All I did was simple online work from info visit any tab this site Thanks a lot   for more ==>=>) www.dailypay7.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.