Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 08. studenoga 2021.

Zašto mališani imaju NE fazu i što roditelji tada mogu napraviti?

Foto: Shutterstock ; Sva djeca u određenom trenutku imaju "Ne" fazu. Saznaj što tada učiniti i koliko će ona trajati.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odjednom, tvoje dijete ima mišljenje o svemu, no njegove se mišljenje ne slaže s tvojim. Saznaj zašto je to zapravo dobra stvar...

Jesi li se već susrela s "Ne" fazom svog mališana? Zašto “Ne” faza izluđuje roditelje? Na primjer, trogodišnji Luka više nipošto ne želi nositi majice kratkih rukava iako do jučer s njima nije imao problema. Njegova mama sigurno želi znati zašto je tomu tako. No, Luka je premali da bi to mogao objasniti. Reagirat će trganjem majice sa sebe ako mu je mama pokuša obući i vikati “Ne, ne, ne”.

I nije majica jedino što muči Luku i mališane diljem svijeta. Toliko je toga što tvoje dijete ne želi, pa ti se ponekad čini da se cijeli dan samo svađate i natežete. I to je točno, jer je jednim istraživanjem utvrđeno dvogodišnjaci i trogodišnjaci s roditeljima “posvađaju” 20 do 25 puta u sat vremena, prenosi Parents.  

Možda te zanima... Ovo je 10 najgorih faza kroz koje djeca prolaze Vrtić

Možda ćeš se iscrpiti samo gledajući te brojke, ali svi ovi obračuni imaju i pozitivne strane. Te sitne pobune važne su za stjecanje samopouzdanja. Naime, za malu djecu svijet je veliko i nepoznato mjesto u kojem se ona osjećaju prilično bespomoćno te pokušavaju na bilo koji način uspostaviti malo kontrole. Ako si često stroga i ne popuštaš, dijete se može početi osjećati bespomoćno, prestrašeno, frustrirano i ljuto. Sve to vodi još većem prkosu.

Što tada možeš napraviti? Pokušaj od svog “Ne” djeteta stvoriti “Da” dijete uz neke roditeljske trikove, koje donosimo u nastavku. 

Usredotoči se na pozitivno

Djeca ne vole slušati stalno ne, kao uostalom ni odrasli, pa razmisli koliko mu u stvari puta tijekom dana nešto zabraniš. Umjesto da mu govoriš što da ne radi, pokušaj mu reći što bi željela da radi. Također, pripazi i na ton glasa. Naravno da ćeš vikati iz petnih žila ako dijete trči prema cesti, ali ako nije takav događaj u pitanju, bolje je obratiti se djetetu smirenim, ali odlučnim glasom.

Opravdaj svoje zahtjeve

Samo ne, malom djetetu baš nema previše smisla. Ali neko jednostavno objašnjenje prilagođeno djetetovoj dobi može učiniti jako puno. Na primjer, “Ne mogu te nositi jer imam bebu u trbuhu i to bi ju moglo ozlijediti”, bolje će zvučati nego “Ne, neću te nositi”. S druge strane, nemoj pružati previše detalja i davati komplicirana objašnjenja jer će ona samo zbuniti dijete.

Možda te zanima... Boriš se s tvrdoglavim djetetom? Isprobaj ove tehnike Vrtić

Nemoj uvijek ti donositi odluke

Davanje izbora s vremena na vrijeme zadovoljit će djetetovu potrebu za kontrolom. Pusti da tu i tamo dijete samostalno odabere odjeću za vrtić ili što će doručkovati. Možda nećeš uvijek biti najsretnija izborom, ali mudra diplomacija pomoći će ti da izbjegneš stalnu dramu.

Veselo raspoloženje i suradnja

Pospremi igračke! Ne. Idemo na kupanje? Ne! Mnoga tvoja pitanja, zahtjevi i naređenja dobit će isti odgovor. No, ako uistinu želiš da dijete to obavi ili je došlo vrijeme za neku aktivnost (npr kupanje), pokušaj od cijele situacije napraviti igru. Takva situacija oboje će vas opustiti i nasmijati te je vjerojatnije da ćeš takvim pristupom postići ono što si željela, bez dodatnog otpora.

Nagradi dobro ponašanje

Ako dijete ima napad bijesa u trgovini, možda ćeš mu ponuditi keks ili čokoladu da se smiri barem dok ne izađete van. No, dugoročno, to u stvari nije pametna taktika jer ispada da nagrađuješ loše ponašanje. Budi mudra i ohrabri dobro ponašanje, dodatnom pažnjom, igrom, velikim zagrljajem, zajedničkom šetnjom i drugima zajedničkim aktivnostima. No, psiholozi kažu da ne smijemo zaboraviti na nagrde. Bilo bi ipak dobro ograničiti ih na način da se nagrade ne odnose na novac i hranu. Dakle, posebno dobro ponašanje nagradi slikovnicom, crtićem, bojicama i sličnim, manjim znakovima pažnje. 

Možda te zanima... Roditelji sve manje vremena provode s djecom, a sve više popuštaju kako bi ona bila sretna Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.