Roditelji Sretna mama 03. ožujka 2023.

Roditelji zbog svoje djece doživljavaju stres šest puta na dan - evo koji su najveći okidači

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji su zbog djece pod stresom šest puta na dan, osam dana u mjesecu osjećaju da im treba odmor i vrijeme za sebe, a treba im duplo duže da izađu iz kuće nego prije dolaska djeteta

Roditelji zbog svoje djece proživljavaju stres šest puta na dan, pokazalo je nedavno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji. Najveći stres zadaje im slanje djece na spavanje, tjedna nabavka hrane s djecom te zajednički ručak. Roditelji su naglasili kako im visoku razinu stresa predstavlja i konstantna briga o tome da dijete napiše zadaću i nauči sve za školu kao i kupanje prije spavanja.

Visoko na listi stvari koje im izazivaju stres je i činjenica da često jure kući s posla kako bi bili s djecom, osmišljavanje jelovnika te briga oko pravilne prehrane. Roditelji koji su sudjelovali u istraživanju kazali su kako smatraju da su djeca u dobi od pet godina najzahtjevnija.

 

 | Author: Freepik Foto: Freepik

"Raditi svoj posao odgovorno i istovremeno brinuti se o djeci ponekad izgleda neizvedivo pa tako i najjednostavniji poslovi oko djece mogu izgledati nemogućima za odraditi mirne glave", kazali su roditelji. Izluđuje ih i kad djeca poskrivećki jedu slatkiše prije obroka, šaraju po zidovima i tepisima ili se ne žele obući kad moraju negdje ići. Kao izrazit okidač za stres su i dječje nepodopštine od kojih roditelji izdvajaju ulazak u stroj za pranje suđa, skrivanje u košari za prljavi veš te kad rade nered u trgovini ili restoranu.

Roditelji navode da im, u odnosu na ranije, treba duplo više vremena za izlazak iz kuće, čak 12 minuta više nego prije djece. Za kupnju namirnica s djecom treba im 14 minuta više, za jutarnje oblačenje potroše 11 minuta više nego ranije, a zajednički doručak traje 12 minuta dulje.

Roditelji smatraju da su čak 40-ak minuta dnevno ozbiljno zabrinuti zbog svoje djece i njihova ponašanja te se u prosjeku osam dana mjesečno osjećaju kao da im treba malo odmora ili vremena koje bi mogli provesti sami sa sobom.

Možda te zanima... Je li nered okidač za stres i tjeskobu? Evo što kažu psiholozi... Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.