Vrtić Prehrana djeteta 571 prikaza 19. studenoga 2014.

Isprobajte ova slana i slatka jela s kestenima!

kesten
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Miris pečenih kestena i grickanje kestena sve nas asocira na jesenske dane. No kuhani i pečeni kesteni samo su mali dio onoga što u prehrani ovi orašasti plodovi mogu ponuditi. Od kestena možete napraviti ukusne juhe, glavna jela ili pak slasne deserte. Donosimo vam recepte za četiri jednostavna jela s kestenima u kojima će sigurno uživati cijela obitelj!

kesten | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kesteni - jesenske energetske 'bombe'

Kesten pripada skupini orašastih plodova, a bogat škrobom i vitaminima B skupine te izvor i C vitamina. Zbog velike energetske vrijednosti posebno se preporučuje djeci. Pomaže kod probavnih i bubrežnih tegoba, a čaj od kestena ublažava tegobe astme i bronhitisa.

Po nutritivnom sastavu kesten je sličan smeđoj riži, a od njegovih plodova može se napraviti brašno. Dok pečeni kesten sadrži više vitamina, kuhani ima veću količinu mineralnih sastojaka. No, njegova primjena u prehrani daleko je šira - od kestena se rade ukusne juhe, glavna jela i slastice. Mogu se čuvati na hladnome do dva tjedna, a treba pripaziti da nema rupica na ljuski što je znak da su unutra nepoželjne ličinke. 

juha od kestena  | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Juha od kestena sa slaninom

Sastojci:

  • 150 g slanine
  • 500 g kestena
  • mrkva
  • korijen i list peršina
  • 1/2 korijena celera
  • 1 luk
  • 1 poriluk
  • 2 režnja češnjaka
  • povrtni temeljac
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • žličica maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice kruha

Priprema:

  • Na malo maslinova ulja prepržite slaninu narezanu na tanke trakice dok ne postane hrskava, izvadite na kuhinjski ubrus da se ocijedi suvišna masnoća
  • Kruh narežite na kockice i popržite ga na malo maslinova ulja dok ne postane hrskav, ostavite na kuhinjskom ubrusu.
  • Povrće (sve osim češnjaka) narežite na manje kockice te popržite na masnoći od pečenja slanine, zalijte povrtnim temeljcem i kuhajte 15 min
  • Na tavi rastopite dvije žličice maslaca, kratko popržite češnjak, dodajte kuhane kestene i polovicu svježeg peršinovog lista, posolite, popaprite te pirjajte 15 min
  • U kuhano povrće prebacite kestene, sve izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Vratite na vatru, začinite s malo muškatnog oraščića, posolite, popaprite po ukusu. Kuhajte 2-3 min
  • Pri serviranju juhu posipajte s komadićima prepečene slanine, kockicama prepečenog kruha i svježe nasjeckanim peršinovim listom. Po želji dodajte kiselo vrhnje

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

rižoto od kestena | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Rižoto sa šunkom i kestenima

Sastojci:

  • 2 šalice riže
  • 30 komada kestena
  • 1 luk
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 150 g kuhane šunke
  • 1/2 vezice vlasca
  • 2 male žličice maslaca
  • 2 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje

Priprema:

  • U posudi zagrijte povrtni temeljac, smanjite vatru i pustite da lagano vrije
  • U posudu za kuhanje rižota dodajte malo maslinovog ulja, sitno nasjeckani luk, pirjajte dok ne postane staklast. Na luk dodajte češnjak narezan na ploškice, kratko popržite, dodajte šunku narezanu na kockice i rižu pa dobro promiješajte
  • Podlijte s dijelom povrtnog temeljca, te kuhajte na laganoj vatri. Nakon 10 minuta dodajte kestene, posolite i popaprite po ukusu. Po potrebi podlijevajte rižoto povrtnim temeljcem
  • Kada je rižoto gotov, umiješajte žličicu maslaca, poklopite i ostavite 2 minute da se sastojci prožmu
  • Rižoto pri serviranju posipajte svježe nasjeckanim vlascem

Recept je preuzet s portala Gastro.hr 

čokoladni ravioli s kestenima | Author: Kristina Grofelnik Foto: Kristina Grofelnik

Čokoladni ravioli s kestenima i kupinama

Sastojci:

  • 60 g tamne čokolade
  • 150 g bijelog brašna
  • 100 g integralnog brašna
  • 2 jaja
  • 2 žlice kakaa
  • prstohvat soli
  • 1/2 žlice meda
  • 3-5 žlica vode
  • kupine, kesteni, mlijeko i med

Priprema:

  • Zagrijati vodu za kestene. Na svakom kestenu nožem napraviti križić te staviti kuhati od 20 do 30 minuta dok ne omekšaju. Oguliti ih i dobro usitniti, dodati med po želji. Ako struktura nije dovoljno glatka, dodati malo mlijeka
  • U posudi istući jaja i dodati med, kakao i prstohvat soli
  • Otopiti čokoladu te je dodati u pripremljenu smjesu. Umiješati brašno i dobro izmijesiti kako bi struktura bila što glađa. Ostaviti da tako stoji otprilike pola sata
  • Kupine izblendati te procijediti kroz sito
  • Tijesto podijeliti na dva dijela (ako je pretvrdo, dodati malo vode) i razvaljati na tanke listove
  • Na jedan list lagano otisnuti željeni oblik te u sredinu svakog staviti malu kuglicu kesten pirea. Svaku kuglicu lagano stisnuti te u sredinu stavi malo pirea od kupina
  • Drugim listom pažljivo nadjevima preklopiti prvi te oko svakog nadjeva utisnuti tijesto kako bi se zalijepilo (ne zaboraviti očistiti brašno s tijesta jer se u protivnom neće htjeti zalijepiti)
  • Modlicom izrezati oblike i ostaviti ih da odstoje. Kuhati ih otprilike od 12 do 15 minuta

Recept Kristine Grofelnik preuzet je s portala Zdravakrava.hr

praline od kestena | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Praline od kestena i tamne čokolade

Sastojci:

  • 500 grama kestena
  • 500 grama integralnog keksa 
  • 1 dcl svježe iscijeđenog soka od naranče
  • 400 grama tamne čokolade

Priprema:

  • Kestene skuhati i napraviti pire
  • Kekse izmrviti pa sve zajedno pomiješati sa sokom od naranče
  • Oblikovati kuglice
  • Rastopiti na pari tamnu čokoladu i u nju umakati kuglice te ih staviti na rešetku dok se čokolada ne stvrdne
  • Ostaviti na hladnom oko 2 sata

Recept Antonije Milić preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.