Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 05. veljače 2020.

Mamina viralna objava izazvala rasprave: Stavljanje djece u kaznu može biti štetno

Foto: Facebook/Laura Muhl
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Dozvoli svom djetetu da osjeća. Daj mu do znanja da njihovi osjećaji vrijede i da ti je stalo, ma koliko oni bili mali. Pobrini se da znaju da ih čuješ'

"Smiri se" i "Idi u svoju sobu", kazne su koje nebrojeno puno roditelja vjekovima već koristi  kako bi naučili svoju djecu disciplini. Istraživanje centra Pew u jednom od svojih istraživanja otkrilo je da 41 posto roditelja koristi ovu odgojnu metodu

No, jedna je mama na Facebooku jasno dala do znanja da ova vrsta roditeljstva može biti štetna. Njezin je post vrlo brzo postao viralan. 

Laura Muhl, majka dviju kćeri, šestogodišnje Evelyn i jednogodišnje Scarlett, napisala je post koristeći rečenice autora L.R. Knostina iz knjige, "Nježni roditelj: Pozitivna, praktična, djelotvorna disciplina": "Možda se (jedan od razloga) tinejdžeri izoliraju kada su prezauzeti, prenatrpani umjesto da nam se obraćaju (za pomoć) sa svojim problemima jer kad su bili djeca izolirali smo ih kad su bili 'preplavljeni' umjesto da im pomognemo u njihovim problemima". 

Riječi su joj odjekivale, jer se sjeća da je kažnjena kao dijete i da nikad nije mogla govoriti o svojim osjećajima. Vjeruje da ju je to uzrokovalo da se svađa u svojim vezama i trpi tjeskobu i depresiju kao odrasla osoba.

Laura je u svom postu objasnila da mala djeca imaju tantrume jer se pokušavaju nositi sa svojim emocijama i ne znaju drugačije komunicirati s odraslima. "Oni se moraju organizirati, obraditi i iskazati svoje osjećaje na zdrav način", napisala je. "A društvo nam kaže da bismo ih trebali kazniti zbog ovoga. Pošaljite ih u sobu, stavite ih u kut i udarite po guzi".

12 načina kako dijete naučiti lekciju bez kažnjavanja

Radnje poput ovih, napisala je Laura, uče djecu da skrivaju svoje emocije umjesto da se izražavaju. To ih na kraju prati i kad dođu u tinejdžerske godine, vrijeme u kojem, kako ona kaže, roditelji žele da se njihovo dijete otvori prema njima, ali on ili ona imaju već usađeno u sebi da se ne otvaraju roditeljima. "Dozvoli svom djetetu da osjeća. Daj mu do znanja da njihovi osjećaji vrijede i da ti je stalo, ma koliko oni bili mali. Pobrini se da znaju da ih čuješ", napisala je.  

Možda te zanima... 5 primjera: Zašto kazne nisu djelotvorne, ali posljedice jesu Vrtić

Nisu se svi složili s ovom mamom

Naki roditelji se nisu složili s ovom mamom i njenim gledištem. 

"Kad im govorimo da ne cvile ne kažemo im ga ne pokazuju emocije... razlog zbog kojeg kažnjavam ponašanje je taj što ih pokušavam naučiti kako da na odgovarajući način pokažu emocije, ali bacanje igračaka, vrištanje nisu (odgovarajuća) reakcija pokazivanja emocija", komentirala je jedna mama. 

"Pokušala sam s ovom nježnom roditeljskom stvari i sve je rezultiralo time da se moja djeca loše ponašaju, ne poštuju i misle da su gazda. Sada, ne slažem se s nekim stvarima .... 'Time out' je potpuno prihvatljiv način da naučite dijete da je učinilo nešto pogrešno".

Kako izvući dijete iz temper tantruma?

Iako Laura zna da je to osjetljiva tema mnogih roditelja, iznenadili su je neki agresivni komentari. Ističe da su je mnogi pogrešno shvatili jer se nije zalagala da djecu ne treba nikada disciplinirati. Umjesto toga, ona smatra da se djeca mogu disciplinirati na različite načine koji ne uključuju kažnjavanje, ušutkivanje i ostavljanje "da riješe to sami sa sobom".

Važno je, kaže, da roditelji pomažu djeci da se smire tijekom ispada tako što sjede s njima, drže ih u zagrljaju ili im čitaju knjigu. Vjeruje u uporabu metode "koja podržava emocionalni razvoj" i podučava vještine koje djeca mogu koristiti kad god se budu suočavala s problemom u budućnosti.

djevojčica park sram Možda te zanima... Sram te bilo! Poruka koja ima razoran utjecaj na razvoj djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.