Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 21. listopada 2023.

Murphyjev zakon: Prelazak na zimsko računanje vremena ne znači više sna za roditelje, evo i zašto

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za roditelje su obje vremenske promjene teške jer djeca imaju svoj bioritam i pomicanje sata unaprijed ili unazad njima ništa ne znači. Zato pročitaj humoristični Murphyjev zakon o tome kako ćeš, ako si roditelj, doživjeti ovo pomicanje vremena

 Mnogi ljudi veselo dočekuju kraj ljetnog računanja vremena jer to znači dodatan sat sna. No, za roditelje, promjena vremena ne znači ništa jer će se djeca svejedno probuditi u vrijeme u koje su navikla.

"Ova promjena zapravo je jako teška", navodi W. Christopher Winter, stručnjak za spavanje i autor knjige "The Sleep Solution: Why Your Sleep is Broken and How to Fix It", "u ovom vremenskom razdoblju budit ćemo se u mraku, dani će biti sve kraći, a neće biti ni vesele sunčeve svjetlosti."

Možda te zanima... Prerano se budi i izluđuje te? Uz ove će trikove tvoje dijete (možda) ujutro ostati duže u krevetu Vrtić

5 stvari koje roditelji zaista rade kad djeca spavaju

Za roditelje su obje vremenske promjene teške jer djeca imaju svoj bioritam i pomicanje sata unaprijed ili unazad njima ništa ne znači. No, Babble donosi zanimljiv Murphyjev zakon onoga što se obično dogodi kada krene zimsko računanje vremena u obitelji s malom djecom:

  1. Zaboravit ćeš na promjenu vremena i 20 minuta prije spavanja uspaničit ćeš se i naljutiti na one koji su počeli s navedenom promjenom davno, davno prije.
  2. Uzet ćeš mobitel i "guglati" zimsko računanje vremena da bi bila sigurna događa li se stvarno na taj dan.
  3. Zatim ćeš svom mužu, s tračkom nade, reći. "Možda se ipak uspijemo malo više naspavati."
  4. Ako ideš u crkvu, svejedno ćeš uspjeti zakasniti na misu i kao i obično, nećeš se uspjeti potiho ušuljati u zadnji red.
  5. Djeca će te probuditi u 4 sata ujutro.
  6. Bit ćeš ljuta na sve prijatelje koji nemaju dijete i koji sada spavaju.
  7. Pokušat ćeš podmititi svoje dijete da ipak odspava još malo.
  8. Za vrijeme ručka, osjećaš ćeš se kao da si budna već tri godine, a kada pogledaš na sat, bit će tek 14 sati i ostatak dana bit će još pred tobom.

Jedan od savjeta kako da pomogneš djetetu da lakše, ponovno zaspi jest da sobu zamračiš ili ju ostaviš duže zamračenom nego inače, te pripazi na temperaturu. Ako je prostorija u kojoj se spava malo hladnija, lakše će biti zaspati, nego u pretoploj prostoriji.

Također, ako misliš da to neće uspjeti, dan ranije probaj "umoriti" dijete tako da preskočiš njegovo normalno popodnevno spavanje i dodatno ga umoriš određenim aktivnostima, bilo to odlazak u trgovinu ili park.

Možda te zanima... Znaš li koliko dana sna roditelji izgube u prvoj godini? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.