Vrtić Prehrana djeteta 22. listopada 2014.

Pet slatkih i slanih domaćih peciva

pecivo s prosom
Foto: Matejka Paladin Buča
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesu li i vaši mališani obožavatelji svježe pečenih mirisnih peciva? Umjesto da ih kupujete u pekranici, zašto im ne biste pripremili domaće slance ili pak domaće hambi pecivo! Donosimo vam pet recepata za slatka i slana peciva za cijelu obitelj!

pecivo s prosom | Author: Matejka Paladin Buča Foto: Matejka Paladin Buča

Peciva s dodatkom prosa

Sastojci za 12 peciva:

  • 90 g prosa
  • 210 ml vode
  • 300 g polubijelog brašna
  • 250 g integralnog brašna (ili kombinacija po želji)
  • žličica soli, žličica šećera
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 250-300 ml tople vode
  • 1 jaje ili bjelanjak za premazivanje

Priprema:

  • Proso prelijte vodom (210 ml) i kuhajte oko 10 min, dok ne omekša
  • U zdjeli pomiješajte brašna, sol, šećer, kvasac te kuhano proso. Dodajte prvo 200 ml tople vode i mijesite tijesto, dodajući još vode po potrebi
  • Prebacite tijesto na radnu plohu pa ga mijesite 5-10 minuta dok ne dobijete kompaktno, meko tijesto. Vratite ga u zdjelu, prekrijte krpom i pustite da se diže dok se ne udvostruči
  • Kad se tijesto diglo, premijesite ga pa podijelite na 12 komada
  • Svaki komadić oblikujte u kuglu koju onda malo spljoštite i na vrhu zarežete u križ
  • Pećnicu zagrijte na 200°C, protvan obložite papirom za pečenje i u njega poslažite peciva. Premažite ih razmućenim jajetom ili bjelanjkom
  • Pecite oko 20 min, vidjet ćete kad su gotova. Izvadite iz pećnice, zamotajte u krpu i poslužite topla ili hladna - uz bilo što, pašu uz sve!

Recept Matejke Paladin preuzet je s njezinog bloga Life Tastes Like Chocolate 

pecivo | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Hambi peciva u kućnoj varijanti

Sastojci za 8 peciva:

  • 1 šalica vode od 2,5 dl
  • 3 žlice toplog mlijeka
  • 2 žličice suhog ili 1 kocka svježeg kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 2 velika jaja
  • 3 šalice glatkog brašna
  • 1,5 žličica soli
  • 3 žlice maslaca
  • Sjemenke sezama, za posipanje

 Priprema:

  • U lagano zagrijano mlijeko umiješati šećer pa natrgati svježi kvasac na komade, pokriti ga tanjurićem i pustiti da se diže oko 15 minuta
  • U međuvremenu izmiješati brašno, sol i maslac ručno ili uz pomoć miksera dok se ne postigne mrvičasta struktura. Zatim umiješati kvasac i jedno ulupano jaje. Mijesiti dok se ne formira tijesto oko 10 minuta. Od tijesta oblikovati kuglu, vratiti u posudu, pokriti vlažnom krpom i pustiti da se diže oko 2 sata dok ne naraste dvostruko
  • Kada se tijesto diglo, podijeliti ga na 8 jednakih komada na pobrašnjenoj radnoj plohi. Trik kako napraviti pravilna peciva je lagano spljoštiti svaki komad i zatim povlačiti nepravilne rubove i utisnuti ih u sredinu. Kada je okruglo pecivo formirano, okrenuti ga naopačke i odložiti na papir za pečenje na limu za pečenje i lagano valjati dlanom kako bi zagladili kuglu
  • Oblikovana peciva pokriti krpom ili plastičnom folijom i pustiti dizati na toplom mjestu 1 do 2 sata
  • Prije pečenja peciva premazati umućenim jajetom pomiješanim s malo mlijeka i posuti sjemenkama sezama
  • Na dno pećnice postaviti posudu s vodom, zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i peći 15 do 20 minuta

Recept Mirje Jošić preuzet je s portala Gastro.hr 

kiflice s bundevom | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Kiflice od bundeve

Sastojci:

  • 400 g pirea od bundeve
  • oko 700 g brašna
  • 1 kocka kvasca
  • 1 jaje
  • 200 ml mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • oko 70 g maslaca
  • sjemenke bundeve

Priprema:

  • Pečenu bundevu očistiti od crnog dijela i napravi pire sa štapnim mikserom
  • Kvasac aktivirati u toplom mlijeku sa šećerom i žlicom brašna
  • U pola količine brašna dodati sve ostale sastojke i mijesiti tijesto te postepeno dodati ostatak brašna dok se ne dobije fino mekano tijesto koje se ne lijepi
  • Tijesto treba odstajati dok se njegova količina ne podupla, zatim ga je potrebno premijesiti i oblikovati kiflice i kruh
  • Po želji: dio kiflica napuniti maslacom, dio pekmezom od dunja, a dio ostaviti za kruh
  • Premazati sve jajem i posipaj bundevinim sjemenkama. Na svaku kiflicu staviti malu kockicu maslaca, a na kruh od 4 do 5 kockica maslaca
  • Peći na 180 stupnjeva dok ne porumeni

 Recept Mirjane Plećaš preuzet je s portala Zdravakrava.hr

slanci | Author: Tatjana Pastuović Klaić Foto: Tatjana Pastuović Klaić

Domaći slanci

Sastojci za 16 slanaca:

Za tijesto:

  • 7 g suhog kvasca
  • 2 žličice šećera
  • 50 ml toplog mlijeka
  • 550 g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 200 ml jogurta
  • 50 ml ulja

Za slani premaz:

  • 3 žlice glatkog brašna
  • 3-4 žličice soli
  • malo vode (oko 70 ml)
  • malo maslaca za premazivanje

Priprema:

  •  U manju posudicu staviti kvasac i šećer, dodati malo toplog mlijeka (oko 50 ml) i dobro promiješati. Ostaviti na toplom mjestu dok se ne napravi pjenica
  • U veću posudu staviti prosijano brašno, dodati sol, promiješati, u sredini napraviti udubinu pa dodati pjenicu (kvasac), toplo mlijeko (200 ml), ulje i jogurt. Kuhačom miješati dok se sastojci ne sjedine a zatim mijesiti tijesto nekoliko minuta dok ne postane glatko (po potrebi dodati još malo brašna odnosno radnu površinu lagano posipati brašnom). Tijesto treba biti mekše, ali treba se moći formirati u kuglu
  • U posudu staviti malo ulja, rukom ili četkicom razmazati ulje po dnu i stranicama posude pa staviti tijesto, lagano ga premijesiti da se i ono obloži uljem i ostaviti pokriveno 15 minuta na toplom mjestu. Premijesiti tijesto u posudi (ne treba ga vaditi na radnu površinu), pokriti i ostaviti da se diže 1 sat na toplom mjestu
  • Pripremiti smjesu za preljev. Pomiješati brašno i sol pa postupno dodavati vodu i miješati. Trebamo dobiti gustu glatku smjesu, gušću od one za palačinke
  • Dva lima za pečenje obložiti papirom
  • Pećnicu zagrijati na 200°C
  • Tijesto izvaditi na radnu površinu, formirati u valjak pa rezačem za tijesto ili nožem podijeliti na 16 podjednakih dijelova
  • Svaki dio tanko razvaljati na štapiće/slance dužine 35-40 cm
  • Slance složiti u limove, pokriti čistom krpom i ostaviti 15 minuta
  • Peći u zagrijanoj pećnici 10ak minuta, odnosno dok ne porumene, izvaditi, slance "prošarati" slanim preljevom pa vratiti u pećnicu na još par minuta. Preljev možete nanositi žličicom ili ga staviti u vrećicu za zamrzavanje, odrezati jedan vrh i brzim potezima rasporediti premaz
  • Pečene slance brzo premazati vrlo tankim slojem maslaca

Recept Tatjane Pastuović Klaić preuzet je s portala Gastro.hr

pecivo s grožđicama | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pecivo s grožđicama

Sastojci:

  • 1000 g pšeničnog brašna, bijelog
  • 5 dl vode
  • 10 g suhog kvasca
  • 130 g grožđica
  • 40 g maslac, slani
  • 25 g soli

Priprema:

  • Namačite grožđice u vodi otprilike 2 sata. Za to vrijeme, stavite brašno na čistu radnu površinu i napravite udubinu u sredini
  • Rastopite kvasac u vodi i postupno ga dodajte u udubinu. Polako miješajte s brašnom dok se ne počne stvarati prhko tijesto, a zatim dodajte maslac
  • Osušite grožđice i dodajte ih u tijesto. Na kraju dodajte sol i mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično. Zagrijte pećnicu na 175 °C
  • Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite da stoji otprilike 10 minuta, a zatim ga podijelite na male kugle teške otprilike 40 g ili oblike prema svojoj želji. Posložite kugle, pobrašnjene i dovoljno razmaknute da se ne dodiruju, u lim za pečenje podstavljen papirom za pečenje
  • Omotajte tijesto prozirnom folijom i stavite ga na toplo mjesto da se diže dok se ne udvostruči, otprilike 1 sat. Pecite otprilike 20 minuta, ili dok ne poprimi lijepu, zlatnožutu boju

 Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.