Miris pečenih kestena i grickanje kestena sve nas asocira na jesenske dane. No kuhani i pečeni kesteni samo su mali dio onoga što u prehrani ovi orašasti plodovi mogu ponuditi. Od kestena možete napraviti ukusne juhe, glavna jela ili pak slasne deserte. Donosimo vam recepte za četiri jednostavna jela s kestenima u kojima će sigurno uživati cijela obitelj!
Kesteni - jesenske energetske 'bombe'
Kesten pripada skupini orašastih plodova, a bogat škrobom i vitaminima B skupine te izvor i C vitamina. Zbog velike energetske vrijednosti posebno se preporučuje djeci. Pomaže kod probavnih i bubrežnih tegoba, a čaj od kestena ublažava tegobe astme i bronhitisa.
Po nutritivnom sastavu kesten je sličan smeđoj riži, a od njegovih plodova može se napraviti brašno. Dok pečeni kesten sadrži više vitamina, kuhani ima veću količinu mineralnih sastojaka. No, njegova primjena u prehrani daleko je šira - od kestena se rade ukusne juhe, glavna jela i slastice. Mogu se čuvati na hladnome do dva tjedna, a treba pripaziti da nema rupica na ljuski što je znak da su unutra nepoželjne ličinke.
Juha od kestena sa slaninom
Sastojci:
- 150 g slanine
- 500 g kestena
- mrkva
- korijen i list peršina
- 1/2 korijena celera
- 1 luk
- 1 poriluk
- 2 režnja češnjaka
- povrtni temeljac
- 200 ml kiselog vrhnja
- žličica maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice kruha
Priprema:
- Na malo maslinova ulja prepržite slaninu narezanu na tanke trakice dok ne postane hrskava, izvadite na kuhinjski ubrus da se ocijedi suvišna masnoća
- Kruh narežite na kockice i popržite ga na malo maslinova ulja dok ne postane hrskav, ostavite na kuhinjskom ubrusu.
- Povrće (sve osim češnjaka) narežite na manje kockice te popržite na masnoći od pečenja slanine, zalijte povrtnim temeljcem i kuhajte 15 min
- Na tavi rastopite dvije žličice maslaca, kratko popržite češnjak, dodajte kuhane kestene i polovicu svježeg peršinovog lista, posolite, popaprite te pirjajte 15 min
- U kuhano povrće prebacite kestene, sve izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Vratite na vatru, začinite s malo muškatnog oraščića, posolite, popaprite po ukusu. Kuhajte 2-3 min
- Pri serviranju juhu posipajte s komadićima prepečene slanine, kockicama prepečenog kruha i svježe nasjeckanim peršinovim listom. Po želji dodajte kiselo vrhnje
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Rižoto sa šunkom i kestenima
Sastojci:
- 2 šalice riže
- 30 komada kestena
- 1 luk
- 1 l povrtnog temeljca
- 150 g kuhane šunke
- 1/2 vezice vlasca
- 2 male žličice maslaca
- 2 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
Priprema:
- U posudi zagrijte povrtni temeljac, smanjite vatru i pustite da lagano vrije
- U posudu za kuhanje rižota dodajte malo maslinovog ulja, sitno nasjeckani luk, pirjajte dok ne postane staklast. Na luk dodajte češnjak narezan na ploškice, kratko popržite, dodajte šunku narezanu na kockice i rižu pa dobro promiješajte
- Podlijte s dijelom povrtnog temeljca, te kuhajte na laganoj vatri. Nakon 10 minuta dodajte kestene, posolite i popaprite po ukusu. Po potrebi podlijevajte rižoto povrtnim temeljcem
- Kada je rižoto gotov, umiješajte žličicu maslaca, poklopite i ostavite 2 minute da se sastojci prožmu
- Rižoto pri serviranju posipajte svježe nasjeckanim vlascem
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Čokoladni ravioli s kestenima i kupinama
Sastojci:
- 60 g tamne čokolade
- 150 g bijelog brašna
- 100 g integralnog brašna
- 2 jaja
- 2 žlice kakaa
- prstohvat soli
- 1/2 žlice meda
- 3-5 žlica vode
- kupine, kesteni, mlijeko i med
Priprema:
- Zagrijati vodu za kestene. Na svakom kestenu nožem napraviti križić te staviti kuhati od 20 do 30 minuta dok ne omekšaju. Oguliti ih i dobro usitniti, dodati med po želji. Ako struktura nije dovoljno glatka, dodati malo mlijeka
- U posudi istući jaja i dodati med, kakao i prstohvat soli
- Otopiti čokoladu te je dodati u pripremljenu smjesu. Umiješati brašno i dobro izmijesiti kako bi struktura bila što glađa. Ostaviti da tako stoji otprilike pola sata
- Kupine izblendati te procijediti kroz sito
- Tijesto podijeliti na dva dijela (ako je pretvrdo, dodati malo vode) i razvaljati na tanke listove
- Na jedan list lagano otisnuti željeni oblik te u sredinu svakog staviti malu kuglicu kesten pirea. Svaku kuglicu lagano stisnuti te u sredinu stavi malo pirea od kupina
- Drugim listom pažljivo nadjevima preklopiti prvi te oko svakog nadjeva utisnuti tijesto kako bi se zalijepilo (ne zaboraviti očistiti brašno s tijesta jer se u protivnom neće htjeti zalijepiti)
- Modlicom izrezati oblike i ostaviti ih da odstoje. Kuhati ih otprilike od 12 do 15 minuta
Recept Kristine Grofelnik preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Praline od kestena i tamne čokolade
Sastojci:
- 500 grama kestena
- 500 grama integralnog keksa
- 1 dcl svježe iscijeđenog soka od naranče
- 400 grama tamne čokolade
Priprema:
- Kestene skuhati i napraviti pire
- Kekse izmrviti pa sve zajedno pomiješati sa sokom od naranče
- Oblikovati kuglice
- Rastopiti na pari tamnu čokoladu i u nju umakati kuglice te ih staviti na rešetku dok se čokolada ne stvrdne
- Ostaviti na hladnom oko 2 sata
Recept Antonije Milić preuzet je s portala Zdravakrava.hr