Vrtić Prehrana djeteta 05. studenoga 2014.

Kako bolnička prehrana utječe na oporavak?

dijete u bolnici prehrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nutrition day jedinstveno je istraživanje o prehrani u bolnicama koje se provodi u zdravstvenim institucijama diljem svijeta, a prikupljeni podaci koriste se za podizanje svijesti o važnosti prehrane i njenom utjecaju na zdravlje te brži oporavak od bolesti

Međunarodni projekt Nutrition day, jedinstveno istraživanje koje se u svijetu provodi svake godine samo jedan dan i prikupljeni podaci koriste se za podizanje svijesti o važnosti prehrane i njenom utjecaju na zdravlje te brži oporavak od bolesti, održat će se u četvrtak 6. studenog, a u njemu će već petu godinu zaredom sudjelovati i Klaićeva bolnica.

Radi se o međunarodnoj inicijativi kojoj je cilj spriječiti pothranjenost u bolnicama.

Ovo jedinstveno istraživanje se u Klinici za dječje bolesti provodi u suradnji s Odjelom prehrane dječje bolnice, svih njenih bolničkih odjela i osoblja uz veliku pomoć studenata, volontera Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Pothranjenost hospitalizirane djece

Da bi se i u ostalim bolnicama diljem Hrvatske podigla svijest o važnosti bolničke prehrane u liječenju, Klaićevoj bolnici pridružile su se bolnice sa svojim dječjim odjelima iz čitave Hrvatske: OB Varaždin, KBC Rijeka, OB "Dr. Josip Benčević", Slavonski Brod, OŽB Požega (lokacija Pakrac), ŽB Čakovec, OB Koprivnica, OB Karlovac, Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“, DB Srebrnjak i KBC "Sestre milosrdnice". Na ovaj način dobiti će se podaci o stanju uhranjenosti djece hospitalizirane u hrvatskim bolnicama te adekvatnosti bolničke prehrane koja je namijenjena djeci.

Paralelno s epidemijom pretilosti, u kojoj nažalost prednjačimo na službenim ljestvicama, čak i među djecom i adolescentima, postoji još jedna, često zanemarena problematika: pothranjenost i njene posljedice, prvenstveno u hospitalizirane djece!

Cilj ovog istraživanja upravo je, unapređenje bolničke prehrane, podizanje svjesnosti o važnosti nutritivne podrške i terapije, koja u konačnici znači brži oporavak naših najmanjih!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.