Beba Mirniji trbuščić vaše bebe 27. listopada 2017.

Evo kako se riješiti pelena i priviknuti dijete na tutu

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prelazak s pelena na tutu velik je korak za bebu i roditelje. Ako mislite da je vaša beba spremna, evo nekoliko smjernica koje će vam pomoći da taj proces bude što jednostavniji

Iako vam se čini da ste još jučer svojoj bebi mijenjali prvu pelenu, sada se pitate je li vrijeme da je polako upoznate s tutom? Obično nema pravila kada je u pitanju djetetova dob, jer se svako dijete razvija na svoj način. Ipak, većina je djece fizički i psihički za to spremna tek između 18 i 24 mjeseca starosti, pa čak i kasnije. Ako ste primijetili da djetetu smeta puna ili mokra pelena, da može zadržati mokraću po nekoliko sati ili čak prespavati noć sa suhom pelenom, to su sve redom znakovi da je spremno za tutu. 

Krenite postepeno

Tuta je vašem djetetu novo i nepoznato iskustvo pa je važno da se najprije s njom upozna i shvati čemu služi. Prije nego što uvedete tutu, počnite mijenjati djetetovu pelenu u kupaonici kako bi shvatilo da je to mjesto gdje se obavlja nužda. Pokažite mu WC školjku i objasnite da odraslima služi za nuždu, a nakon toga mu dopustite da pusti vodu i pere ruke. Na taj način ćete mu približiti čitav proces koji ga čeka. 

Nakon što ste nekoliko puta prošli upoznavanje s WC školjkom i pranjem ruku, odite u trgovinu i dopustite djetetu da samo odabere tutu koja mu se sviđa. Ipak, nemojte inzistirati na njenom korištenju čim dođete doma, nego je najprije nekoliko dana ostavite na vidljivom mjestu u kući kako bi se dijete lakše naviklo na nju. Ako postane znatiželjno oko tute, tada mu možete objasniti da je to mala WC školjka za djecu i da je može isprobati ako želi. U slučaju da je dijete još uvijek neodlučno, možete koristiti lutku ili plišanca i demonstrirati mu kako se koristi tuta. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Kad se jednom privikne na tutu u svojoj blizini, možete ga ostaviti nekoliko minuta da na njoj sjedi (primjerice, navečer prije kupanja ili kad mijenjate pelenu) kako biste vidjeli njegovu reakciju. Ako je dijete sretno i ne buni se previše, spremno je za promjenu. Privikavanje započnite u vrijeme kada nema promjena ili neobičnosti u djetetovoj i obiteljskoj rutini. Ako ste nedavno uselili u novi stan, to može biti vrlo stresno za dijete jer ne poznaje prostor. U tom slučaju radije pričekajte nekoliko tjedana dok ponovno ne uđe u rutinu

Budite dosljedni i nagrađujte

Jednom kad odlučite dijete staviti na tutu, trebate u tome biti dosljedni i stalno ga ohrabrivati. Vodite li ga u posjet baki i djedu, svakako ponesite tutu kako bi je i tamo moglo koristiti. Ako se toga nećete pridržavati pa ćete ga malo stavljati na tutu, a malo mu oblačiti pelene, zbunit ćete ga i svi pokušaji da se riješite pelena neće biti uspješni. Naravno, kako biste izbjegli "nezgode", u početku mu i dalje prije spavanja stavljajte pelenu dok ne budete potpuno sigurni da je više ne treba. 

Kod odvikavanja od pelene jako je bitna motivacija. Nakon svakog uspješnog obavljanja nužde na tuti dajte djetetu malu nagradu koja će ga potaknuti da nastavi s njenim korištenjem. To mogu biti razne naljepnice ili štambilji za ruku koje će ponosno pokazivati svim ukućanima, a možete ga oduševiti i mjehurićima od sapunice. Djeci je vrlo zabavno puštati vodu na vodokotliću pa i to može poslužiti kao nagrada. U kojem god obliku bila, nagrada će ga potaknuti da i dalje koristi tutu. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Pružite podršku

Čak i ako već nekoliko dana zaredom ide na tutu ili prespava noć sa suhom pelenom, nije nemoguće da djetetu svejedno "pobjegne" u nekom trenutku. Kako se tada ne bi osjećalo posramljeno i loše, veselo razgovarajte s njim i objasnite mu da je sasvim normalno da se to dogodi. Pokažite mu da ste i dalje ponosni na njega što koristi tutu i ohrabrite ga da tako i nastavi. Bitno je da nezgodu ne doživi kao nešto sramotno i da to ne bude korak unazad. Zbog toga je pozitivan i nasmijan stav jedino rješenje u tom slučaju. 

Ako je vaše dijete u nekom trenutku nervozno zbog tute ili je ne želi koristiti, nemojte ga siliti na to. Pustite da prođe neko vrijeme pa kroz nekoliko tjedana pokušajte ponovno. Nemojte djetetu stvarati pritisak podmićivanjem, odnosno nudeći mu nagradu ako koristi tutu. Ako nije spremno sada, bit će za nekoliko tjedana ili mjeseci. Neka vaše dijete diktira tempo kojim želi ići, a ne vi, jer ćete jedino tako nešto postići. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.