Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 02. svibnja 2022.

Ispadi bijesa su korisni za dijete. Evo i zašto...

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ispadi bijesa su važan dio emocionalnog zdravlja i dobrobiti djeteta, a mi donosimo deset važnih razloga zašto temper tantrum djeteta može biti dobra stvar i za dijete i za roditelja.

Temper tantrumi kod djeteta jasličke dobi jedan su od najizazovnijih aspekata roditeljstva. Roditelji se često osjećaju bespomoćno kad njihovi mališani leže na podu, udaraju rukama i nogama vrišteći. Međutim, temper tantrumi su važan dio emocionalnog zdravlja i dobrobiti djeteta, a mi donosimo deset važnih razloga zašto temper tantrum djeteta može biti dobra stvar i za dijete i za roditelja.

1. Bolje van nego unutra

Suze sadrže kortizol, hormon stresa. Kada plačemo, oslobađamo svoje tijelo od stresa. Također, plakanje snižava krvni tlak i poboljšava emocionalno stanje, pod uvjetom da je vam voljena osoba blizu kako bi vam pružila podršku. Možda si primijetila da, kad je tvoje dijete na rubu ludila, ništa nije u redu. Ono je ljutito i frustrirano. Možda si primijetila da je, nakon što prođe oluja, tvoje dijete puno bolje raspoloženo.

Pomaže ako dopustiš svojoj djeci da izbace to iz sebe bez pokušaja prekidanja procesa, kako bi iscrpili te svoje osjećaje. "Plakanje nije bol, nego proces oslobađanja od boli", objašnjava dr. Deborah MacNamara, stručnjakinja za roditeljstvo i autorica knjige Rest, Play, Grow: Making Sense of Preschoolers (or Anyone Who Acts Like One).

2. Plakanje može pomoći djetetu u učenju

Postoje mnoge situacije u kojima dijete može doživjeti temper tantrum. Primjerice, igra se s Lego kockama, pa ima izljeve bijesa jer je zapelo u nekom koraku, ali čim to prođe, sjedne i dovrši svoju Lego strukturu. Mnogo je takvih trenutaka, gdje se dijete bori s nečim pa izražava svoje frustracije što mu pomaže da očisti svoj um kako bi naučio nešto novo.

"Učenje je prirodno za djecu baš kao i disanje", kaže Patty Wipfler, osnivačica Hand in Hand Parenting. "Također, kad se dijete ne može koncentrirati ili slušati, obično je to zbog nekog emocionalnog problema koji blokira njegov napredak", dodaje. Istraživanja sugeriraju da dijete mora biti sretno i opušteno za učenje, a izražavanje emocionalnog uzrujavanja dio je tog procesa.

3. Dijete bi moglo bolje spavati

Problemi sa spavanjem često se javljaju jer roditelji misle da je najbolji pristup temper tantrumima zapravo izbjegavanje. Kao posljedica toga, djetetove potisnute emocije se ispoljavaju kad je mozak u mirovanju. Baš kao i odrasli, djeca se mogu buditi po noći jer su pod stresom ili pokušavaju procesuirati nešto što im se događa u životu. Dopuštanje djetetu da dođe do kraja svog temper tantruma poboljšava njegovo emocionalno stanje i može mu pomoći spavati tijekom noći.

4. Rekli ste 'ne', i to je dobra stvar

Šanse su velike da će tvoje dijete imati temper tantrum jer si rekla 'ne'. Ali, to je dobra stvar! Izgovaranje riječi 'ne' daje tvom djetetu jasne granice o prihvatljivom i neprihvatljivom ponašanju. Izgovaranje riječi 'ne' znači da se ne bojiš neuredne i emocionalne strane roditeljstva i da se možeš čvrsto držati svojih granica dok još uvijek nudiš ljubav, suosjećanje i zagrljaje.

5. Dijete se osjeća sigurnim da ti pokaže kako se osjeća

Temper tantrumi su zapravo veliki kompliment, čak i ako se ne osjećaš uvijek tako! U većini slučajeva, djeca ne koriste temper tantrume kako bi manipulirali roditeljima ili dobili ono što žele. Često dijete zapravo prihvaća ne kao odgovor, a temper tantrum je samo izraz toga kako se osjeća zbog toga.

Možeš čvrsto stajati pri svom odgovoru i istovremeno suosjećati s njegovom tugom. Uznemirenost zbog slomljenog keksića ili pogrešne boje čarapa je samo izgovor, a ljubav i povezivanje su mu zapravo potrebni.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

6. Temper tantrumi zbližavaju dijete i roditelja

Teško je možda vjerovati u to, ali samo pričekajte. Tvoje ljutito dijete možda neće izgledati kao da vam odaje zahvalnost priznanje što ste tamo, ali ono to čini. Dopusti mu da prođe kroz oluju svojih osjećaja bez da ih pokušavate zaustaviti ili 'popraviti'. Nemoj previše pričati, ali ponudi im pokoju umirujuću i lijepu riječ. Zagrli svoje dijete, umirit će ga bezuvjetno prihvaćanje i poslije će ti se osjećati još bliskije.

7. Dugoročno pomažu ponašanju djeteta

Ponekad se dječja emocija ispoljava na druge načine, poput agresije, problema s dijeljenjem stvari ili odbijaju surađivati ​​pri jednostavnim zadacima poput oblačenja ili pranja zubi. To su sve uobičajeni znakovi da se tvoje dijete bori sa svojim osjećajima. Temper tantrum pomaže djetetu u oslobađanju osjećaja koji bi u suprotnom mogli zatomiti njegovo prirodno, kooperativno stanje.

8. Ako se tantrum događa kod kuće, manja je šansa da će se dogoditi u javnosti

Kad djeca požele u potpunosti izraziti svoje osjećaje, često će odlučiti to napraviti kod kuće, gdje osjećaju da su im roditelji više dostupni za slušanje. "Što više tražimo od naše djece da se suzdržavaju od izražavanja emocija, više se napetosti nakuplja unutar njih", kaže Michelle Pate, instruktorica za roditelje i voditeljica programa Hand in Hand Parenting iz Oregona. Što češće nađeš vremena i prostora za slušanje svog djeteta kod kuće, tim manje zatomljenih emocije će ono nositi van sa sobom.

9. Dijete radi nešto što su mnogi zaboravili raditi

Kako tvoje dijete raste, sve manje će plakati. Djelomično je to zbog sazrijevanja i toga što je naučilo regulirati svoje emocije, a djelomično zato što se naučilo 'uklopiti' u društvo koje ne prihvaća izražavanje emocija. Kad se odrasli naljute ili živciraju, to je često zato što im je potreban dobar ispušni ventil. Nemoj oduzeti svom djetetu privilegiju i užitak izražavanja emocija dok one još imaju slobodan protok.

10. Temper tantrumi imaju učinak iscjeljenja i za roditelja

Kad si prisutna tijekom djetetovog temper tantruma, u tebi to budi burne osjećaje. Kad si bila mlada, tvoji roditelji možda nisu slušali tvoje izljeve emocija i suosjećali s vama. Temper tantrum tvog djeteta može izazvati sjećanja na to kako su te tretirali, a toga možda čak nećeš biti ni svjesna. Roditeljstvo može biti put iscjeljenja za tvoje vlastite emocije kad dobiješ podršku i priliku da se i tebe sasluša.

Nakon emocionalnih trenutaka s djetetom, odvoji vrijeme za vježbanje vlastitog samopouzdanja, razgovaraj s prijateljem, dobro se nasmij, a možda i sama plači. Potrebna je praksa kako bi bila u mogućnosti ostati mirna, ali uspjet ćeš!

Možda te zanima... Ispadi bijesa naporni su za roditelje, ali važni za razvoj djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.