S jednostavnom kašicom od kruške mnoge mame započnu dohranu svojih beba, a svježe kruške uvijek su dobrodošle kao međuobrok za djecu svih dobi. Saznajte zbog čega su sve zdrave i isprobajte naše recepte za fine deserte od krušaka
Zašto jesti kruške?
Kruške prirodno reguliraju razinu šećera u krvi, djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila, snizujući razinu štetnog kolesterola i djelujući na apsorpciju žučnih kiselina, otkriva nutricionistica Darija Vranešić Bender te objašnjava zbog čega bi još kruške trebale biti dio zdrave prehrane i djece i odraslih:
Kruška je i brz izvor energije, jer sadrži značajne količine monosaharida, a istovremeno je i ekonomično pakiranje vitamina B skupine, koji pomažu organizmu da se nosi sa stresom jer 'hrane' živčani sustav te sudjeluju u procesu dobivanja energije iz ugljikohidrata. Kruške su također dobar izvor bakra, kalija i prehrambenih vlakana koja preveniraju zatvor.
S obzirom da kruške vrlo brzo zriju nakon što su ubrane, kada ih kupujete, birajte one nedozrele, neoštećene i one koje na sebi nemaju plijesni. Također izbjegavajte kruške sa smeđim mekanim kolutovima.
Muffini s kruškama
Sastojci
- 450 g brašna
- 300 g krušaka
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice cimeta
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 400 ml mlijeka
- vrećica vanilin šećera
- 25 g mljevenih oraha
- 150 g maslaca
- 20 g šećera u prahu
Priprema
Jaja umutite, kruške ogulite, očistite i narežite na kockice. U zdjelu s prosijanim brašnom dodajte prašak za pecivo, obični i vanilin šećer, mljevene orahe, kockice krušaka, cimet i muškatni oraščić te izmiješajte. U zdjelu s umućenim jajima ulijte rastopljeni maslac i dobro izmiješajte pjenjačom. Postupno ulijevajte mlijeko stalno miješajući. Smjesu prelijte u zdjelu s mješavinom brašna, šećera, krušaka i oraha te, miješajući, izradite tijesto.
Kalup za muffine obložite čašicama od papira, napunite ih tijestom do 2/3 visine i pecite na 200°C oko 15 minuta. Poslužite posuto šećerom u prahu.
Recept preuzet s portala 24sata.hr
Kruške s čokoladom
Sastojci:
- 1 kg krušaka
- 1 naranča
- 1-2 žlice kuzua (prirodnog zgušnjivača)
- crna čokolada
Priprema:
Kruške operite, ogulite, narežite na polovice te izdubite tvrđe dijelove. Stavite u posudu s tanko narezanim kolutovima naranče. Na dno posude dodajte malo vode. Zakuhajte pa dodajte prstohvat soli. Kuhajte na laganoj vatri 5-10 minuta. Kuzu otopite u malo hladne vode i dodajte u vodu uz miješanje. Kad kuzu postane proziran završite kuhanje. Čokoladu stavite u posudu, a nju stavite u veću posudu s vodom i zagrijavajte dok se čokolada ne rastopi. Kruške poslužite prelivene otopljenom čokoladom.
Na Zdravoj Kravi pogledajte video u kojem kuharica Ana Janjatović Zorica priprema ovaj recept!
Pita od krušaka, jabuka i šljiva
Sastojci
Tijesto za kalup promjera 28 cm
- 210 g maslaca
- 240 g integralnog brašna
- 180 g oštrog brašna
- 90 g smeđeg šećera (recimo Demerara)
- 2 žumanjka
- 4 žlice mlijeka
Nadjev
- 200 g šljiva (može i smrznute)
- 2 srednje kruške
- 1 velika jabuka
- Sok jednog limuna
- 2-3 žlice meda
- 1 žličica cimeta
- 2 žlice škrobnog brašna
Priprema
Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup premažite maslacem. Brašna i maslac pomiješajte i razmrvite rukama da se što bolje povežu. Zatim dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto. Bit će malo tvrdo u početku, no vrlo brzo će se povezati. Trećinu tijesta odvojite, a ostalo razvaljajte na veličinu kalupa. Preselite tijesto u kalup tako da ga namotate na valjak i razmotate u kalupu. Izbodite ga vilicom i pecite 10-12 minuta, tj. dok tijesto ne počne dobivati smeđu boju po rubovima. Ostalu trećinu tijesta razvaljajte i narežite na trakice širine 2 cm. Šljive raspolovite i izvadite koštice, kruške i jabuku ogulite i narežite na veće komade. Pomiješajte voće s ostalim sastojcima i prebacite na napola pečeno tijesto. Na vrh poslažite trake od tijesta u dva različita smjera kako biste dobili mrežu. Na rubovima trake utisnite u rub tijesta. Pecite još oko 35 minuta, tj. dok pita ne zamiriše i poprimi malo tamniju boju. Ohladite, posipajte šećerom u prahu i uživajte!
Jednostavni puding od krušaka
Sastojci
- 4 velike kruške
- 200 ml soka od jabuka
- 20 g maslaca
- 50 g smeđeg šećera
- malo cimeta
- 8 žlica slatkog vrhnja
- 3 žumanjka
Priprema
Kruške ogulite, očistite i izrežite na osmine. Stavite u posudu sa sokom od jabuka i maslacem te kuhajte 5-10 minuta (ovisno o veličini krušaka) dok kruške ne omekšaju. Sve propasirajte, dodajte šećer, vrhnje i cimet, vratite u posudu, dodajte žumanjke i miješajte na laganoj vatri dok se malo ne zgusne. Poslužite u zdjelicama dobro ohlađeno.
Crumble od krušaka
Sastojci
- 2 kruške abate
- 30 g zobenih pahuljica
- 20 g maslaca
- 40 g tamne čokolade
- 25 g šećera u prahu
- 20 g pistacija
Priprema
U većoj zdjeli promiješajte zobene pahuljice, šećer u prahu te sitno nasjeckane pistacije, nasjeckanu ili grubo naribanu čokoladu. Dodajte maslac koji je omekšao na sobnoj temperaturi. Prstima umiješajte sastojke kako biste dobili krupne grudice. Ostavite u hladnjaku da se sastojci prožmu, a maslac stisne oko namirnica. Pripremite kruške za crumble tako da ih očistite i narežete na krupnije kocke. Rasporedite ih u kalupe koje ste odabrali i namazali tankim slojem maslaca. Preko njih stavite smjesu koja se u hladnjaku ohladila te pecite u pećnici koja se prije toga zagrijala na 180 Celzijevih stupnjeva. Nakon 25 minuta čupavi, mirisni kolačići su gotovi. Poslužite ih tople. Umjesto kruške možete rabiti jabuke, breskve ili višnje.