Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 21. rujna 2016.

Vitamini i minerali neophodni za zdravlje djece

djeca zdravlje
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najidealniji način opskrbe vitaminima je uravnotežena prehrana, no ako dijete iz nekog razloga ne jede zdravo, ponekad mogu pomoći i dodaci prehrani

Stručnjaci se slažu da je najidealniji način opskrbe dječjeg organizma vitaminima - uravnotežena i zdrava prehrana. Dodatni vitamini mogu biti određena nadopuna prehrani, osobito kod djece koja iz obroka potpuno odbacuju neke zdrave namirnice jer ih jednostavno ne vole.

Znakovi koji upućuju na nedostatak vitamina

Dijete kojem nedostaje vitamin A često ima viroze, umorno je i gubi kosu. Dobri izvori vitamina A su sir, jaja, jetrica i riba bogata uljem, ali i žuto i narančasto povrće poput mrkve ili bundeve. Znakovi koji upućuju na nedostatak vitamina B12 uključuju bol u trbuhu, edem, smanjene reflekse i osjetne podražaje, nesanicu, teškoće u hodu i govoru. Nalazi se u mesu, peradi i mliječnim proizvodima

Manifestiranje manjka vitamina B6 kod djece uključuje proljev, anemiju, slabost i razdražljivost. Znanstvenici također upućuju na to da je manjak ovog vitamina uzrok nepažnje, impulzivnosti, hiperaktivnosti, izljeva bijesa i drugih neprikladnih ponašanja kod djece. Nadoknadite nedostatak vitamina B pripremajući djeci piletinu, ribu, orašaste plodove, jaja, mlijeko, sir i grahorice.

Lako stvaranje modrica jedan je od prvih znakova koji upućuju na nedostatak vitamina C, a nakon nekog vremena pojavljuje se bol u zglobovima, suhoća kože i slab apetit. Često krvarenje iz nosa, infekcije i boležljivost isto se mogu povezati s ovim nedostatkom. Prehrana bogata citrusnim voćem, jagodama, rajčicom, kivijem i zelenim povrćem riješit će problem manjka vitamina C. 

Pružite im vitamine koji nedostaju u prehrani

Najidealniji način opskrbe vitaminima je uravnotežena prehrana, no ako dijete iz nekog razloga ne jede zdravo, dobro je posegnuti za suplementima i osigurati im zdravo odrastanje

Najbolji način da obogatite dječju prehranu i opće zdravstveno stanje jest da pri uzimanju nadomjesnih vitamina pripazite da im dajete doista samo one vitamine koji im u redovitoj prehrani nedostaju i da se svakako savjetujete s liječnikom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.