Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 20. svibnja 2020.

Ella Dvornik zabrinuta jer Balie mjesečari! Evo što kažu stručnjaci

Foto: Instagram/elladvornik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neka djeca imaju izrazito nemiran san, često se bude, bacaju po krevetiću, a što kad počnu hodati iako se čini da nisu budne? Mogu li djeca mjesečariti? Donosimo ti odgovore stručnjaka

Blogerica Ella Dvornik, svakodnevno na društvenim mrežama dijeli razne probleme, pitanja i nedoumice s kojima se susreće kroz odrastanje svojih dviju djevojčica, dvogodišnje Balie i tromjesečne Lumi. 

Ovaj put se požalila što ju najviše muči kod Balie, a to je mjesečarenje. S obzirom na to da ju je zanimalo ima li još netko takvih problema, zamolila je pratitelje da napišu svoje iskustvo i tako priznala čega se najviše plaši. 

 | Author: Instagram/elladvornik Foto: Instagram/elladvornik

"Balie izađe iz kreveta, upali sva svjetla u stanu, dođe do našeg kreveta, upali svjetlo i gleda nas. Onda ju ja vratim u sobu, legnem u krevet i ona zaspi kao da ništa nije bilo. Počela sam zaključavati sve sobe u stanu i stan svaku noć jer mi je prestrašno to mjesečarenje. Osim tih ultra creepy momenata, inače se samo posjedne i vrišti i nakon minutu legne i zaspi. Nekad se izdere 'mama' i kad ja dođem, ona spava", napisala je Ella na Instagramu. 

Neka djeca imaju izrazito nemiran san, često se bude, bacaju po krevetiću, a što kad počnu hodati iako se čini da nisu budne? Mogu li djeca mjesečariti? Evo što kažu stručnjaci.

"Definicija mjesečarenja uključuje hodanje u snu. Ta je pojava obično nasljedna, javlja se u dobi od oko četiri godine života, što ne znači, da se ne može javiti i ranije. Jedan od mogućih uzročnika je premorenost, stoga je dobro dijete stavljati ranije spavati. I dojenče se može umoriti od svojih svakodnevnih aktivnosti. Samo po sebi, mjesečarenje ne predstavlja za dijete ni emocionalni ni psihološki problem, tako da nema mjesta za brigu. Dizanjem uz rešetkicu, vaše dijete pokazuje sklonost nekim radnjama tijekom sna, ali hoće li biti mjesečar, možda je još rano za prognozirati. Za sada je sigurno u svojem krevetiću. Naravno, trebat će malo pripaziti kada prohoda i bude sposobno samo ustati iz kreveta", kaže Mirjana Kolarek Karakaš, dr. med., spec. pedijatar.

Možda te zanima... Noćna mora i noćni strah: Koje su razlike i kako pomoći djetetu Vrtić

"Mjesečarenje ili somnambulizam može, iako rijetko, početi još u dojenačkoj dobi. Čak 15 posto djece mjesečari i poremećaj je često nasljedan. San se inače sastoji od pet faza koji čine jedan ciklus, a tijekom noći se ponavlja 4-5 takvih ciklusa. Prve četiri faze su NREM faze spavanja bez snova, dok je peta faza poznata kao REM faza spavanja kada se sanja. Somnambulna aktivnost se najčešće javlja u 3. i 4. fazi spavanja, može trajati od nekoliko minuta do pola sata. To su faze dubokog sna kada je osobu teško probuditi i ako se probudi osjeća se dezorijentirano, zbunjeno i ne sjeća se što je bilo. Hoće li vaše dijete ustati kada počne hodati, vidjet ćete. Svakako treba i o tome voditi računa jer kod mjesečara treba paziti da se ne ozlijede. Mjesečarenje je obično bezazlen poremećaj u sazrijevanju mozga, privremeno je i najčešće nestaje s odrastanjem", kaže Iva Palčić, dr.med. spec. pedijatrijske nefrologije iz Poliklinike za dječje bolesti Helena te dodaje da u slučaju ako su epizode učestale svaku noć, potrebno je potražiti savjet neuropedijatra i katkad učiniti EEG snimanje, ali to je vrlo rijetko.

Možda te zanima... Ella Dvornik nasmijala objavom o tipovima mama koje se savjetuju na Internetu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.