Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 04. studenoga 2023.

Ove stvari roditelji nikada ne bi smjeli govoriti djetetu

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca često pomiču granice izdržljivosti vlastitih roditelja, no neke stvari roditelji bi trebali uistinu preskočiti te se suzdržati. Naime, neki od komentara roditelja mogu im ostati u pamćenju i kad odrastu te postati svojevrsne traume.

Nekolicina roditelja je na Quori podijelila neke od psihološki najštetnijih stvari koje su im njihovi roditelji govorili dok su bili djeca. Te su im se stvari 'urezale' u pamćenje, stoga sada oni ne žele ponavljati greške.

Samohrani otac troje djece, Luke Meier smatra da su riječi roditelja koje 'potpuno ponižavaju trud i talent djeteta' definitivno među najštetnijima.

Možda te zanima... Način na koji razgovaramo sa svojom djecom ima utjecaj na njihovu osobnost u odrasloj dobi Roditelji

Kad je bio dijete, roditelji su mu često govorili da prestane svirati i stiša svoju violinu kako bi oni gledali televiziju, što pamti i danas. "Loše su i stvari koje djetetu kažete kao istinu, a on kasnije sazna da je to bila laž. Ako se taj obrazac ponavlja, on je štetan i kasnije u životu", komentirao je tata, a prenosi The Sun.

Drugi tata koji je također komentirao, David Hunter, smatra da je ponekad od onoga što izgovorimo, važnije kako to izgovorimo. "Djeca su vrlo osjetljiva na promjene i raspoloženje svojih roditelja, vjerojatno više nego na sami sadržaj onoga što pričate", smatra Hunter.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Za djecu koja su već razvila određeni tip problematičnog ponašanja, posebno treba raditi na izgradnji odnosa

Tata Karl Ngantcha smatra kako je najgore djetetu ne reći ništa, smatra da je to psihološki najštetnija stvar koju možete učiniti djetetu. "Pritom mislim da uopće ne razgovarate ili na neki način komunicirate sa svojim djetetom", smatra tata.

Mnogi su se roditelji također složili da nikada ne smijete omalovažavati svoje dijete ili ismijavati njegovu bol.

Drugi su također upozorili da ne uspoređujete svoje dijete s braćom i sestrama ili prijateljima. Također, djetetu je neugodno kad iznosite njegove mane i propuste pred drugima i rodbinom, to ih sramoti.

Možda te zanima... 7 velikih pogrešaka koje radimo u odgoju djece prema mišljenju odgojiteljice Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.