Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 28. lipnja 2016.

'Mama, ja sam se zaljubio u tebe'

mama i sin dječak majka
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Edipov, odnosno Elektrin kompleks javlja se i razrješava tijekom falusne faze razvoja, od četvrte do sedme godine. Razvojni zadatak u ovoj fazi jest spolna identifikacija i identifikacija djeteta s roditeljem istoga spola. Normalno se razrješuje odricanjem od seksualnog zanimanja za roditelja suprotnog spola

Edipov kompleks jest, još uvijek pomalo kontroverzni, koncept o nesvjesnoj želji djeteta za roditeljem suprotnog spola, koji je razvio poznati psihijatar i psihoanalitičar Sigmund Freud. Dakle, po Freudovoj psihoseksualnoj teoriji razvoja, osobnost se razvija u pet faza, a u središtu prve tri su erogene zone, izvor primarnog djetetovog zadovoljstva. Te faze jesu:

  • oralna faza - erogena zona su usta, a zadovoljstvo nastaje zbog sisanja, gutanja, grizenja i žvakanja
  • analna faza - zadovoljstvo predstavlja ispuštanje, a kasnije zadržavanje stolice
  • falusna faza - užitak predstavljaju manipulacije s falusom - penisom ili klitorisom

Edipov/Elektrin kompleks javlja se i razrješava tijekom falusne faze razvoja, (od četvrte do sedme godine) kada je erogena zona smještena na vlastitim genitalijama, a dijete postiže ugodu podraživanjem spolnih organa- dodirivanjem.

Razvojni zadatak u ovoj fazi jest spolna identifikacija djeteta i identifikacija djeteta s roditeljem istoga spola. Normalno se razrješuje postupnom identifikacijom s roditeljem istog spola te odricanjem od seksualnog zanimanja za roditelja suprotnog spola. Većina ljudi preraste edipalnu fazu, iako to nije pravilo.

Rivalitet prema roditelju istog spola

Edipov kompleks obilježava privlačnost koju dijete osjeća prema roditelju suprotnog spola te neprijateljstvo i rivalitet prema roditelju istog spola (suparniku). Dakle, dijete je ljubomorno na roditelja istog spola te ga želi ukloniti i zauzeti njegovo mjesto, odnosno primjerice dječak želi da otac nestane kako bi imao majčinu pozornost samo za sebe.

Kompleks se razrješava između pete i šeste godine, kada se dijete u strahu od kazne zbog svojih nesvjesnih želja, identificira s roditeljem istog spola (ponovno se javlja u adolescenciji kada se premještaju na socijalno prikladne članove suprotnog spola). Razrješenje kompleksa se događa kada očev autoritet dopre do djeteta i dijete počne osjećati strah da će biti kažnjeno.

Naime, kod djeteta se tada razvije kastracijski kompleks i ono se boji, da će na dječakove agresivne namjere odgovoriti kastracijom. Tada nestaje želja za majkom i dijete se počinje identificirati s ocem. Ova identifikacija rezultira formiranjem superega koji predstavlja sve društveno prihvatljive norme i pravila koje dijete internalizira i ponaša se u skladu s njima tijekom svog života. Konačno, dijete potiskuje sve i sva memorija o kompleksu ulazi u fazu latencije.

Mnogi stručnjaci priznaju značenje Edipalnih veza u razvoju osobnosti u našoj kulturi, ali ljubav/privlačnost prema roditelju suprotnog spola te antagonizam prema roditelju istog spola, ne smatraju nužno seksualnim rivalitetom već i kao moguću reakciju na roditeljski autoritet. Nadalje, antropolozi dovode u pitanje i postojanje ovog kompleksa u nezapadnim društvima te smatraju kako se razvija kao rezultat društvene okoline, odnosno ne kod svih ljudi.

Elektrin kompleks

Kod djevojčica Edipov kompleks se naziva Elektrin kompleks, a iskazuje se kroz agresiju prema ocu i seksualnu želju za majkom, jer djevojčica misli da posjeduje falus. Dakle, i ovdje djevojčica, kao i dječak, želi posjedovati mamu i ukloniti tatu. Do razrješenja dolazi s pojavom falusne ljubomore, odnosno kada djevojčica shvati da nema falus, za to okrivljuje majku te usmjerava svu svoju pažnju na oca, a ljutnju prema majci.

Razrješenje kompleksa završava se istom vrstom identifikacije kao i kod dječaka, a do potpunog razrješenja dolazi kada se djevojčica identificira s roditeljem istog spola (majkom), a u manjem opsegu s ocem i usvoji norme superega. Također, i ovdje pri ulasku u fazu latencije, dolazi do potiskivanja pamćenja na ovaj period.

Ako se Edipov ili Elektrin kompleks ne razriješi, dijete se mentalno ne razdvaja od roditelja, a to naravno, ima utjecaj na psihoseksualni razvoj osobe, ponašanje prema roditeljima, prema suprotnom spolu, odabir zanimanja i slično. Nadalje nerazriješen kompleks u odrasloj dobi može uzrokovati niz psihičkih poremećaja. U trenutku kad ti poremećaji počnu smanjivati kvalitetu života, svakako je potrebno obratiti se stručnjaku, odnosno psihijatru.

U ovom životnom razdoblju najveću važnost ima razvoj seksualnih stavova i uvjerenja. Vrsta seksualnosti koja se javlja u falusnoj fazi ne odnosi se nužno na djetetovu želju za spolnim odnosima s roditeljem suprotna spola. Premda su dječakovi osjećaji prema majci seksualno obojeni, pojam stvarnog seksualnog odnosa često je neodređen. U ovom razdoblju psihoseksualnog razvoja prisutni su znatiželja glede seksualnih pitanja, seksualno maštanje, masturbacija, obrasci spolnog poistovjećivanja i seksualna igra na koje roditelji trebaju adekvatno reagirati.

Pročitajte što se još u razvoju vašeg djeteta događa u dobi od četiri godine!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.