Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 15. kolovoza 2020.

Kako razvijati djetetove potencijale i usput se odlično zabaviti

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo vam primjere uz koje ćete korisno provoditi vrijeme s Vašim djetetom, razvijati njegove potencijale i usput se odlično zabaviti.

Ljeto je u punom zamahu. Bliži se vaš godišnji odmor, ali i godišnji odmor logopeda kojeg posjećuje vaše dijete. Kad bi barem postojao način da i dalje vježbate potrebne aktivnosti i usavršavate sve vještine čiji je razvoj potrebno potaknuti. I još po mogućnost da to ne morate raditi za stolom uz olovku i papir, jer ste većinu vremena vani (a možda i na nekoj suncem okupanoj plaži).

Naravno da je moguće, a sad ćete otkriti i kako. Štoviše, poticanje razvoja jezika i govora, kao i predvještina za čitanje i pisanje najlakše i najprirodnije se potiče upravo u svakodnevnim aktivnostima, u što “prirodnijem” okruženju. Već smo Vas informirali o tome kako i zašto je kretanje važno za usvajanje i ovih vještina, a ne samo za psihofizičko zdravlje djeteta.

dijete, mama, govor Možda te zanima... Razvoj govora kod djeteta možemo poticati igrama i vježbicama Vrtić

Navodimo Vam primjere uz koje ćete korisno provoditi vrijeme s Vašim djetetom, razvijati njegove potencijale i usput se odlično zabaviti.

Krenimo…

1. Ono što obilježava ljeto je, naravno, VODA. Što činiti?

Igrati se! Igre vodom idealne su kao poticaj za uvježbavanje slušne pažnje, uvježbavanje pravilnog izgovora (Kako šumi voda?) i sl. Također, kroz igre vodom možete proširivati vokabular svog djeteta upoznavajući ga s novim riječima poput mokro, suho, napuniti, prskati, lokva i sl. Proširujući igru, svakom pojmu pokušajte smisliti suprotan pojam. Uvježbavanje slijeđenja uputa također je lako izvedivo u igrama vodom. Možete zamoliti Vaše dijete da “napuni prvo malenu kanticu, pa onda veliku”, ili da “zalije najprije crveno cvijeće, a potom cvijeće ostalih boja”.

2. MJEHURIĆI OD SAPUNICE (uvijek zanimljivi)

Mjehurići su idealna aktivnost za uvježbavanje puhanja i usmjeravanje zračne struje. Osim toga, igrom mjehurićima možete vježbati koordinaciju oko-ruka, time što će dijete prstićima bušiti mjehuriće. Ova igra spretno služi usavršavanju vještina orijentacije u prostoru (gore- dolje, lijevo-desno, ispod-iznad). Na Vama je da se opustite i dopustite da Vas zabava preuzme.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

3. Sljedeća asocijacija na ljeto je – PIJESAK!

Igrama u pijesku uvježbavamo finu motoriku prstiju, za koju znamo da je povezana s motorikom artikulatora. “Pomalo dosadne” vježbe izgovora uz pijesak postaju zabavne. Neka igra bude da dijete nakon pravilno ponovljene riječi/rečenice zasićene glasom kojeg dijete uvježbava izgovarati, može izgraditi nešto u pijesku. Ili u pijesku možete prstima crtati crteže koji počinju/završavaju određenim glasom. Mogućnosti je bezbroj i pružite slobodu vlastitoj, kao i kreativnosti Vašeg djeteta.

4. Što je ljeto bez HULA- HUPA?

Igrama hula- hupom možemo raditi na razvoju više vještina. Npr., želite li raditi na artikulaciji, “zadatak” može biti da dijete dok vrti hula – hup izgovara ciljani glas (rrrrrr). Ili se njime možete dodavati, pa se ciljani glas izgovori svaki put kad se hula- hup dobacuje. Ako želite raditi na bogaćenju vokabulara Vašeg djeteta, naglašavajte riječi poput meta, kotrljanje, okretanje, hvatanje, pogodak, pobjeda i sl. Ako Vam je cilj uvježbavanje slijeđenja uputa, dajte naloge djeci poput: “Stavi plavi hula_hup iznad zelenog.” “Uzmi hula- hup i stavi ga na lijevu ruku.” “Zavrti hula hup samo desnom rukom 3 puta”…

5. I na kraju su neizbježni KAMENČIĆI!

Bilo da ih odlučite oslikati, pa njima igrati memory; napisati na njih slova i riječi ili slagati i pričati priču prema sličicama s kamenčića, dobrobiti su mnogostruke.

Dakle, ljeto je svakako vrijeme za odmor, ali i vrijeme kad se više možete posvetiti vlastitom djetetu. Neka Vaše zajedničko vrijeme bude i korisno i ugodno, kao i razvojno-poticajno! Puno sreće!

Možda te zanima... Logopedske vježbe kojima roditelj može pomoći djetetu u razvoju govornih vještina Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.